Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan, Kurtuluş Savaşı'nı zafere götüren ve bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Büyük Taarruz emrinin verildiği Kocatepe ve zaferin şehir Afyonkarahisar 97 yıl sonra aynı coşku ve heyecana ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Gözden kaçırmayın

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Veda MesajıBelediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Veda Mesajı

Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan, Kurtuluş Savaşı'nı zafere götüren ve bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Büyük Taarruz emrinin verildiği Kocatepe ve zaferin şehir Afyonkarahisar 97 yıl sonra aynı coşku ve heyecana ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Tarihin kültürle harmanlandığı Afyonkarahisar, milli mücadelenin en çetin geçtiği illerden biridir. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bu topraklarda yapılacak olan Büyük Taarruz ve Zafer Haftası kutlama törenleri için tüm hazırlıklar tamamlandı.

Her yıl büyük bir coşku ve heyecanla kutlanan Büyük Taarruz ve Zafer Haftası etkinliklerinin bu yılda yine aynı coşku ve heyecanla kutlanması bekleniyor.

25-30 Ağustos tarihleri arasında kutlanacak Büyük Taarruz ve Zafer Haftası dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenlenecek. Etkinlikler usta isimler Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Bingür Sönmez’in “Büyük Taarruz ve Kocatepe’yi bir De Bizden dinleyin” konulu panelle başlayacak. Kamil Miras Anadolu Lisesi Konferans salonunda saat: 13.00’te başlayacak panele yoğun katılımın olması öngörülüyor. Engin tarihi bilgisi ve televizyon programları ile adından sıkça söz ettiren Türkiye’nin yetiştirdiği önemli bilim insanlarından Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Sarıkamış Harekâtının geniş kitleler tarafından anılmasını sağlayan Prof. Dr. Bingür Sönmez’in aktaracağı bilgiler ile Afyonkarahisar’ın ve Büyük Taarruz zaferinin gündemde daha geniş yer bulması düşünülüyor.

Etkinliklerin bir diğer adresi her yıl olduğu gibi İhsaniye ilçemize bağlı Kayıhan Beldesi olacak. Frig Vadileri Rahvan At Yarışları ve Zafer Kupası ile 1922 ruhu yeniden canlanacak. Aynı gün saat: 16.00’da Bursa Barosu Rehberlik ve araştırma Merkezi’nde “Kuvayı Milliye Destanı” adlı bir gösteri sunacak. Etkinlikler 20.30’da Şuhut ilçesinde bulunan Mustafa Kemal’in Büyük Taarruz zaferi öncesinde Şuhut’ta kaldığı ve karargâh olarak kullandığı Atatürk Evi ziyareti ile devam edecek. Afyonkarahisar'dan yola çıkarak temsili olarak düşman birliklerini İzmir'e doğru süren atlı birliklerin İzmir’e uğurlanması ile buradaki etkinlikler son bulacak.

Saat 21.00’de kutlamaların adresi bu kez Şuhut Belediye Şehir Stadyumu olacak. Protokol konuşmaları ile başlayacak kutlamalar, TSK Bando Gösterisi, TSK Tanıtım Filmi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Halk Oyunları Gösterisi, Afyonkarahisar Belediyesi Mehter Takımı Gösterisi ve konser ile devam edecek. Saat: 22.00’den itibaren kutlamaların adresi Çakırözü Köyü olacak. Burada Kahramanlık Türkleri dinletisi sunulacak. Saat 00.00 olduğunda ecdadımızın 97 yıl önce sırtlarında bir ulusun yüküyle çıktığı Kocatepe zirvesine Zafer Yürüyüşü başlayacak. Havai fişek ve lazer gösterisi ile yürüyüşe katılanlar uğurlanacak.

Sabahın ilk ışıklarıyla Büyük Taarruz ‘un başladığı Kocatepe’de etkinlikler düzenlenecek. Kocatepe’de askeri harekâtın anlatılması ile başlayacak etkinliklerde Bursa Barosu Kuvayı Milliye Destanı gösterisini sunacak. Afyonkarahisar Telsiz ve Radyo Amatörleri Derneği de Büyük Zaferi tüm dünyaya duyurmak düşüncesiyle TC03ZFR çağrı işareti ile telsiz etkinliği düzenleyecek.

26 Ağustos sabahı Kocatepe Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı’nda tören düzenlenecek. Büyük Taarruz Bisiklet Turunun başlatılması ile start alacak etkinlikler çelenk sunumu, konuşmalar ve bir subayın araziyi anlatması ile devam edecek. Aynı gün Yzb. Agâh Efendi Şehitliği, Büyük Taarruz Şehitliği ve İstiklal Tanıtım Merkezi ziyaretleri de yapılacak. Zafer Haftasına katılan protokol üyeleri Valilik ziyareti gerçekleştirecek. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde 100. Yıl resim sergisinin de açılışı yapılacak. Etkinliklerin finalinde de izleyenleri gökyüzüne kilitleyen Türk Yıldızları ANS Kampüsünde muhteşem bir gösteri sunacak. Saat: 17.30’da yapılacak gösterilere ilginin yine yoğun olması bekleniyor.

Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtulduğu gün olan 27 Ağustos tarihinde de öncelikle şehitlerimiz için İmaret Camiinde Mevlid-i Şerif okutulacak. Afyonkarahisar Mehter Takımı eşliğinde yapılacak olan Zafer Halk Yürüyüşü’nün ardından AKSAM tarafından düzenlenen “İşgalden Kurtuluşa Afyonkarahisar” adlı fotoğraf sergisi açılacak. Etkinlikler Anıtpark önünde yapılacak Kurtuluş Günü Programı ile devam edecek. Uluslararası halk oyunları ekiplerinin gösterileri, protokol konuşmaları, şiir dinletilerinin yer alacağı program Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Birliğinin konseri ile sona erecek. Aynı gün Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun'a çıkışının 100. yılı nedeniyle ADD Genel Merkezi tarafından hazırlanan projeyle yola çıkan Cumhuriyet TIR'ı da aynı gün Anıtpark önünde ziyaretçilerini ağırlayacak.

Büyük Taarruz Zafer Haftası etkinliklerinin 4. Gününde Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı ziyaretlerinin ardından Anıtkaya Şehitliğinde tören düzenlenecek. Her yıl düzenlenen geleneksel ATSO Spor Oyunları için 29 Ağustos saat: 17.30’da açılış programı düzenlenecek. Aynı gün TSK Askeri Birliği Bando eşliğinde şehir turu yapacak. 30 Ağustos günü Vali Mustafa Tutulmaz protokol üyelerinin tebriklerini makamında kabul edecek. Kutlamalar Zafertepe’de devam edecek.