rn TAŞPINAR DERGİSİ YİNE DOPDOLU

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

 

 

 

           Afyonkarahisar tarihine ışık tutan Taşpınar Dergisi'nin 19. sayısı okuyucularıyla buluştu. 1950 yılına kadar aralıksız olarak 161 sayı çıktıktan sonra çeşitli aralıklarla yayımlanan Taşpınar Dergisi'nin yeni sayıları okuyucusuyla buluşmaya devam ediyor.

 

         Belediye Başkanı Burhanettin Çoban dönemiyle yayın hayatına yeniden devam eden Taşpınar Dergisi'nin 19. sayısı da Afyonkarahisar tarihine adeta ışık tutuyor. Geçmişte uzun yıllar Afyonkarahisar'ın kültürünü, tarihini halka aktarmada önemli bir görev üstlenen Taşpınar Dergisi yeni sayısında da birçok tarihi konuyu okuyucularının beğenisine sundu. Kapağında, Afyonkarahisar’da eski mezarlıkların tarihi bir fotoğrafına yer verilen dergide  Mimar Erdoğan Emre, Yusuf Kurşun’u namı diğer ‘Mezarcı Yusuf’u kaleme aldı.   Dergide ayrıca Mustafa Mühsürler’in yazısı ile eski Sebze Haline, Hanönü’nde geçen anılara yolculuk yapıldı.

 

Abdülkadir Kalenderoğlu şehrimizin önemli manevi mimarlarından Hayran Veli Sultan’ı tanıtırken Fevzi Kaya ve Mevlüt Üyümez İslam tarihinde önemli bir isim olan Seyyit Battal Gazi’nin mezarının yeni bulgular ışığında Afyonkarahisar’da olabileceğini kaleme aldılar.  17. Sayının ilk bölümünü yayımlanan hemşehrimiz Sanayici, İşadamı büyüğümüz Orhan Yavuz’un anılarının 2. bölümüne bu sayımızda bulabilirsiniz. Afyonkarahisar’ın tabiat harikalarından Akdağ Tabiat Parkı’nı Faruk Bangir kaleme alırken Cumhuriyet Döneminde ilimizde bazı yapılarda mimar olarak imzası bulunan Süreyya Yücel’i Hasan Tahsin Günek’in kaleminden okuyabilirsiniz.

 

EDİTÖRDEN

 

Yeni bir sayı ile merhaba.

 

           2010 yılında başladığımız 3. yayın döneminde yılları ve sayıları geride bıraktıkça Anadolu’da yerel yönetimlerin yayımladığı yerel tarih ve kültür dergileri arasında Taşpınar dergisinin niteliğiyle kendisini gösterdiğini görüyoruz.Her sayımızda farklı konularla, konuklarla sizleri buluşturuyoruz. Yerel tarihe farklı bir pencere açıyoruz. Bazen bir okuyucumuzun dergiyi neredeyse satır satır okuduğunu, her sayısını özenle sakladığını ifade etmesi, bazı okurlarımızın cilt yaptırması, bazılarının ısrarla eksik sayıları araması elbette ki yazarından, hazırlayanına hepimizi mutlu ediyor.Bu sayımızda kapak konumuz. “Eski Mezarlıklar” Her gün üzerinde yürüdüğümüz, gezindiğimiz yerlerin ya da oturduğumuz evin yerinde bir zamanlar mezarlıkların olması nasıl bir duygu acaba? Bugün 2 tane düzenli, bakımlı mezarlığa sahip olan şehrimizde bir zamanlar kaç tane mezarlık vardı? Bu mezarlıklar nasıl kaldırıldı? Yerinde şimdi ne var? Hepsinin cevabı sayfalarımızda.

 

Her sayıda Afyonkarahisar’ın geçmişinde yeralmış bir simayı adeta bir kuyumcu titizliği ile inceleyen Erdoğan Emre ilginç bir tevafuk sonucu bu sayımızda da Yusuf Kurşun’u namı diğer Mezarcı Yusuf’u ele aldı. Tevafuk diyoruz zira yazı mezarlıklar konusu ile adeta birbirini tamamladı. Mustafa Mühsürler’in yazısı ile eski Sebze Haline, Hanönü’nde geçen anılara yolculuk yapıyoruz.Abdülkadir Kalenderoğlu şehrimizin önemli manevi mimarlarından Hayran Veli Sultan’ı tanıtırken Fevzi Kaya ve Mevlüt Üyümez İslam tarihinde önemli bir isim olan Seyyit Battal Gazi’nin mezarının yeni bulgular ışığında Afyonkarahisar’da olabileceğini dile getiriyorlar. 17. Sayımızda ilk bölümünü yayımladığımız hemşehrimiz Sanayici, İşadamı büyüğümüz Orhan Yavuz’un anılarının 2. bölümüne bu sayımızda yer veriyoruz. Afyonkarahisar’ın tabiat harikalarından Akdağ Tabiat Parkı’nı Faruk Bangir kaleme alırken Cumhuriyet Döneminde ilimizde bazı yapılarda mimar olarak imzası bulunan Süreyya Yücel’i Hasan Tahsin Günek’in kaleminden okuyabilirsiniz.Konularımız bunlarla sınırlı değil elbette, devamı sayfalarımızda.Keyifli okumalar dileriz.

 

BAŞKANDAN

 

      Uzun bir aradan sonra yeniden başladığımız yayın hayatında yerel tarih ve kültür alanında önemli bir boşluğu dolduran Taşpınar dergimizin yeni sayısıyla merhaba.

       Afyonkarahisar Belediyesi olarak rutin görevlerimizin yanı sıra kültürel çalışmalarımızla da toplum hayatına katkıda bulunuyoruz. Yeni açılan Kültür Sanat Evimiz, peşpeşe yayımlanan birbirinden farklı konularda kitaplar. Ve son olarak önümüzdeki günlerde yapacağımız VIII. Uluslararası Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumu. Bu Sempozyum ile de yine ilimize dair pek çok tarihi, kültürel konu günışığına çıkacak, kitaplaşacak.Bu çalışmalarımızın arasında elbetteki Taşpınar dergisinin ayrı bir yeri var. 1932’den bugüne şehrin adeta kültür hazinesi olan dergimize gösterilen ilgi Afyonkarahisar halkının bilgiye ne kadar açık olduğunu, bu konuda kabuğunu kırmaya başladığını ve güzel eserleri nasıl sahiplendiğini gösteriyor. Hızla küreselleşen dünyada kaybolmakta olan kültürel değerlerimizin kayıtlara geçmesi aciliyet gerektirmektedir. Bu nedenle Taşpınar dergisine ve yazarlarına büyük görev düşmektedir. Yeni konularla, konuklarla Afyonkarahisar’ın tarihi, kültürel geçmişinin ne derece zengin olduğu halka aktarılmalıdır.Dergimize yazı veren kalem erbabına teşekkürlerimi iletiyorum. Zira onların özverili çalışmaları bu dergiyi sizlerle buluşturuyor. Fikirlerini, önerilerini ileten okurlarımıza da  teşekkür ederim, zira onların önerileri de bize yol gösteriyor.Daha nice sayılarda buluşmak dileğiyle…