Hicri Yılın başlaması nedeniyle Afyonkarahisar İl Müftüsü Şükrü Kabukçu Türkeli gazetesine özel açıklamada bulundu.

Gözden kaçırmayın

Düzen Getiren Çamaşır Makinesi DolaplarıDüzen Getiren Çamaşır Makinesi Dolapları

Hicri Yılın başlaması nedeniyle Afyonkarahisar İl Müftüsü Şükrü Kabukçu Türkeli gazetesine özel açıklamada bulundu.

Müftü Kabukçu:”11 Eylül 2018 Salı günü 1 Muharrem 1440 hicri yeni yıla giriyoruz. Rabbim öncelikle yeni hicri yılı hakkımızda hayırlara vesile eylesin” dedi

“Peygamber efendimiz kendisi hakkında Mekkelilerin 26 Safer (9 Eylül 622) Perşembe günü suikast kararı aldıklarını öğrenir” diyen Müftü Kabukçu;”Durumu öğrenen Resûl-i Ekrem’in o gece şehri terk ederek Sevr mağarasına gittiği, 27-28-29 Safer (10-11-12 Eylül 622) Cuma, Cumartesi ve Pazar günlerini mağarada geçirdiği, 1 Rebîülevvel (13 Eylül 622) Pazartesi günü mağaradan yola çıktığı, 8 Rebîülevvel (20 Eylül 622) Pazartesi günü Kubâ’ya indiği ve 12 Rebîülevvel (24 Eylül 622) Cuma günü Medine’ye girdiği anlaşılmaktadır. icretten 17 yıl sonra, Hz. Ömer'in halifeliği esnâsında, Hz.Ali’nin teklifi ile, Hz. Peygamber'in hicret ettiği yılın 1 Muharrem'i olan 16 Temmuz 622 tarihi " Hicri-Kamerî Takvim" için " takvim başı" olarak kabul edilmiştir. Ve o tarihten itibaren Müslümanlar tarafından hicri takvim kullanılmaya başlandı.

 

Hicret Dersleri

Hicret Allah için yapılan bir göçtür. Peygamber efendimiz en zor anında bile emanetlere sahip çıkmayı ve hürmeti öğretmiştir. Yolculukla alakalı alınması gereken bütün tedbirleri almış ve Rabbine tevekkül etmiştir. Ebu Bekir ailesinin fedakârlığı çok önemlidir. Din uğrunda gösterilen fedakârlık kıyamete kadar her Müslüman için örnek alınacak bir davranıştır. Hicretin neticesi olan ensar-muhacir kavramı halen güncelliğini korumaktadır. Özellikle balkan harbinde bize sığınan soydaşlarımızın yaşadığı köyler muhacir köyleri olarak anılmaktadır.

Yine peygamber efendimizin muhacir ve ensar arasında kurduğu muâhât (kardeşlik ) anlaşması da biz Müslümanlar için son derece önemli tarihi bir duruştur.

Mekânda hicret ile birlikte bir de zihinde hicret vardır. Zihinde hicret Allah’ın yasakladığı şeylerden kaçmaktır. Ve Peygamber Efendimizin şu sözü son derece önemlidir. Hz.Peygamber buyuruyor ki:  “ Gerçek muhacir, Allah’ın nehyettiklerinden uzak durandır .Rabbim idrak ettiğimiz yeni hicri yılı hakkımızda hayırlara vesile kılsın” dedi



TÜRKELİ GAZETESİ