AFYONKARAHİSAR VE İLÇELERİ DAYANIŞMA DERNEĞİ'NDEN ANKARA'DA ŞEB-İ ARUS ETKİNLİĞİ

Gözden kaçırmayın

Etem Tem Fotoğraf Yarışması 6. kez düzenlenecekEtem Tem Fotoğraf Yarışması 6. kez düzenlenecek

Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği'nce ölümünün 744. yılında Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi hazretlerini anma günü (şeb-i arus) etkinliği düzenleniyor.

 

 

Mevlevilikte, “Hamdım, Piştim, Yandım” diyerek üç kelimeyle hayatını özetleyen Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin öldüğü geceyi anmak için başkentte Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği genel merkezinde bir tören düzenleniyor. Mevlana Celaleddin-i Rumi‘nin ölüm yıl dönümüne denk gelen 17 Aralık 2017 pazar günü saat 13.00'de tüm hemşehrilerimizin katılımıyla gerçekleştirilecek olan anma törenine başta Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof Dr. Veysel Eroğlu olmak üzere Milletvekillerimiz Hatice Özkal, Ali Özkaya, Mehmet Parsak ve Burcu Köksal ve Ankara'da yaşayan tüm bürokratlarımız ve işadamlarımız davet edilmiştir.

 

 

Mevlana Celaleddin-i Rumi‘nin ölüm yıl dönümlerinde 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve “Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri” olarak isimlendirilmeye başlanılan törenler, halk arasında Şeb-i Arus Törenleri olarak da anılmaktadır. Mevlana Celaleddin-i Rumi ölüm gününü “Hakk’a vuslat”, “düğün günü” olarak saymıştır.

 

 

ŞEB-İ ARUS MEVLANA'YI ANMA TÖRENLERİ

 

 

Bilindiği gibi, Mevlana (hicri 672) miladi 17 Aralık 1273’de Pazar günü akşam üstü güneş gözden kaybolup, Konya ufuklarını kızıla boyarken bu alemden can ve beka alemine göç etmiştir. Mevlana ölümünü gerdek gecesi “Şeb-i Arus” “Sevgiliye kavuşma” günü olarak kabullenmiştir. Şeb-i Arus, fedakarlıkla başlar, ölüm boyunca devam eder, öbür aleme kavuşmakla tamamlanır.

 

 

Sunuculuğunu dernek yönetim kurulu üyesi Hulusi Eren Özerkan'ın yapacağı bu etkinlikte derneğimizin kurucu başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu ve kurucu yönetim kurulu üyesi Ahmet Bodur konuşmacı olarak yer alacaklardır. Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin soyundan gelen ve bugün Mevlevi (Türbe) Camisi'nde ebedi istirahatgahında olan Sultan Divani hazretlerinin de anılacağı bu etkinliğin dualarla son bulacağı bildirilmiştir.