Koronavirüs ile mücadelede elde edilen başarının ardından atılan normalleşme adımlarının erken olduğu uyarılarını haklı çıkaran haberler gelmeye başladı.

Gözden kaçırmayın

Düzen Getiren Çamaşır Makinesi DolaplarıDüzen Getiren Çamaşır Makinesi Dolapları

Koronavirüs ile mücadelede elde edilen başarının ardından atılan normalleşme adımlarının erken olduğu uyarılarını haklı çıkaran haberler gelmeye başladı.



Vatandaşların önlemlere uymamasının nelere mal olacağını gösteren Kayseri ve Kars'tan sonra Uşak'ta yaşanan korona patlaması erken normalleşme faturasının ağır olacağını ortaya koydu. Bir ay önce vaka sayısının 38 olduğu kentte, bu rakam 441'e yükseldi. 26 kuaförün test sonucu ise pozitif çıktı.

 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mayıs ayının başında düzenlenen Kabine Toplansı sonrasında açıkladığı normalleşme planının ilk aşaması hayata geçirildi. Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında 20 Mart'ta kapatılan alışveriş merkezleri, kuaförler, berberler ve güzellik merkezleri 11 Mayıs'ta kapılarını yeniden açtı.

Salgına dair kısıtlamaların yumuşatılması ise tartışmaları beraberinde getirdi. Günlük vaka sayısının binin altına düşmeden herhangi bir normalleşmeden bahsedilemeyeceğinin altını çizen uzmanlar özellikle İstanbul için ise 'Vuhan hali devam ediyor' dedi. 
Bu kritik günlerde yapılacak hataların salgını başa döndürebileceği uyarıları art arda gelirken, AVM önlerinde oluşan uzun kuyrukların görüntüleri herkesi isyan ettirdi. Vaka sayılarının düşmesi ile rehavete kapılan vatandaşlar sokaklara akın etti. Tehlikenin arttığı illerden biri de Uşak oldu.

KORONA VAKASI PATLADI

Bilim insanlarının, uzmanların, hekimlerin 'henüz çok erken' uyarılarını haklı çıkaran haberler gelmeye başladı. 1 ay önce vaka sayısı sadece 38 olan Uşak'ta toplam 2 bin 950 test yapıldı ve vaka sayısı 441'e fırladı.

Kent genelinde koronavirüs testi yapılan 26 kuaförün sonucu ise pozitif çıktı. Vakaların fırlamasıyla kent genelinde maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı.

ENDİŞELENDİREN HABERLER GELİYOR

Yine Uşak'ın Banaz ilçesinde geçtiğimiz günlerde iftarda bir araya gelen iki aileden 5 kişinin koronavirüs testinin pozitif çıkması, vatandaşların kurallara uymamasının salgının hızla yayılmasına neden olacağını göstermişti.

Kayseri'de de taziye nedeniyle bir mahallede korona vakaları artmıştı. Son gelen haber ise Kars'tan... 

Koronavirüs vakalarının en az görüldüğü kentler arasında yer alan Kars'ta vaka sayısı son iki haftada 146 artarak 176’ya yükseldi. Vaka sayısındaki artışın 2 hafta önce yapılan bir nişan etkinliği ile koronavirüs tedavisinin ardından taburcu edilen bir kişinin boğa keserek yakınlarına yemek daveti vermesinin etkili olduğu öğrenildi.

AVM'LERDE FELAKETİMİZ HAZIRLANIYOR

Erken normalleşmede en çok tartışılan konu AVM'lerin açılması oldu. Uzmanlar alışveriş merkezlerinin virüsün yayılmasını hızlandıracağını belirtti. AVM'lerdeki havalandırma sistemlerindeki tehlikeye dikkat çeken klima sistemleri uzmanı Habib Karataş, Bu tarz ortamlarda bir tane bile koronavirüslü vaka varsa, sosyal mesefeyi korusanız bile, havalandırma sistemi virüsü AVM'nin tamamına yayar" dedi. 

Ayrıca, Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, 11 Mayıs'ta açılan Türkiye genelindeki toplam 420 AVM'yi ilk üç günde toplamda yaklaşık 3 milyon 400 bin kişinin ziyaret ettiğini açıklamıştı. İlk gün 1 milyon 226 bin, ikinci gün 1 milyon 100 bin olan ziyaretçi sayısı üçüncü gün 1 milyon 180 bin oldu. 



Kaynak: karar.com