Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt’un katılımıyla “KOSGEB Vizyonu ve Destekleri” başlıklı toplantı yapıldı.

Gözden kaçırmayın

AKÜ Mühendislik Fakültesi'nde AKÜ Mühendislik Fakültesi'nde

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt’un katılımıyla “KOSGEB Vizyonu ve Destekleri” başlıklı toplantı yapıldı.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Afyonkarahisar’daki firmalar için önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından KOBİ’lere sağlanan desteklerin anlatıldığı toplantıda, sunumu KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt yaptı.

TOPLANTIYA YOĞUN KATILIM OLDU

Toplantıya ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclis Üyeleri, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Oda ve Borsa camiası temsilcileri, kurum ve kuruluş temsilcileri ile firmaların yöneticileri katıldı.

KOSGEB, ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR

Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, KOSGEB’in KOBİ’ler için önemli bir finans kaynağı olduğunu vurguladı. Serteser, “Son dönemde KOSGEB’in bakış açısı değişmiş, bu değişimle birlikte KOSGEB, ülke ekonomisine doğrudan katkı sağlayan bir kuruluş olmuştur. Özellikle ithal ürünlerin ülkemizde üretilmesi, işletmelerin teknolojideki son gelişmelerden yararlanması ve yenilikçi yaklaşımlar ortaya koyması, KOSGEB’in öncelikleri arasındadır. KOBİ’lerimiz, projeler hazırlayarak Girişimcilik, AR-GE, İnovasyon, İşletme Geliştirme, Uluslararasılaşma, Labaratuvar Hizmetleri birçok destekten yararlanmaktadır” dedi.

ATSO, KOSGEB DESTEKLERİNDEN YARARLANIYOR

ATSO’nun da KOSGEB desteği ile projelere imza attığını hatırlatan Serteser, “Oda olarak biz de KOSGEB desteklerinden yararlanıyoruz. Bu çerçevede Arnavutluk-Kosova-Makedonya, Birleşik Arap Emirlikleri’ne KOSGEB desteği ile iş gezileri gerçekleştirdik. 13-16 Ocak 2019 tarihlerinde Almanya’da düzenlenecek Uluslararası Yapı ve İnşaat Teknolojileri Fuarı’na yine KOSGEB desteği ile üyelerimizin katılımı sağlanacaktır. Odamız, 2017 ve 2018 yılları içerisinde İŞKUR ve KOSGEB işbirliğinde 21 adet Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi düzenlemiştir. Bu eğitimlerde toplam 478 kişi katılım belgesi almaya hak kazanmıştır” diye konuştu.

“DAHA YAKIN ÇALIŞACAĞIZ”

Mayıs ayında yapılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurulu’nda KOSGEB ile ilgili bir görev üstlendiğini kaydeden Serteser, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz ile KOSGEB, yakın temasta olan kuruluşlardır. Birliğimiz’in Mayıs ayında yapılan Genel Kurulu’nda Birlik Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından şahsıma verilen görevlerden bir tanesi de KOSGEB Genel Kurulu’nda Birliğimiz’i temsil etmektir. Bu bakımdan KOSGEB Başkanı Sayın Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ile bundan sonra daha yakın çalışacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“ŞEHRİMİZİN İLERMLEMESİ İÇİN PROJELER ÜRETİYORUZ”

Serteser, sözlerini şöyle noktaladı:

“Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrimizin ilerlemesinde, ülkemizin daha müreffeh olmasında etkin bir rol almayı sürdüreceğiz. Üyelerimizin karşılaştıkları sorunlara en kısa zamanda çözüm buluyor; firmalarımızın ekonomiye daha çok katkı sağlaması için projeler üretiyoruz.”

“AFYON’DAKİ FİRMALARA DAHA ÇOK DESTEK VERMEK İSTERİZ”

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ise Afyonkarahisar’daki firmaların KOSGEB desteklerinden daha çok yararlanmasını istediklerini belirtti. Uzkurt, “Afyonkarahisar’daki KOBİ’lerimiz, 2018 yılı içinde yaklaşık 8 milyon lira civarında destek aldı. Bunun, Afyon gibi

sanayisi gelişmekte olan, KOBİ ağırlığı yüksek olan bir ilimizin hak ettiği bir destek miktarı olmadığını belirtmek istiyorum. Biz Afyonkarahisar’da daha çok KOBİ’yi desteklemek isteriz.

Afyonkarahisar’dan bir firmamızın Almanya’dan ithal ettiğimiz tıbbi cihazın ilk defa Türkiye’de yerli üretimini sağlayarak, KOSGEB desteğiyle bunu hem iç pazarda ithalatın önünü kesecek şekilde, hem de dış pazarlara ihracat yapacak şekilde geliştiriyor olmasından dolayı son derece mutluyum. Devlet ve KOSGEB olarak verdiğimiz desteklerin doğru adreslere gittiğini görüyoruz. Kamu kaynağı kullanılarak, kaynağın en az 100 katı katma değer üretildiğini görmekten de son derece mutluyuz. O anlamda da doğru yoldayız” dedi.

ÖNCELİK İTHAL İKAMESİ ÜRETİM

KOSGEB’in, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın desteği ile yeni bir vizyon kazandığını kaydeden Uzkurt, “KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek için kurulan, 2009 yılında sanayinin yanı sıra hizmet sektörünü de içine alarak yeni bir misyon üstlenerek görevini icra etmekte. Biz vatandaştan toplanan vergileri yeni girişimcilere, KOBİ’lere aktarıyoruz. Bu ciddi bir sorumluluk olarak karşımıza çıkıyor. Birinci önceliğimiz ithal ettiğimiz ürünleri, Türkiye’de bir KOBİ üretmek istiyorsa ve bize geliyorsa biz bu KOBİ’ye 5 milyon liraya yakın bir destek vereceğiz. Yeni dönemde biz, daha stratejik KOBİ yatırımlarını harekete geçirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

SERTESER İSTEDİ, UZKURT “TAMAM” DEDİ

Toplantı, Uzkurt’un yaptığı sunumun ardından soru-cevap kısmı ile devam etti. Bu bölümde söz alan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “KOSGEB KOBİ Temsilciliği’nin Odamız’da kurulmasını istiyoruz” dedi. Bunun üzerine KOSGEB Başkanı Uzkurt, “Buradaki sanayicilerin daha fazla KOSGEB desteklerinden yararlanmasını istiyoruz. Bu konuda dile getirdiğiniz talebin gereğini yaparız. Buradaki temsilcimiz de sizden birisi olsun. En kısa zamanda Afyon’da bir temsilcilik açalım. Odamız’ın içinde de, sizin uygun gördüğünüz yerde de olabilir. Temsilciliği kuralım. Biz desteği açıkladığımızda bir komisyon oluşturun. Sorularınızı, projelerinizi hazırlayın, uzmanlarımızı da gönderirim, kendim de gelirim” şeklinde cevap verdi. Uzkurt’un bu yaklaşımına Serteser teşekkür etti.

HEDİYE VE PLAKET TAKDİM EDİLDİ

Programın sonunda, ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci ile ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt’a hediye takdim etti. Uzkurt, Merdivenci ve Serteser, Afyonkarahisar’da KOSGEB AR-GE ve İnovasyon Programı’nı başarı ile tamamlayarak ekonomiye katma değer sağlayan Biohenge firmasının yöneticisi Aydın Coşkun’a plaket verdi. Plaket töreninin ardından Coşkun, proje hakkında kısa bir bilgilendirme sunumu yaptı.