YA PARA VERİN, YA ŞİRKETİ KAPATALIM

Gözden kaçırmayın

Afyon'da piyasalar güne nasıl başladı?..Afyon'da piyasalar güne nasıl başladı?..

 

TUREX’in yaptığı şehir içi taşıma işini yeni ihale ile devralan AFSU Taşımacılık’ın şirket ortaklarına dağıttığı ‘anket’ çeşitli soru işaretleri yarattı.

 

Şirketin hali hazırdaki borcunun 6 milyon TL ye yaklaştığının belirtildiği anket kağıdında, üyelere bu borcun ödenmesi için katkıda bulunup bulunmayacakları sorulurken, bazı cümlelerin ‘şirketin ihaleyi fesh ettirme’ niyetinde olduğuna yönelik olduğu iddia edildi. Şirket ortakları eğer ihalenin devam ettirilmesi yönünde karar bildirirse, ellerini ceplerine atmaları gerekecek.

 

TUREX GİTTİ GELDİ AFSU

 

Belediye Başkanı Abdullah Kaptan’a halk nezdinde en çok dua ettiren icraatlarının başında kuşkusuz şehir içi taşımacılık işini minibüs tekelinden kurtarıp, Belediye’ye hem ek kaynak sağlaması, hemde toplu ulaşıma bir düzen getiren TUREX olarak’ta adlandırılan toplu taşıma işindeki hamlesiydi. Kaptan döneminde 80 otobüs olarak hizmete giren TUREX, dini bayramlarda ücretsiz seferler, Şehit ve Gazi Yakınları ile Gazilerin ücretsiz taşınması, bazı hassas kurum çalışanlarının toplu ulaşımlarından ücret alınmaması ve daha da önemlisi ‘taşıma ücretlerinin’ tekelden çıkartılması açısından faydalı olmuştu.

 

SİLAHLI SALDIRILAR YAŞANMIŞTI

 

TUREX’in devreye girmesiyle bazı minibüs hatlarında yaşanan ‘rant’ azalması beraberinde TUREX çalışanlarına karşı zaman zamanda silahlı saldırılara kadar varan müdahaleleri ve yıldırma girişimlerini getirmişti. Bir çok defa yoldaki araçlara içerisinde yolcuları olduğu halde saldırılarda bulunan bazı minibüs işletmecileri ile yakınları ‘minibüscü terörü’ olarak ta adlandırılan yeni bir süreci başlatmışlardı. Zaman zaman karşılıklı kavgaların karakolda sonuçlanması üzerine yeni seçilen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban döneminde bir ara yol arayışına gidilmesini gündeme getirmişti.

 

KAPTAN’IN DEDİĞİNE GELDİLER...

 

Belediye Başkanı Abdullah Kaptan’ın daha ilk ihale döneminde minibüs esnafına seslenerek, ‘Gelin bir araya gelin, bu ihaleye sizde katılın. Sizlerin bu ihaleyi almasıyla şehrimizde minibüs sayısı azalır, aynı dakikalarda fazladan seferler ortadan kalkar, halkımız daha iyi hizmet yapılır’ sözlerinin aksine hareket eden minibüs esnafı, yıllar sonra Kaptan’ın dediğine gelmiş ve TUREX’in devre dışı bırakılması için Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve diğer ilgililer ile görüşmelere başlamışlardı. Yapılan görüşmelerin sonucunda TUREX firması ayrılmış, yeni ihale ile minibüscüler bu işi almışlardı.

 

 TÜM ŞARTLAR İSTEDİKLERİ GİBİYDİ

 

Belediye tarafından yeni yapılan ihale ile işi alan minibüscülerin AFSU şirketi işe hızlı başlamıştı. İstedikleri herşey şartnameye konulmuştu. Şirketin Yönetiminde olan Mevlüt Ülker ne istiyorsa aynen yerine getiriliyordu. Tüm ortaklar ‘Mevlüt Başkan ne isterse yaparız’ diyerek, samimi bir şekilde destek oluyorlardı. Minibüscülerin ihaleyi almasıyla, kavgalarda sona ermişti. Şirket araçlarının hangi güzergahlara hangi periyotlarda gideceğine, minibüs esnafı karar veriyordu. Eskiye göre araç sayısında azalma da olmuştu. Şehrin nüfusu artmış ama araç sayısı azalmıştı.

 

BELEDİYE ELİNDEN GELENİ YAPTI

 

Şirket yönetiminin başında olan Mevlüt Ülker’in bazı yakınlarını şirkete alması, bazı şirket ortaklarının kendilerine ait işyerlerinden yemek ve benzeri ihtiyaçları karşılamaları gibi pek çok konuda ufak ufak rahatsızlıklar baş gösterse de, kimse ‘oyun bozan’ olmamak için sesini çıkartmıyor, Belediye ilgilileri de şartnameye uymayan hususlar olduğu iddia edilse de bunların araştırmasını yapmıyor, kimsenin üzerine gitmiyordu. Amaç ‘Minibüs esnafının birlik beraberliği bozulmasın’ idi. Fakat bu ‘lale devri’ fazla uzun sürmedi. Şirketin borçları arttıkça arttı, giderler de hayli kabardı. Gelirde ise artış olmadı.

 

OTOBÜS YERİNE MİNİBÜS’E SES ÇIKARTILMADI

 

Belediye’nin yeni ihalesinde ‘otobüs’ yazılı olmasına rağmen, şirket hatlarda ‘minibüs’ çalıştırdı. Bunun yanısıra ‘E’ sınıfı ehliyetli şöförler yerine çoğu hatlarda ‘B’ sınıfı ehliyetli şöförler çalıştırıldı. Belediye ilgilileri bu konular ile ilgili ‘ses’ çıkarmadılar. Bunun yanı sıra ihaleyi S.S. Yeni Bosna Minibüscüler Kooperatifi almasına karşın, her nasılsa önce Afyon Ulaşım ve daha sonra AFSU A.Ş. olarak şirket isimleri kayıtlarda ve hatlarda çalışan minibüslerin üzerine yazıldı. ilgililer bu konular hakkında da kamuoyuna bir açıklama yapma gereği duymadılar. Şirkete her türlü destek verildi.

 

‘65 YAŞ’ İŞİN TUZU BİBERİ OLDU

 

Hükümetin çıkardığı 65 yaş üzeri vatandaşların ücretsiz taşınması ile ilgili kararı da, şirketin zarar hanesinin büyümesinin başka bir nedeni olarak açıklanıyor. Şirket verilerine göre günde 4 bin civarında ücretsiz taşıma yapılıyor. Bunun karşılığı ise aylık olarak 240 bin TL iken, Devletin ödediği rakamın ise aylık sadece 36 bin TL olduğu ilgililerce belirtiliyor. Şirket aynı zamanda Belediye’ye aylık 94 bin TL kira ile yıllık olarak 108 bin TL ruhsat harcı ödüyor. Şirket ilgililerin ifadelerine göre günlük yolcu taşıma sayısı da epeyce düşmüş bulunuyor. Bunun nedenleri ise hayli fazla.

 

 YENİ YÖNETİMDEN ESKİ YÖNETİME SUÇLAMA

 

AFSU Ulaşım A.Ş. nin mevcut yönetimi şirket ortaklarına gönderdikleri ‘üye bilgilendirme ve anket formu’nda açık bir şekilde kendilerinden önceki yönetimi suçlamakta. Formdaki şu ifade dikkat çekmekte; ‘Şu an kullanılan araçların yakıt maliyeti akaryakıta gelen zamlara rağmen o gün ki akaryakıt seviyesindedir.’ Şirketin yeni yönetiminin bir serzenişi de eski yönetim zamanında çekilen kredi yüküyle ilgili. Şirket ilgilileri yeni taşıma zammına rağmen zararın karşılanamayacak seviyeye geldiğini ifade ederlerken, ‘adım başı açılan AVM’ler’den de şikayet etmekteler.

 

ŞİRKETİN BORÇ MİKTARI 6 MİLYONA YAKIN

 

AFSU Ulaşım A.Ş. nin yönetimi üyelerine geçmiş yıllar ve mevcut dönem ile ilgili bilgiler aktarırken, şirketin şu anki borç miktarını da 5 milyon 567 bin 531 TL olarak açıkladılar. Şirketin genel anlamda zarar miktarının ise daha yüksek miktarda olduğu ifade edilirken, şirket yönetiminin üyelerine dağıttığı formun son satırındaki satırlar ise hayli dikkat çekici; ‘Bu şartlarda devam etmek hem şirketimizi, hem hissedarlarımızı daha fazla yükün altına sokacaktır.’ Bazı ilgililer bu cümledeki ifade ile mevcut yönetimin ihalenin feshi için üyelerinden destek istediğinin açık olduğunu belirtmekteler.

 

DÖRT MADDELİK ANKET SORULARI

 

Şirket yönetimi üyelerine dağıttığı formda dört maddelik bir anket sorusu yöneltti. Bu maddelerden birincisi, ‘Şirketin maddi sıkıntıları için destek olmak istiyorum’ maddesi. Üyelerden eğer bu birinci maddeye ‘evet’ demeleri halinde diğer şıklardaki soruları cevaplandırmalarına gerek olmadığına dair de bir not düşülmüş. Diğer maddeler ise, ‘2 ye 1 otobüse dönüşmek istiyoruz’, ‘Fesih yapılmasını ve şirketin tasfiyeye’ (kapatılmasını) gitmesini istiyorum’, ‘Şirketin yeni ihaleye katılmasını istiyorum’. Şirket yönetimi bu anketlerin cevaplandırılmasından sonra yol haritasını belirleyecek.

