Gözden kaçırmayın

Afyon'da Fenerbahçe Sevdası: Ramazan Buluşması ve Spor SohbetleriAfyon'da Fenerbahçe Sevdası: Ramazan Buluşması ve Spor Sohbetleri

Afyonkarahisar’da yeni kurulan Retina Hastaları Dayanışma Derneği (RETİDER) tanıtım toplantısı düzenledi. Karayolları Parkı’nda düzenlenen tanıtım toplantısına Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, il müdürleri ve dernek üyeleri katıldı. Düzenlenen toplantının açılış konuşmasını Dernek Başkan yardımcısı Öznur Kırman yaptı. Kırman yaptığı açıklamada kendisininde bir retine hastası olduğunu ifade ederek bu hastalıkla mücadele etmek için bu dernekte yer aldığını söyledi. 

500 BİNE YAKIN RETİNA HASTASI VAR

Daha sonra ise Dernek Başkanı Mesut Yurt konuştu. Başkan Yurt, açıklamsında Türkiye genelinde yaklaşık 500 bin retina hastası olduğuna dikat çekti. Hastalığın tedavisinde dünyada önemli gelişmelerin olduğuna dikkat çeken Yurt, “Aile ve Sosyal Politikalar  Bakanlığı verilerine göre her bin kişiden 6’sı görme engellidir. Bundan yola çıktığımızda ülkemizde yaklaşık 500 bine yakın kişinin görme engelli olduğu tahmin edilmektedir. Bu hastaların tedavilerine yönelik son yıllarda dünyada ciddi ilerlemeler kaydedilmektedir. Teknolojinin ve genetik biliminin de katkıları ile eskiden imkansız gibi bilen bazı hastalıkların hem tanısı hem de tedavisi mümkündür. Görme kayıpılarının bir çoğu genetiktir. Bu açıdan  önce tedaviler bozukluğu tespit olunup sonrasında tedavi etmek şeklinde olmaktadır.”

RETİNA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ KURMAYI HEDEFLİYORUZ

Derneğin en büyük amaçlarını da anlatan Yurt, “Bu açıdan derneğimizin de hedeflerinden bir tanesi üniversitede de tıbbi yaklaşımlar sergilemek olacaktır. Tüm dünyada ki çalışmaları takip ederek ülkemizde de bir üniversitemizin önceliğinde Retina Araştırmaları Merkezi Laboratuvarı oluşturulması en büyük hedefidir.”

ENGELLİLERİN HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRDIK

İGM başkanı Burhanettin Çoban eşi Emine Çoban ile katıldı Çoban yaptığı konuşmada Türkiye'de bir ilk olan ve Genel Merkez Afyonkarahisar da kurulan göz sağlığı Derneği'nin ve üniversite göz doktorlarının ve genetik uzmanlarımızın  işbirliğinde yapılacak çalışmaları desteklediğini  ve ve ilk kez bir STK toplantısından yoğun katılım olması ve duyarlılığı için bütün katılımcılara teşekkür ederek rety derin ülkemize memleketimize milletimize hayırlı olması temennisinde bulundu

 Çoban i başkanlığı döneminde engellilerin hayatlarını kolaylaştıran faaliyetlere imza attıklarını söyleyerek, şöyle devam etti: “Ben 2009 yılında nasip oldu belediye başkanı oldum. Başkanlığımız döneminde engelli kardeşlerimizin hayatlarını kolaylaştıran her türlü faaliyete destek olmaya gayret ettim. Bu süreçte Mesut Yurt kardeşimle çalışmalar yaptık. Çok güzel bir oluşum olmuş. İlk defa bu kadar kalabalık bir katılımla böyle bir derneğin kuruluşuna şahit oldum. Derğneğimizin hedefleri doğrultusunda ülkemize ve dünyamıza hayırlı olsun diyorum.”

DERNEĞİN YANINDA YER ALACAĞIZ

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise yeni kurulan bu derneğin hayırlı olmasını dileyerek dernek faaliyetlerine her zaman destek olacaklarını ifade etti. Zeybek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mesut hocamı uzun süredir çalışıyorum. Her sivil toplum örgütünde görev alan aldığı görevleri yerine getiren bir kişi. Bu dernekte de kendisine ve diğer arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Reşat hocamın başarılı çalışmalarını biliyorum. Üniversitede de kendisi başarılı çalışmalara imza attı. Hocamızın siyasi olarak afyonda kalması için ne gerekiyorsa yapacağız. Kendileri bu şehre büyük kazanımlarda bulunacaktır bundan eminim. Retina deyip geçmemek lazım. Göz hastalıkları büyük önem arz ediyor. Öncelik ettikleri için akademisyenlere bilim inşalarına başarılar diliyorum. Derneğimizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

Daha sonra Göz Hastalıkları Uzmanı Reşat Duman, retine hastalığının nedenlerini anlatan bir sunum gerçekleştirdi.