rnCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan himayelerinde başlatılan Okuryazarlık Seferberliği kapsamında Vali Mustafa Tutulmaz’ın başkanlığında toplantı yapıldı.

Gözden kaçırmayın

Bugünkü Cuma HutbesiBugünkü Cuma Hutbesi

Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Vali Yardımcısı Erhan Günay ve İl Seferberlik Yürütme Kurulu üyeleri katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Mustafa Tutulmaz; “Bu çağda konuşmamamız gereken bir konuyu konuşuyoruz. Okuma yazma bilmeyenlerin oranını nasıl azaltabiliriz diye kafa yormamız gerekiyor. Hala okuma yazmada belirli bir oranda ülkemizde sıkıntılarımız var. Biz il olarak çok şükür iyiyiz, ama yine okuma yazma bilmeyen insanlarımız var. Hep beraber bununla ilgili ne yapabiliriz, nasıl milli seferberliğe destek verebiliriz diyerek çok çalışmalıyız. Bu kapsamda malumunuz olduğu üzere Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Emine Erdoğan Hanımefendi’nin birlikte başlattığı bir kampanya var. Bu kampanyaya hep beraber iller olarak destek vereceğiz. İnşallah okuryazarlık problemini hep beraber çözeceğiz. Şimdi şunun şöyle bir sıkıntısı var. Okuma yazma bilmeyenlerin bir kısmı yaş itibariyle eğitim alabilecek konumda değil, bir kısmı da engellilik nedeniyle yapabilecek konumda değildir. Ancak diğer yaş gruplarında olanları bir şekilde bu seferberliğin içerisine dâhil etmemiz lazım. Toplumun farklı kesimleri olarak hepimize görev düşüyor. Eğitimin bir parçası olan herkesi yardıma ve gayretli çalışmaya çağırıyoruz.“ dedi.

 

Vali Tutulmaz’ın konuşmalarının ardından toplantıda konu başlığı olarak ele alınan ve aşağıya maddeler halinde çıkarılan faaliyet ve çalışmalarla ilgili toplantıya katılan kurul üyeleri görüşlerini belirttiler.

 

1-İlde okuma yazma bilmeyen yetişkinleri tespit etmeye yönelik yapılan iş ve işlemler.

 

2-Halk Eğitimi Merkezlerine, okula ulaşımda sorun yaşayan kursiyerlerin kurslara katılımlarını kolaylaştırmak amacıyla alınan tedbirler ile ilgili iş ve işlemler.

 

3-Okuryazarlık Seferberliği için ortaya çıkan ihtiyaçların tespit edilmesi, tespit edilen ihtiyaçların giderilmesinde kullanılabilecek yerel kaynakların belirlenmesi ve harekete geçirilmesi ile ilgili iş ve işlemler.

 

4-Okuryazarlık Seferberliği kapsamında açılan kursların İlçe Kaymakamları, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince titizlikle takip edilmesi ve kampanya sonucuna ilişkin raporların hazırlanarak kurs bitiminde Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne gönderilmesi.

 

Toplantıda gündem maddelerinin görüşülmesinden sonra değerlendirmede bulunan Vali Tutulmaz; “Okuryazarlık seferberliği kapsamında ilimizde yürütülen çalışma ve faaliyetlerle ilgili olarak İl Seferberlik Yürütme Kurulu oluşturuldu. Yine ilçelerde de Kaymakamlarımızın başkanlığında kurullar oluşturuldu. Bu kurullar marifetiyle okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımızın ilk olarak Yetişkin Okuma Yazma Kurslarına katılımları sağlayacak, okuryazar hale getirilecek ve ilkokul kademesinde öğrenimleri sağlanacaktır. Okuryazar oranımızı artırmak için tüm kurum ve kuruluşların bilgilendirilmesinin yanında sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderiyle iş birliği içerisinde faaliyetler sürdürülecektir. Bu faaliyetler kapsamında ilk olarak okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımız tespit edilerek, kurslar için ön kayıtlar yapıldı. Vatandaşlarımıza verilecek olan kurslar ve yetişkin eğitimi açısından en yakın ve uygun okullar tahsis edildi.  Kurslara yaşlılığı ve engeli nedeniyle katılamayan vatandaşlarımız için bulunduğu ortamlara öğreticiler görevlendirilmiştir. Tabi bununla yetinmeyerek ilimizde bulunan geçici koruma altındaki Suriyeli ve Yabancı Uyruklu bireylerin de Okuryazarlık çerçevesinde açılan kurslardan faydalanmaları sağlanmıştır. Bugün itibariyle son 6 aylık dönemde ilçelerimiz dahil ilimiz genelinde açılan 1. ve 2. Kademe Okuma Yazma Kurslarına 1.862 vatandaşımız katılmıştır.   Ben inanıyorum ki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan himayelerinde başlatılan Okuryazarlık seferberliği sayesinde herkes okuryazar olacak. Ben bu önemli ve kutsal görevde yer alan herkese teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi.