rnÖzel PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Diyetisyeni Kamile ÜZÜMCÜ zayıflık İle ilgili bilinmeyenleri anlattı..

Gözden kaçırmayın

Afyon'da bugün nöbetçi eczanelerAfyon'da bugün nöbetçi eczaneler

Beden kitle indeksi 18 in altındaolan bireyler zayıf bireyler olarak gruplandırılabilir.Zayıflık genelde tercih edilen bir durum olsa da ,fazla zayıflık durumu sağlık problemi olarak ortaya çıkabilir. Bu durum aynı zamanda kişinin sosyal ve psikolojik durumunu olumsuz etkileyebilir.

 

Zayıflığın tedavisinde ilk olarak bu duruma neden olan etmenler sorgulanmalıdır.Bunun için ilk olarak metabolik bir engelin olup olmadığı doktor tarafından tespit edilir.Ardından diyetisyene başvurulur.Beslenme ve diyet uzmanı bireyin neden kilo alamadığını tekrar değerlendirip bireye özgün beslenme programlarını ve ihtiyaç dahilinde besin destek ürünlerini başlatır.

 

Kilo almak kilo vermeye göre daha zorlu bir süreçtir.İki haftalık zaman diliminde ortalma 1 kilogramlık ağırlık artışını başarılı değerlendirebiliriz.Bireyin bu durumda sabırlı olması gereklidir.Diyet programlarında ağırlıklı olarak porsiyonları küçük ama kalorisi yüksek besinler tercih edilmelidir ve besinleri zenginleştirme yoluna gidilmelidir. Örneğin salatalar mısırla, makarnalar cevizle, sütlü tatlılar ise yer fıstığı ile sunum yapılıp zenginleştirilebilir.

 

Kilo alma programlarında besinlerden gelen enerji düzeyinin harcanan enerji düzeyinden fazla olması gerekir.Bireyin bu süreçte diyetisyene başvurması ve kendisine uygun ve sağlıklı kilo alma programlarını tercih etmesi tavsiye olunur.