DP Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, Habertürk Tv'ye konuk oldu...

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da AK Parti'nin Güçlü Kadın Adayı: Emine GökçeAfyonkarahisar'da AK Parti'nin Güçlü Kadın Adayı: Emine Gökçe

DP Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, Habertürk Tv'ye konuk oldu...

Dün akşam DP Genel Başkanı Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal Habertürk Tv. kanalında canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Uysal önemli açıklamalarda bulundu.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, önümüzdeki seçimin Türk demokrasinin en önemli sınavı olduğunu belirterek, ülkedeki siyasi iklimi değiştirecek operasyonel girişimler beklediğini ifade etti. Uysal, “İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri de dahil olmak üzere operasyonel, adli süreçler olmadan Türkiye’nin seçime gideceği kanaatinde değilim.” dedi.

“Önümüzdeki seçim de Türk demokrasinin en önemli sınavı” diyen Uysal, “ Türkiye demokratik meşruiyet içinde iktidarı değiştirebilecek mi, değişteremeyecek mi?” dedi. Uysal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cuma çıkışı CHP İstanbul il başkanı üzerinden yaptığı değerlendirmeleri önümüzdeki seçim sürecinin çok daha kriminalize olacağını ve zor bir sürecin olacağını gösterdiğini ifade etti. Uysal, “Türkiye’nin seçime kadar önemli merhalelerden geçeceğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Programa katılan gazetecilerin özellikle Nagehan Alçı’nın ısrarla Süleyman Soylu’dan başlayıp Mehmet Ağar’a kadar varan eski DYP DP geleneği ve partidaşlığı, dostluğu imalarının bulunduğu sorulara rağmen Genel Başkan Uysal’ın cevabı netti: “Demokrat Parti Millet İttifakı içinde yer almaya devam edecektir.”

Özellikle Uysal bir konunun da altını çizdi “Ülkenin ve demokrasinin geldiği bu durumda AKP ile bir iş birliği, bir ittifak mümkün değil.” Gazeteciler % 1’in bile kıymetli olduğunu ve merkez sağ partilerin bu önümüzdeki dönem ne kadar önemli olduğunu biliyorlardı.

Uysal devam etti: “AKP’nin % 50 + 1 dengesindeki iki temel varsayımı vardır. 1)Biz nasıl olsa %50’nin üzerinde oy alıyoruz. 2) Muhalefet çok parçalı ve yan yana gelemez. Bu iki varsayımın da çöktüğünü görüyoruz.” İktidarın stratejisine, yerel seçimlerden beri söylemlerine bakıldığında bir takım operasyonel hamleler beklediğini söyledi. İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerine ve başkanlarına dikkat çekti. İstanbul seçimlerinin tekrarlanmasını örnek gösterdi. İkinci seçimde aradaki fark 800.000 olmasaydı itiraz dilekçeleri hazırdı, dedi.

Uysal güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüşün gerekli olduğunun da altını çizdi. 2023 seçimleri Türkiye için yüzyılın en önemli seçimleri olacaktır, dedi. Uysal bir merkez sağ partisi lideri olarak; demokrasi ve Türkiye için Millet İttifakı’na destek olduğu, bu ittifak içinde kalma kararlığını belirtti.

CHP genel başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da 4 Aralık 2020 akşamı T24 kanalında önemli açıklamalarda bulundu. Millet İttifakı’nın yapılan protokole göre devam ettiğini söyledi. Ana söylemin demokrasi, insan hakları, basın özgürlüğü, bağımsız yargı olduğuna dikkat çekti. Yerel seçimde resmi bir ittifak olmadığını fakat vatandaşın bu ittifakı bir şekilde devam ettirdiğini söyledi. İktidarın yeni yasal düzenlemeler yaparak iktidarını sürdürmek arayışında olduğuna dikkat çekti. Önümüzdeki seçimleri bir parti seçimi olarak görmediğini, demokrasiden yana olanlarla otoriter rejimden yana olanların seçimi olacağını söyledi. Güçlendirilmiş parlamenter sistemin önemine değindi.

HDP’li seçmenin Çözüm Süreci’ndeki gibi AKP’nin yanında olmadığını belirtti. Kendilerine bazı yeni bilgiler geldiğini: iktidarın HDP’yi bölüp içinden yeni bir parti çıkararak Kürt kökenli vatandaşların oyunu almak istediğini söyledi. Temel amacın Millet İttifakı’nı bölmek, parçalamak, güçsüzleştirmek olduğunu da sözlerine ekledi.

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, Millet İttifakı’ndan, birlikten, demokrasiden, güçlendirilmiş parlamenter sistemden ödün vermeyeceklerini belirtti.

CHP önderliğinde kurulan İyi Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti’nin birlikte hareket ettiği Millet İttifakı’nın temel konularda, aynı görüşlere sahip oldukları ve devam edeceği görülüyor.

Uysal, “Cumhurbaşkanı adayı her partinin kendi adayı da olabilir. Ortak aday da olabilir. %50 +1 geçilemez ise seçim en yüksek oyu alan iki aday arasında ikinci tura kalırsa o aday üzerinde Millet İttifakı birleşebilir.”dedi.