TED Afyon koleji ilimizde bir ilki başararak genetic pasport yöntemi ile öğrencilerin hangi spor dalında başarılı olacaklarını belirleyen spor başarı haritasını çıkartıyor.

Gözden kaçırmayın

Afyonspor, Altınordu maçına hazır!Afyonspor, Altınordu maçına hazır!

TED Afyon koleji ilimizde bir ilki başararak genetic pasport yöntemi ile öğrencilerin hangi spor dalında başarılı olacaklarını belirleyen spor başarı haritasını çıkartıyor.



Genetic trainer (antrenörü) olan ve aynı zamanda TED Afyon koleji uygulamalı dersler bölüm Başkanlığı görevini de yürüten Hasan Güngör gazetemiz Türkeli’ne geneticpassport uygulaması hakkında bilgiler verdi. Güngör, her çocuğun aslında bir şampiyon olarak doğduğunu, genetiğin anne karnına düştüğümüz andan itibaren kodlandığını ve başladığını ve ömrümüzün sonuna kadar da bunun değişmediğini söyledi



Soru: Genetic trainer nedir

Antrenör Güngör: Genetic trainerlar, genetic passport yöntemi ile insan doğduğu andan itibaren hangi spor branşında olimpik veya profesyonel seviyede başarılar elde edebileceğini ve hangi mesafe hangi kategori veya mevkide daha iyi performans gösterebileceğini bilimsel veriler sonucu ön görebilen uzman antrenörlerdir. Genetic trainerlar amatör ya da profesyonel her seviyedeki sporcunun maksimum performansa ulaşabilmesi için genetik yapısına en uygun antrenman tekniklerini ve beslenme programını düzenleyebilir, kişinin sakatlık, obezite diyabet, yüksek tansiyon, kalp krizi vb. genetik risklerini belirleyerek minimuma indirebilir ve hatta ortadan kaldırabilirler.



Soru: Genetic Trainer sistemi ile nasıl tanıştınız.

Antrenör Güngör: Genetic trainer sistemi Türkiye de 5 yıldır var olan bir sistem. Bende 1 yıldır bu eğitim için çalışmalar yapıyorum. Aslında bilimsel çalışmalar her zaman ilgimi çekmiştir ve sürekli araştırma yapan ve bilimsel makaleleri okuyan birisim. TED Afyon kolejinde Beden eğitimi derslerinde öğrencilerimizin performansını arttırmak için onlara sportif performans testleri uyguluyoruz. Fakat bu testlerin gün içinde çocuklarımızın anlık duygu değişimleri, yaş, boy, kilo, cinsiyet çevresel ve sosyal etmenler gibi birçok faktörün bu testleri etkilediği ve yeterince net ve doğru sonuçlar vermediğini gördüm. Bunları ortadan kaldırmak için yaptığım çalışmalar beni genetic trainer sistemi ile tanıştırdı. Şuan da bu eğitimle birlikte Afyon da bir ilki başararak genetic trainer ve genetic passport sistemini okulumuzda uyguluyoruz. 



Soru: Genetic passport testi için yaş sınırı var mı?

Antrenör Güngör: Test için herhangi bir yaş sınırı yok. Bunun nedeni genlerin anne ve babadan geçmesinden kaynaklanıyor.  Bizler daha doğmadan anne ve babamızdan geçen genlerle kodlanırız ve bu genler zaman içerisinde değişmez. Bu nedenle ilk doğduğumuz günden itibaren bizimle kodlanan kas fibril tipimiz ve kardiovasküler kapasitemizle ve aynı zamanda sakatlık risklerimiz ve bağışıklık sistemimizle devam ederiz. Geneticpassport testini hangi yaşta yaparsak yapalım sonuç aynı olacaktır. Sonuçları erken yaşta bilmek bizlere avantaj sağlayacaktır. Bu nedenle ailelerin hem kendileri hem de çocukları için sağlıklı bir yaşam ve sportif performans için bu testleri yaptırmaları gerekmektedir.



Soru: Genetic trainer sisteminin diğer ülkeler ve Türkiye’deki yeri

Antrenör Güngör: Genetic Trainer sistemi 2015 yılında Altan Öztepe tarafından bulunmuştur. Türk ilim eseri olarak tescillenmiş ve 70 yıl boyunca telif hakları kanunları ile koruma altına alınmıştır. 2016 yılında ‘’ INSEP’’ (Fransız Milli Spor Enstitüsü) tarafından gelen teklifle, Fransız antrenörlerine öğretilmesi için Paris’te de eğitimlere başlamıştır. Günümüz de Paris eğitimleri tüm dünya antrenörlerini kapsayacak şekilde genişletilerek ‘Uluslararası Genetic Trainer Eğitimi’ olarak düzenlenmektedir. Günümüzde Genetic Trainer sistemi otuzdan fazla spor branşında ve yirmiden fazla ülke de uygulanan uluslararası bir sisteme dönüşmüştür. Türkiye de yapılan en son eğitimlerden sonra toplam 800 Genetic Trainer bu eğitimi aldı. Hemen hemen her bölgede bir Genetic Trainer var. Tüm hızıyla yayılmaya devam ediyor.



