rnAfyonkarahisar Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü mesajını yayınladı.

Gözden kaçırmayın

"Eskişehir'de Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Toplantısı yapıldı"

"(Sigara tiryakisi) Babam (bir hastanenin sigara bağımlısı hastaların olduğu koğuşu gezip) orada önce parmaklarını, sonra kollarını ve ayağını kaybedip kalan son ayağının parmakları arasına sıkıştırdığı sigarayı içenleri görünce eve döndüğünde bütün paketleri kırdı attı ve o gün sigarayı bıraktı. Bir daha da ağzına sürmedi."

 

Bu çarpıcı hikaye, yaşanmış bir olaydan alıntı. Sigara bağımlıları, ne yazık ki sağlıklarının hatta bedenlerinin yavaş yavaş kendilerini terk etmesini görmelerine rağmen yine de sigara ile aralarına bir engel koyamıyorlar.

 

Oysa günümüzde pek çok hastalığın, özellikle kalp hastalıklarının hazırlayıcısı olan sigara, kalitesiz bir yaşamın yanında erken ölümlerinde birinci sorumlusu durumunda.

 

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesilesi ile bir kez daha hatırlatmak istiyoruz: Kendinize ve sevdiklerinize yapacağınız en büyük iyiliklerden birisi, bağımlısı olduğunuz sigarayı kalıcı bırakmaktır.

 

Sevdikleriniz, aileniz, çocuklarınız için de bir iyilik olacak çünkü pasif içici olmak yani sigara içmese bile sigara içilen bir ortamda sigara dumanını solumak da kalp hastalıkları başta kulak iltihabı, bademcik iltihabı, sinüzit, bronşit, hışıltılı solunum, astım gibi hastalıklara bir davetiyedir.

 

Sigaradaki nikotin, eroin kadar bağımlılık yapar. Bu bağımlılıktan zevk duyan kişi, ödülünü de bu dozu arttırmak olarak görür ve daha çok sigara, daha çok nikotin alır. Nikotin alımı ise kalp-damar, solunum, mide-bağırsak hastalıklarına neden olur, bağışıklık sistemini baskılar, üreme sağlığına zarar verir, hücre çekirdeğinde gen şifresi DNA’yı bozar. Bu şekildeki gen mutasyonları da kanser oluşumuna yol açar.

 

Sigara, günümüzün bahanesi çok, en yasal, en masum görünen bağımlılığı diyebiliriz. Fakat kullanıcısına sadece sağlığını kaybettirmiyor aynı zamanda maddî açıdan da zarar veriyor. Sigaraya ve de sonrasında kaybettiğiniz sağlığınıza harcayacağınız para ile kendinize bilgisayardan arabaya kadar pek çok şey alabilirsiniz.

 

Sigaraya kalıcı olarak veda ettiğinizde kazancınız elbette sadece maddî olmayacak. Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kalp hızı, kan basıncınız düşerken 12 saat sonra dolaşımdaki karbonmonoksit seviyesi normale iner. 2 hafta–3 ay sonrasında kan dolaşımı ve akciğer işlevleriniz düzelir, kalp krizi riski düşmeye başlar. 1–9 ay sonra daha az öksürüğünüz olur, daha kolay nefes alırsınız. 1 yıl sonra ise koroner kalp hastalığı riskiniz yarıya düşer. 2–5 yıl sonrasında ağız, boğaz, yutak, mesane kanseri riskleriniz yarıya iner, inme riski sigara içmeyenlerle aynı düzeye düşer. 10 yıl sonrasında ise akciğer kanserinden ölme olasılığı yarı yarıya azalır, böbrek veya pankreas kanseri riski azalır. Ve sigarasız geçen 15 yıl sonrasında da koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyenlerle aynı olur.

 

Çocuklarına ve yakınlarına örnek, sağlığının kalitesini dinç bir beden ile gösteren, parasının kıymetini bilen, sigara kokusu ile girdiği ortamı ve yanındakileri rahatsız etmeyen, sağlıklı ve beyaz dişler ile çevresine gülücükler saçan, öz güveni yüksek bir birey olmak için bugün tam zamanı...

 

Sizleri her türlü psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisi desteği vermek üzere Sigara Bırakma Polikliniklerimize davet ediyoruz.

 

Sigarayı bırakın, hayatın tadını alın.”