 

 BELEDİYE NASIL BİR YOL İZLEYECEK?

 

Afyonkarahisar Belediyesi ilgilileri bu konuda bir açıklama yapmaz iken, seçeneklerinin ise fazla olmadığı ifade ediliyor. Eğer şirket ihalenin feshi yoluna giderse Belediye yeni bir şartname hazırlayarak ihaleye çıkacak. Şartlar bu şekilde olmaya devam ederse, hangi şirket bu ihaleye girerse girsin sonucun değişmeyeceği de ilgililerce ifade edilmekte. Belediye’nin yeniden ihale yapması durumunda mevcut işletmecinin bu ihaleye girmesinin önünde de yasal engeller olacağı, Belediye’nin ihaleyi kendisinin fesh etmesi halinde de ileride hukuki ve cezai sonuçlar doğuracağı da belirtiliyor.

 

BELEDİYE ‘TOPLUM MENFAATİNİ’ DÜŞÜNMELİ

 

Toplu taşıma işinin bir kamusal vazife olduğuna dikkat çeken ilgililer, ‘Belediye bu konuyu mutlaka çözmek durumundadır. Kişilere göre değil, toplum menfaatine göre hareket etmek mecburiyetinde olan Belediye, toplum menfaatini öncelik konumundan saptığı anda hukuki ve cezai sonuçlarına da ilgililerinin muhatap olacağını bilmelidir. Zaten mevcut olan şartname tam olarak uygulanmamaktadır. Belediye ilgilileri maalesef bazı noktalara gözlerini yummuşlardır. Ama görülmüştür ki bu en iyi tabirle gösterilen ‘hoşgörü’ maalesef iyi sonuçlar getirememiştir’ dediler.

 

OTOPARKLARDA YAPILAN YAPILMALIDIR

 

Belediyenin bir süre önce otoparklar konusunda attığı adımı, toplu taşıma konusunda da atmasının gerektiğine işaret eden ilgililer, ‘Toplum menfaatini ön plana alan bir Belediye, nasıl ki otoparklar konusunda gereğini yapmış ve bunları bizzat kendisi işleterek bir çok sıkıntının önüne geçmiş ise, toplu taşıma konusunda da bunu yapmalıdır. Belediye’nin bunu yapmaya gücü vardır. Toplum menfaatlerini düşünerek otel yapan bir Belediye, YÜNTAŞ vasıtasıyla bu taşıma işlerini de çok güzel bir şekilde yapabilir ve çevre illere de örnek olacak bir hizmet yapmış olur’ dediler.

 

 AK PARTİ BELEDİYELER İLE İKTİDAR OLDU

 

AK Partinin özellikle İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan’ın sergilediği performans ve toplum menfaatini ön planda tutan icraatları sayesinde iktidara geldiğini hatırlatan ilgililer, ‘Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunda cesur icraatlarıyla halkın güvenini sağladı. Milli Görüş zihniyetine uzak olanlar bile bir daha ki seçimde oylarını kendi partilerine değil, Recep Tayyip Erdoğan’a ve O’nun devamındaki kişilere verdiler. Belediye’deki icraatlar ve sağlanan güven Erdoğan’ı ve dolayısıyla AK Partiyi iktidara taşıdı’ dediler.

 

ÇOBAN ‘RANTİYECİLERİ’ DEĞİL, HALKI DÜŞÜNMELİ

 

Başkan Burhanettin Çoban’ın da şimdi ‘rant’ sahiplerini değil, halkı düşünerek iyi bir organizasyon ile toplu taşıma sorununu kökten çözebilecek bir fırsatı olduğuna dikkat çeken ilgililer, ‘Minibüscüler istediler aldılar ve işlettiler. Sonucun ne olduğu görüldü. Artık bu saatten sonra minibüs esnafının da Başkan Çoban’a söyleyecek sözü kalmamıştır. Bu işin ne kadar zahmetli olduğunu esnafta anlamıştır. Belediye minibüs esnafının karşısına başka bir özel sektörü rakip olarak çıkartmadan, kendi imkanlarıyla ve organizasyonuyla gerekeni yaparak halkı düşündüğünü göstermelidir’ dediler.

 

 

>>>>>  ODAK GAZETESİ / ZEHRA ÇETİNGÜL