Milliyet Gazetesinin ekonomi yazarı Güngör Uras, Afyon izlenimlerini Milliyet Gazetesinde paylaştı. İŞTE O YAZI...rnrn rnrnÖnceki gün Afyon’a gittimrnrn rnrnÖnceki gün Afyon’a gittim. Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

Milliyet Gazetesinin ekonomi yazarı Güngör Uras, Afyon izlenimlerini Milliyet Gazetesinde paylaştı. İŞTE O YAZI…   Önceki gün Afyon’a gittim   Önceki gün Afyon’a gittim. Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser ve sanayiciler ile görüştüm. Bir şehre gittiğimde, ekonomi ile ilgilenen bir kişi olarak genelde sadece oda, borsa, dernek başkanları ve de sanayiciler ile sohbet ederim. Afyon’a gidince beni uyardılar. “Vali ve Belediye Başkanı ile de konuşacaksın. Onlar Afyon ekonomisinde olan biteni herkesten iyi bilir” dediler. Gerçekten de Vali ve Belediye Başkanı ile konuşunca etkilendim. Vali kısa sürede Afyon’un potansiyelini öğrenmiş. Belediye Başkanı’nın masası proje dolu. “Biz diyorlar, oda, borsa, dernek başkanları ve sanayiciler ile bir aradayız. Tek hedefimiz var: Afyon’u markalaştırmak.”
Bir gün, Afyon konusunda olan biteni öğrenmek ve sanayi bölgesinde tesis dolaşmakla geçti. Ertesi gün Şekerbank’ın düzenlediği Anadolu’nun Üretenleri başlıklı toplantıda, Afyon ekonomisinin geleceği üzerine yapılan konuşmaları dinledim. Öğrendiklerimi özetleyeyim.
Afyon’un tek sorunu hava yolu ulaşımının olmaması idi. Geçen günlerde Uluslararası Zafer Havalimanı’nın açılması ile bu sorun da çözüldü. Afyon zaten karayolu bağlantı kavşağında. Hızlı tren projesi yakında tamamlanacak.   Termal-sağlık turizmi
Şimdi sorun bu hava. Hava ve demiryolu trafiğinde gelip geçeni seyredecek yerde, gelip geçeni Afyon’da konaklatmak. Onların Afyon ekonomisine katkısını sağlamak. Ve de Afyon ekonomisini üretime dönük bir yapıya dönüştürerek hızlı büyümenin önünü açmak.
Afyon denilince ne akla gelir? Mermer, kaymak, sucuk ve sıcak su… Afyonlular bunları nasıl değerlendirecek? Bunların hangisini öne çıkaracak. Hangisi ile marka olacak?
Anlaşıldığı kadarı ile Afyonlular ekonomik ve sosyal kalkınma ve gelişme yolunda mevcut imkanlarını 3 grupta topluyor.
* Birinci grupta termal kaynakların, sağlık turizminin, tarih ve doğa turizminin geliştirilmesi var.
* İkinci grupta, hayvan ve tarım ürünleri işleme sanayine dayalı faaliyetler var.
* Üçüncü grup mermer sanayini kapsıyor.
Vali İrfan Balkanlıoğlu, termal turizmi ile buna bağlı sağlık ve tarih-doğa turizmini geliştirme konusunda yapılanları anlattı. Afyon’da 4 farklı termal su kaynağı var. Valiliğin teşebbüsü ile şehir yakınında inşa edilen ve edilmekte olan tüm otellere tek kanaldan su dağıtımını gerçekleştirecek bir birlik oluşturulmuş. 26 kuyudan sağlanan termal su her otelin kapısına getiriliyor. 90 derece ısıda kapıya teslim ediliyor. Böylece termal kaynakların israfı önleniyor. Toprak üstüne çıkarılan suyun yüzde 90’ı tekrar toprak altına enjekte ediliyor.
Üniversitenin termale bağlı sağlık hizmetleri yanında cerrahi hizmetler kapasitesi hızla artırılıyor. Afyon termal ve sağlık turizmi merkezi haline getiriliyor. Hedef, yurtdışından gelenlerin sayısını arttırmak.   20 bin yatak var
Çevredeki tarihi ve doğal ilgi alanlarının değerlendirilmesi ve şehir içinde turiste verilecek hizmetlerin artırılması, yerli ve yabancı turistlerin şehrin ekonomik ve sosyal gelişmesine katkısını artıracak.
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon’da yaşam şartlarını iyileştirmeye dönük projeleri anlattı. Yerli ve özellikle yabancı sporcuları şehre çekmek için 10 futbol, 4 tenis kortu sahası, yarış pisti, antrenman alanları, yüzme havuzları olan spor kompleksinin yapımı yarılanmış. Antrenman sahaları 20’ye çıkarılacakmış.
Şehir içinde “Akarçay” çevresi rekreasyon alanı olarak düzenlenmiş. Akarçay 2.2 km uzunlukta, 2.0-2.5 m derinlikte 40 metre genişlikte bir su yolu. Şehirdeki hanelerin üçte biri termal suyun ısıttığı suyun dolanımı ile ısıtılıyor. Termal suyun israfını önlemek için “Sabit sıcaklık, değişken debi” teknolojisi kullanılmaya başlanmış.
Şehirde 5 yıldızlı 5 otel faaliyet gösteriyor. Şimdiden yatak kapasitesi 20 bine ulaşmış. Yeni 4 beş yıldızlı otel inşa halinde 6’sı proje aşamasında.
Bu yazıda bu kadar bilgi verebildim. Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hüsnü Serteser ile sanayicilerin anlattıklarını, hayvancılık, tarım ve mermer konusunda Afyon’da olan biteni bir başka yazıda anlatacağım.