Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da CHP İl Başkanlığı ve adaylarıyla toplantıAfyonkarahisar'da CHP İl Başkanlığı ve adaylarıyla toplantı



 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle CHP İl Başkanlığı ile KESK Eğitim-Sen tarafından ortak açıklama yapıldı. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, emeğin en yüce değer olarak kabul gördüğü bir Türkiye için çabaladıklarını söyleyerek, “Daha güzel bir Türkiye için yaşasın 1 Mayıs” dedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, CHP İl Başkanlığı, KESK Eğitim-Sen üyeleri PTT önünde bir araya gelerek 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle açıklama yaptılar. CHP’liler KESK Eğitim-Sen Üyeleri ile sendikanın bulunduğu Sevgi Yolunda bir araya gelip PTT önüne kadar birlikte bayrak ve flamalarla yürüdü.

ÜLKEDE İŞSİZLİK ORANI ARTTI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile ilgili ilk konuşmayı CHP İl Başkanı Nevzat Ercan yaptı. Ekonomik krizin işçilerin ve emekçilerin yaşamını zor hale getirerek, yoksulluğun topluma zorla dayatıldığını söyleyen Ercan, “AKP iktidarı kendi yarattığı krizin bedelini milyonlarca çalışana ödetmeye çalışmaktadır. İşçilerin, emekçilerin tüm haklarına göz diken AKP iktidarı çalışanlarımızı kölelik koşullarında çalışmaya açlık ve yoksulluk içinde yaşamaya zorlamaktadır. Ekonomik kriz derinleşirken ülkemizde işsizlik oranı artmıştır. İşsiz sayısı ilk kez 4 milyon 668 bine yükselmiştir. Kayıt dışı ve kuralsız çalıştırma olağan hale getirilmiş, gençler ve kadınlar işsizliğin kıskacına itilmiştir. İşçiler ve emekçiler üzerinde ki vergi yükü gün geçtikçe artarken, yapılan her zam emekçilerin ücretlerini eritmeye devam etmektedir.” dedi.

BASKI VE SÖMÜRÜYE KARŞIYIZ

Asgari ücretin yoksulluk sınırının altına gerileyip, milyonların açlığa ve yoksulluğa mahkûm edildiğini belirten Ercan, “Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi adı altında kamusal emeklilik sistemi tasfiye edilmek istenmektedir. Yine yıllardır devlet memurlarının güvencesi olan 657 sayılı yasa esnetilip memurların iş güvencesine göz dikilmektedir” dedi. Zorunlu BES uygulamasına, işsizliğe ve yoksulluğa, işçi cinayetlerine, grev yasaklarına, güvencesiz çalıştırılmaya, iş güvencemizin elimizden alınmasına baskı ve sömürüye karşıyız. Bu dileklerimle 1 Mayıs İşçi Bayramını kutluyorum.” diye konuştu.

SÜSLÜ KAVRAMLARLA TEMEL HAKLAR KALDIRILDI

KESK Eğitim-Sen Şube Başkanı Ender Karaaslan ise işçisi, kamu emekçisi, işsizi, emeklisi, aydını, sanatçısı, gazetecisi, öğrencisi, esnafı, kadını, genci, yaşlısıyla doldurdukları 1 Mayıs meydanlarında nasıl bir memleket istediklerini kol kola, omuz omuza dile getirdiklerini söyledi. Karaaslan, “Kamu hizmetleri alanını kârı esas alan piyasaya, vatandaşları müşteriye, bizleri ise iş güvencesi tamamen ortadan kaldırılan kapı kullarına dönüştürmek istiyorlar.  Ülkenin fabrikalarını arazileri ile birlikte satıp, çalışanlarını işsiz bıraktılar. Şekerden, tütüne, patatesten soğana, enerjiden kâğıda, etten samana ülkeyi dışarıya bağımlı hale getirdiler.  ‘Reform’, ‘dönüşüm’ gibi yaldızlı, süslü kavramlarla temel haklarımızı tek tek ortadan kaldırdılar. Az personelle, çok iş yapmayı esas alıp angarya çalışmayı artırdılar. İstihdamı bin parçaya bölüp güvencesiz-sözleşmeli-taşeron-ücretli istihdamı, bizi birbirimizin rakibi haline getiren-iş yükümüzü artıran performans sistemini-kuralsız-esnek çalışmayı tüm kamuya yaydılar.” şeklinde konuştu.

EMEĞİMİZE VE MEMLEKETİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Eğitim-Sen Şube Başkanı Ender Karaaslan, iktidarın kariyer ve liyakati ortadan kaldırdığını söyledi. Karaaslan sözlerine şöyle devam etti: “Siyasal kadrolaşmayı tüm kamu emekçilerini kapsar hale getirmek için hem işe almada hem görevde yükselmede mülakatın ağırlığını artırıp torpilin kapısını sonuna kadar açtılar. Kazanılmış haklarımızın gasp edilmek istenmesine, yaşamın her alanındaki hukuksuzluğa, haksızlığa ve keyfiliğe en gür sesimizle dur diyoruz. Emeğimize, ekmeğimize, işimize, geleceğimize ve memleketimize sahip çıkarak, barış içinde savaşsız sömürüsüz bir dünyada yaşama ve yaşatma umudumuzu 1 Mayıs meydanlarında yükseltiyoruz. Güvencesizliğe, işsizliğe, yoksulluğa teslim olmayacağız. Barış ve huzur içinde kardeşçe yaşayacağımız güzel günlere hep birlikte omuz omuza yürüyeceğiz. Dayanışma ruhumuzla; ekmek, gül ve hürriyet günlerine olan inancımızla yaşasın 1 Mayıs.”

ALIN TERİNİN KARŞILIĞI VERİLMELİ

Toplantının son konuşmasını CHP Afyonkarahisar Milletvekili TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal yaptı. Dört saatte bir iş cinayetine kurban giden işçilerin varlığına dikkat çeken Köksal, “Son 15 yılda 1 milyon 300 bin iş kazası yaşanmıştır. Her yıl yaklaşık 15 bin işçinin meslek hastalıklarından yaşamını yitirdiği, çocuk işçiliğinin gün ve gün arttığı bir ülkede 1 Mayıs’ı her şeye rağmen kutlamaya çalışıyoruz. Bugün ülkemize baktığımızda ekonomik kriz nedeniyle artan hayat pahalılığı en çok işçileri ve çalışanları vurmakta ve onları her geçen gün borç batağına sürüklemektedir. Birçok sanayi işletmesi kredi borçlarını ödeyemediği ve daralan iç pazar yüzünden kapanma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Ne yazık ki bunun sonucu çalışanlara işsizlik ve ücret kaybı olarak yansıyacaktır. Halen daha 275 bin taşeron işçi kadro dışı kalmıştır. Bunlara bir an önce kadro verilmelidir. Bunlara bir an önce kadro verilmelidir. Sözleşmeli personeller, geçici mevsimlik işçiler kadroya alınmalıdır. 3600 ek gösterge sözünü verip tutmayanları Mecliste göreve davet ediyoruz. Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetleri bir an önce giderilmelidir. Ülkemizde asgari ücret üzerinde ki vergi yükü tamamen ortadan kalkmalıdır. Adalet ve yargı bağımsızlığı sağlanmalıdır. İşçinin emekçinin alın teri karşılığı verilmelidir. Yasal düzenlemelerle işçilerin hakları korunmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle emeğin en yüce değer olarak kabul edildiği bir Türkiye de yaşamayı diliyorum. Daha güzel bir Türkiye için yaşasın 1 Mayıs.” dedi.