Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba; "Tohum Gen Bankalarında tohum olarak depolanan 264 türe ait 2 bin 641 tıbbi bitki örneği bulunmaktadır"

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı KurulduAfyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı Kuruldu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Afyonkarahisar programı çerçevesince Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenledikleri 3. Tıbbi Aromatik Bitkiler Çalıştayı kapanış törenine katıldı.



Afyonkarahisar'da bir termal otelde düzenlenen 3. Tıbbi Aromatik Bitkiler Çalıştayı kapanış törenine katılarak konuşma yapan Bakan Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, binlerce yıl önce insanların bitkilerin tedavi edici gücünü keşfettiğini söyledi. Fakıbaba, "Binlerce yıl önce insan, bitkilerin tedavi edici gücünü keşfetmiş ve sağlıklı yaşayabilmek için onlardan yararlanmıştır. Ancak, yirminci yüzyılın başlarında, sanayileşmenin de etkisiyle, ilaç endüstrisinde sentetik ve yarı sentetik hammaddelerin kullanımı artmıştır. Bu dönemde, bitkisel ürün kullanımında oransal bir azalma yaşanmıştır. Sentetik ilaçların, yoğun kullanımı sonucu, meydana gelen yan etkileri, son yıllarda doğal ürünlere olan talebi artırmaktadır. Günümüzde, doğalbitkisel kökenli ilaç ve kozmetik sanayi sektörü hızla gelişmektedir.

Küresel tıbbi ve aromatik bitkiler pazarı; 2000 yılında,50 milyar dolar büyüklüğünde iken, önemli bir artış göstererek 2018 yılında yaklaşık 200 milyar dolara ulaşmıştır. Bu piyasanın, 2050 yılında 3 trilyon dolara çıkması beklenmektedir" diye konuştu.



12 BİN BİTKİ ÇEŞİDİNE SAHİBİZ

Türkiyenin 3 coğrafyanın kesişim yerinde olduğunu belirten Bakan Fakıbaba; "Dünyada yaşanan bu gelişmelere karşılık, Anadolu Coğrafyası insanlığa önemli bir fırsat sunmaktadır. Şöyle ki; Ülkemiz dünyada, 3 biyo-coğrafyanın kesiştiği bir bölgede yer almaktadır. Ayrıca,iki gen merkezini barındıran konumu ve doğal bitki örtüsünde yer alan,yaklaşık 12 bin bitki çeşidi ile büyük bir zenginliğe sahiptir. Bu bitkilerin,3 bin 649’u endemik tür ve çeşitlerden oluşmaktadır. Doğal bitki örtümüzde mevcut olan, yaklaşık 1.000 bitki çeşidi ise, ülkemizde ve dünyada tıbbi ve aromatik bitki olarak kullanılabilmektedir. Artık, ülkemizin sahip olduğu, bu ekolojik zenginliği, koruyarak ve geliştirerek, ekonomik zenginliğe dönüştürmeliyiz" dedi.

 

2013’DEN BU YANA 16 MİLYON TL HİBE DESTEĞİ VERDİK

Binlerce yıldır, bu topraklarda var olan bitkilere ait tohumların korunması ve ıslahının, Bakanlığın öncelikli konuları arasında yer aldığını vurgulayan Fakıbaba, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak; tıbbi ve aromatik bitkiler konusunu gerçek anlamda çok önemsiyor ve bu hususta bir çok proje yürütüyoruz. Binlerce yıldır, bu topraklarda var olan bitkilere ait tohumların korunması ve ıslahı öncelikli konularımız arasındadır. Bakanlığımıza bağlı, Tohum Gen Bankalarında, tohum olarak depolanan 264 türe ait 2 bin 641 tıbbi bitki örneği bulunmaktadır. Bakanlığımız bünyesinde, 12 Araştırma Enstitüsünde tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili 41 adet Ar-Ge Projesi yürütülmektedir. Bugüne kadar 50 türde kültüre alma çalışmaları sonuçlandırılmış, bunlardan 15 tanesinin adaptasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Kamu, özel sektör ve üniversiteler ile birlikte 15 türde toplam 51 tescilli çeşit geliştirilmiştir. Ayrıca hepimiz biliyoruz ki, sadece doğadan toplayarak, kaynaklarımızı etkin bir şekilde kullanamayız. Tüketici ve sanayici taleplerini karşılamakla beraber, kaliteli ve standart ürün elde etmek zorundayız. Bunun için; organik tarım ileiyi tarım uygulamaları koşullarında, tıbbi ve aromatik bitkilerin, üretimini yapıyoruz ve daha da geliştirmeliyiz. Üreticilerimizi ve sanayicilerimizi desteklemek ve sektörümüzü geliştirme çabası içerisindeyiz. Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları desteklemeleri kapsamında; 2013 yılından bugüne kadar 16 milyon TL hibe desteği ödedik" dedi.