Eski Tarım ve Orman Bakanı ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun basın açıklaması:

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da AK Parti'nin Güçlü Kadın Adayı: Emine GökçeAfyonkarahisar'da AK Parti'nin Güçlü Kadın Adayı: Emine Gökçe

Eski Tarım ve Orman Bakanı ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun basın açıklaması:





AFYONKARAHİSAR’A METEOROLOJİDE EN İLERİ TEKNOLOJİYİ KURDUK…


 

Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği başta olmak üzere hayat kalitesini artırmak, sektörün beklentileri karşılamak, kesintisiz, kaliteli ve güvenilir meteorolojik ürün ve hizmetler sunmak maksadıyla Afyonkarahisar ve ilçelerine ileri teknoloji ürünü meteoroloji gözlem sistemleri kurduk.

 

Afyonkarahisar’da meteoroloji alanında daha önce otomatik ölçüm diye bir şey yoktu. Elle yapılan ölçüm neticeleri, vatandaşlara duyurulana kadar birkaç gün geçerdi. Bu süre zarfında hava durumu değişmiş olurdu. Bu durumu bildiğimden Çevre ve Orman Bakanı ve bilahare Orman ve Su İşleri Bakanı olduğum dönemde Dünyadaki en ileri teknolojileri kurmaya karar verdim. Otomatik meteoroloji İstasyonları, Meteoroloji Radarları, Uydu Görüntüleri, Zirai Hava Durumu, Zirai Don, Deniz Tahminleri, Kar Kalınlıkları, gibi pek çok teknolojileri vatandaşımızın cep telefonlarına kadar indirdik. Hatta halkımıza kolayca bilgi aktarmak için Meteoroloji Web TV’yi kurduk. Meteorolojinin Sesi Radyosunu mükemmel hale getirdik.

 

Bütün ülkemize bu hizmetleri sunarken; Afyonkarahisar Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Binasını en güzel şekilde inşa ettik. Bu binaya Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğünü de yerleştirdik.

 

Afyonkarahisar’ın ilçelerinde en az bir adet olmak üzere il genelinde toplam 42 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurduk.

 
 


Afyonkarahisar/ Büyükkalecik Beldesi 

 

Afyonkarahisar/ Olucak Köyü 

 

Afyonkarahisar Bölge 

 

Başmakçı 

 

Bayat 

 

Bayat/ Köroğlu Beli 

 

Bolvadin 

 

Bolvadin/ Kemerkaya Köyü 

 

Çay 

 

Çay/ Devederesi Köyü 

 

Çobanlar 

 

Dazkırı 

 

Dinar 

 

Dinar/Haydarlı 

 

Dinar/Tatarlı Beldesi 

 

Emirdağ 

 

Evciler 

 

Hocalar 

 

Hocalar/ Yeşilhisar Beldesi 

 

İhsaniye 

 

İscehisar 

 

İscehisar/ Alanyurt Beldesi 

 

Kızılören 

 

Kocatepe Üniversitesi 

 

Sandıklı 

 

Sandıklı/ Akdağ Tabiat Parkı 

 

Sandıklı/ Ballık Köyü 

 

Sandıklı/ Çukurca Köyü  

 

Sandıklı/ Hüdai Kaplıcaları 

 

Sinanpaşa 

 

Sinanpaşa/ Çatkuyu Köyü 

 

Sinanpaşa/ Taşoluk Beldesi 

 

Sinanpaşa/ Tazlar Köyü  

 

Sinanpaşa/ Tınaztepe Beldesi 

 

Sinanpaşa/ Yıldırımkemal Köyü 

 

Sultandağı 

 

Sultandağı/ Üçkuyu Mevki 

 

Sultandağı/ Yakasenek 

 

Şuhut 

 

Şuhut/ Afyonkarahisar Kumalar Dağı Radar Sahası  

 

Şuhut/ Karaadilli 

 

Şuhut/ Mahmut Köyü 

 


 

 
  

 

ÜLKEMİZDEKİ 18 METEOROLOJİ RADARINDAN BİRİ AFYONKARAHİSAR’DA

 

Meteoroloji hizmetlerinin zamanında ve sağlıklı bir şekilde sağlanmasında en önemli gözlem istasyonlarından biri Meteoroloji Radarlarıdır. Ülkemizde bulunan 18 meteoroloji radarından biri ilimizdedir.

