Afyon Kocatepe Üniversitesi, "Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesinde sıra rezaleti" haberiyle ilgili bir açıklama yaptı.

Gözden kaçırmayın

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Veda MesajıBelediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Veda Mesajı

Afyon Kocatepe Üniversitesi, "Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesinde sıra rezaleti" haberiyle ilgili bir açıklama yaptı.

İŞTE O AÇIKLAMA:

 

KAMUOYU DUYURUSU

Web sayfanızda 10 Ocak 2017 tarihinde yayımlanan hususlara ilişkin kamuoyunun bilgilendirilmesi kapsamında Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığımızın açıklaması aşağıda sunulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti 1982 Anayasasının 32. maddesinde yer alan “düzeltme ve cevap hakkı, ancak kişilerin haysiyet ve şereflerine dokunulması veya kendileriyle ilgili gerçeğe aykırı yayınlar yapılması hallerinde tanınır ve kanunla düzenlenir” ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 9. maddesi gereğince aşağıda yer alan açıklamamızının aynı yerde ve yazı büyüklüğünde yayımlanmasını rica ederiz.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 2012 yılında 3 öğretim üyesi ve 2 diş hekimi ile hizmet vermeye başlamış olup günde ortalama 200 hasta ile bugüne kadar 179.490 hastaya hizmet vermiştir.  Fakültemizde halen 15 öğretim üyesi ve 11 araştırma görevlisi diş hekimi ve 2 diş hekimi olmak üzere toplam 28 diş hekimi hizmet vermektedir. Diş hekimliği tamamen girişimsel işlemlere dayalı bir meslek/bilim dalıdır ve medikal (ilaçla) tedavi çok düşük bir oranda gerçekleşmektedir. Yapılan tedaviler de zor ve uzun zaman alan işlemlerdir.

Diş Hekimliği Fakültemizde Ağız Diş ve Çene Radyolojisi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti), Dişeti Hastalıkları ve Tedavisi (Periodontoloji), Endodonti, Protetik Diş Tedavisi, Restoratif Diş Tedavisi ve Ortodonti olmak üzere toplam 8 Anabilim Dalı mevcutturHer Anabilim Dalı kendi alanında uzmanlaşmış diş hekimleri olan öğretim üyeleri ve uzmanlık eğitimlerine devam eden diş hekimlerinden oluşmaktadır. Bu nedenle bir Anabilim Dalındaki diş hekimi sadece kendi alanındaki hizmetleri vermektedir.

2547 sayılı Yüksek Öğrenim Kanununa göre fakülte yüksek düzeyde eğitim - öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan; kendisine birimler bağlanabilen bir yükseköğretim kurumudur. Ancak Diş Hekimliği Fakülteleri ve Tıp Fakülteleri aynı zamanda 3. basamak sağlık hizmeti sunan ve farklı hizmetler veren ana bilim dallarından oluşan sağlık/eğitim kurumlarıdır. Bir taraftan sağlık hizmeti verirken diğer taraftan yukarıda adı geçen kanun nedeniyle bilimsel araştırmalar ve yayınlar yapmakla ve lisans ve/veya lisansüstü eğitim vermekle yükümlüdür.

Türkiye İstatistik Kurumu 2014 yılı verilerine göre Afyonkarahisar nüfusu 209.000 merkez nüfus, toplamda 706000 kişidir. 0-18 yaş arası çocuk nüfusu da 199.000 kişidir. Bu sayılar sayısı 1 ile 5 arasında değişen hekime sahip diş hekimliği fakültesi anabilim dallarının potansiyel hastasıdır. Örnek vermek gerekirse çocuk diş hekimliği bölümündeki 1 diş hekimine düşen hasta sayısı yaklaşık 40.000’dir. Akademik görev ve sorumluluklar yerine getirilirken diğer taraftan da sağlık hizmeti verilmektedir.

Gelen yoğun talebi karşılayabilmek için 2017 Kasım ve Aralık aylarında 5 anabilim dalına toplam 7 yardımcı doçent ve 2 doçent kadrosu açılmış olup, işlemlerle ilgili süreç devam etmektedir. Bunun yanı sıra 4 yıldır devam eden uzmanlık eğitiminin yanında 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı için öğrenci alımı hazırlıkları tamamlanmış olup, lisans eğitimine başlanması planlanmaktadır.

Hastaneler bilindiği üzere hijyen koşullarına sahip olmalıdır. Bu itibarla gerekli ihtimam ve özen fakültemiz tarafından gösterilmekte ve giriş çıkış saatlerine riayet edilmesi ve düzenin sağlanması önem arz etmektedir.

Fakültemizin tüm klinikleri için fakültemizin web sayfasından çevrimiçi randevu sistemi ile hastalarımıza randevu verilmektedir. Çevrimiçi randevu alamayan hastalar için hekimin kapasitesi göz önünde bulundurularak her gün randevusuz 15 hasta alınmaktadır. Fakültemizde mesai 08.30’ da başlamakta olup, Fakültemiz bünyesinde maddi değeri yüksek hassas cihazlar bulunduğundan, gece saatlerinde kapıların açılarak hasta alınması güvenlik açısından zafiyet oluşturmaktadır. Hastaların erken gelmeleri hususunda herhangi bir yönlendirme yapılamamaktadır ve hastalar kendi insiyatiflerini kullanarak erken gelmektedirler. Diş Hekimliği Fakültesi olarak bu duruma ilişkin vatandaşların mağdur edilmemesi amacıyla gayret sarf edilmektedir. Öğretim Üyesi Diş Hekimi kapasitesinin arttırılması, fiziki olanakların genişletilmesi, internet üzerinden randevu sistemi uygulanması yapılmasına karşılık talep fazlalığı sonucu “Güvenlik” ve “Hasta Memnuniyeti” optimal dengede tutulmaya çalışılmaktadır.

Öte yandan Üniversitemiz yönetimi fakültemizin öğretim üyesi ihtiyacını imkanlar doğrultusunda artırmak için yoğun bir çaba göstermektedir.  Hekim sayısının yetersizliği ve talebin kapasitenin çok üzerinde olması nedeniyle bir günde tedavi talep eden hastaların tümüne cevap verilememektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Afyon Kocatepe Üniversitesi

Diş Hekimliği Fakültesi