Soru: Genetic passport testi alınmış ve alınmamış kişiler arasında ne gibi farklar var?

Antrenör Güngör: Genetic passport testi alınan ve alınmayan kişiler arasındaki en büyük fark kişiye özgü olması. Genetic passport testi bize kişiyle ilgili çok fazla bilimsel veriler veriyor ve bu veriler sonucunda tamamen o kişinin kas fibril yapısı ve kardiovasküler kapasitesine göre branş seçimi, antreman metodu, beslenme programı, süre ve mesafeleri kişiye özgü programlamamızı sağlıyor. Bunun sonucunda bilimin ışığında doğru verilerin sayesinde kesin sonuçlar alıyoruz. Genetic passport testi alınmayan kişilerde bunun tam tersi klasik metotlar dâhilinde tamamen deneme yanılma yolu ile çalışmalar yapılıyor. Bunun sonucun da bazı kişilerde başarı ile sonuçlanırken bazı kişilerde ise başarısızlıkla sonuçlanıyor.



Soru: Toplamda kaç gene bakılıyor

Antrenör Güngör: Genetic trainer sisteminde farklı paneller var ve bu panaller kişinin isteğine göre değişiklik gösteriyor. Öncelikle hepsinin temeli olan basic test panelinde ACTN3 ve ACE genlerine bakılıyor, çünkü bu genler bizim temel sportif performansımızı belirliyor. Sizlere diğer panellerimizden de bahsedecek olursam İnjury&Recovery paneli kişinin sakatlık riskleri, iskelet sistemi ve bağışıklık sistemini etkileyen 8 farklı gene bakılıyor. Yine Obezite – diyabet – diyet panelinde 60’dan fazla gen bölgesine bakılıyor. Birçok panel var bunlardan bazılarını sizinle paylaştım ve son olarak da 150 gen bölgesinin moleküler DNA analizine dayalı kanserden Alzheimer kadar 34 genetik hastalık ve spor performansını içeren dünyanın en güncel ve geniş paneli genetic passport geneticcheckup paneli var.



Soru: Bu testleri bir defa yaptırmak yeterli mi?

Antrenör Güngör: Tabi ki daha öncede bahsettiğim gibi genlerimiz anne ve babamızdan bizlere geçtiği için yıllar içinde herhangi bir değişime uğramıyor. Bu nedenle tek bir kere yaptırmak yeterli ve sürekli yeni ücretler ödenmiyor.



Soru: Herkes şampiyon doğar

Antrenör Güngör: Herkes şampiyon doğar çünkü:  Her insan 3 farklı kas fibril tipi ve 3 farklı kardiovasküler kapasite ile dünyaya gelir. Bunların kombinasyonundan 9 farklı genotip ortaya çıkar. Her genotipin başarılı olduğu branşlar vardır. Burada önemli olan doğru branş seçimi ve daha sonrasında yapılan antrenman ve beslenme programının hazırlanmasıdır. Yine dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de her genotipin kendine has özelliklerinin olması ve kişiye uygun mesafe ve sürelerin belirlenmesidir. Bunların yanına sakatlık riskleri iskelet sistemi ve bağışıklık sistemi genleri alınması gereken önlemler eklendiğinde başarısız olması söz konusu olamaz. Eğitim sisteminde de yapılan büyük hatalar maalesef spor sisteminde de yapılıyor. Örnek vermek gerekirse eğitim sisteminde sayısal yeteneği olan kişiler, sözel ve görsel yeteneği olan kişiler ve sportif yeteneği olan kişiler aynı sınav sistemine giriyor. Peki, hangisi daha başarılı ya da başarısız. Tabi ki hepsi kendi alanlarında daha başarılılar. Spor sisteminde de bu aynı şekilde, bizler bir sprinter ile maratoncuyu aynı yerde yarıştırırsak sprinter hiçbir zaman uzun mesafe de başarılı olmazken, maratoncu da kısa mesafe de hiçbir zaman başarılı olamayacaktır. Çünkü sprinterin kas fibril tipi ve kardiovasküler kapasitesi patlayıcı güç, kuvvet ve sürat üretirken, maratoncunun ise dayanıklılık kapasitesi çok daha yüksektir. Genetic trainer sistemiyle kişilerin genotipine uygun branş seçimi yapıldığı zaman doğru teknik, antrenman ve beslenme programıyla herkes başarılı olabilir. Yine amatör ve profesyonel seviyedeki her kişi ve sporcu performansını maksimum seviyeye çıkarabilir. Artık genetic trainer sistemi size çok yakın Afyon da ve TED Afyon Kolejinde. Tek yapmanız gereken genetic passport testini yaptırmak.