 

350 km yarıçaplı bir alanda gerçek zamanlı ve yüksek çözünürlüklü gözlem verisi elde edilmesi, nereye, ne zaman ve ne kadar yağış düşeceğine dair bilgiler sağlanması maksadıyla Kumalar Dağına Meteoroloji Radarı kurduk. Bu radarın çok büyük bir faydası oldu. Kumalar dağındaki kar kalınlığı ve karın yerde kalma süreleri çok hassas bir şekilde bilindiğinden burasının mükemmel bir kış Turizm Merkezi olabileceği anlaşıldığından ön fizibilite çalışmalarına başlanmıştır. Böylece Afyonkarahisar’da:

 

*Termal Turizm, *Kongre Turizmi, * Sağlık Turizmi, * Tabiat Turizmi * Spor Turizmi

 

gibi geliştirdiğimiz 6 turizm sektörüne ilave olarak Kış Turizmi de Afyonkarahisar ekonomisine büyük fayda temin edecektir.

 

HAVAALANI OTOMATİK METEOROLOJİ GÖZLEM İSTASYONU

 

Uçuculuk faaliyetleri için vazgeçilmez olan meteorolojik ürün ve hizmetlerin sunulması ve uçuş güvenliğine katkı sağlanması maksadıyla Zafer Bölgesel Havaalanı ve Askeri Havaalanına birer adet Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (H-OMGİ) kurduk.

 

Afetlere sebep olan yıldırım ve şimşek hadiselerinin tespit ve takip edilerek oluşması muhtemel ani kuvvetli yağışlar için erken uyarıların hazırlanarak can ve mal kayıplarının azaltılması maksadıyla Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) kurduk.

 

Meteoroloji alanında yaptığımız bu yatırımlar sayesinde hava tahminlerinde isabet oranımız %90’ların üzerine çıkmıştır.

 

METEOROLOJİK HİZMETLER SON DERECE ÖNEMLİDİR

 

Özellikle bir ziraat diyarı olan Afyonkarahisar’da zirai faaliyetlerin sekteye uğramaması için meteorolojik hadiselerin çiftçilerimiz tarafından sürekli takip edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda Afyonkarahisar ulaşım bakımından ülkemizin önemli bir kavşak noktası olması sebebiyle özellikle kış aylarında bütün sürücüler ilimizin hava durumunu anlık takip edebilmektedirler. Bu bakımdan kurmuş olduğumuz yaygın meteoroloji alt yapısı ile Afyonkarahisar’ın ve ilçelerinin hava durumu anlık olarak ülkemizin ve hatta Dünya’nın her yerinden takip etmek mümkündür.

 

Bütün vatandaşlarımızın telefonlarına meteoroloji hava durumu uygulamasını kurmasını tavsiye ediyorum. App Store kullanıcıları “Hava Durumu Meteoroloji”, Play Store kullanıcıları ise “Meteoroloji Hava Durumu” yazdığında çıkan uygulamayı akıllı telefonlarınıza kolaylıkla indirebilirsiniz. Böylece ilimizin hava durumunu nerede olursak olalım anlık olarak öğrenmemiz mümkün olacaktır.

 

Meteorolojide sağlanan bu önemli hizmetler sayesinde can ve mal kayıplarına sebep olması muhtemel yağışlar ve hava hadiseleri önceden belirlenip vatandaşlarımıza iletilmekte ve zamanında tedbir alması sağlanmaktadır.

 

 

 

Prof. Dr. Veysel EROĞLU