Afyonkarahisar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet il Müdürlüğü tarafından kadınların ekonomik kalkınmaya katılımını sağlamak, aile bütçesini iyi organize edebilmelerini sağlamak için “finansal okuryazarlık ve Kadınların Ekonomik Güçlenmesi Semineri” düzenlendi.

Gözden kaçırmayın

Etem Tem Fotoğraf Yarışması 6. kez düzenlenecekEtem Tem Fotoğraf Yarışması 6. kez düzenlenecek

Afyonkarahisar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet il Müdürlüğü tarafından kadınların ekonomik kalkınmaya katılımını sağlamak, aile bütçesini iyi organize edebilmelerini sağlamak için “finansal okuryazarlık ve Kadınların Ekonomik Güçlenmesi Semineri” düzenlendi.

Hattat Karahisari Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Ekonomik Statü Daire Başkanı Güler Özdoğan,  İl Müdürü Zekai İnan, Afyonkarahisar SYDV Müdürü Yaman Şenol, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten, Kadın STK temsilcileri ve Üyeleri ile çok sayıda kadın katıldı.

İşbirliği içinde olunmalı

Seminerin açılışında konuşan Ekonomik Statü Daire Başkanı Güler Özdoğan, toplumdaki bireylerin finansal okuryazarlık düzeyi arttıkça sermaye birikiminin de arttığını belirterek şunları kaydetti: “Sizlerin de bildiği gibi dünyada ve ülkemizde ekonomik ve toplumsal yaşamın her alanında önemli gelişmeler ve değişimler yaşanmaktadır. Bu bağlamda dünyadaki uygulamalar tam bir ekonomik büyüme ve sosyal kalkınmanın gerçekleşmesi ancak kadınların ekonomik ve sosyal kalkınmaya aktif olarak katılımı ile mümkündür. Bu amaçla kadının toplumsal yaşamdaki konumunun güçlendirilmesi kadınlara karşı ayrımcılığın ve şiddetin ortadan kaldırılması ülkemizin öncelikle hedeflerindendir. Bakanlık olarak “Güçlü kadın, güçlü aile ve güçlü Türkiye” sloganı ile sivil toplum kuruluşları üniversiteler özel sektör ve kamu kurumları ile işbirliği içinde gayretli çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.  Ülke olarak şunu farkındayız toplumdaki bireylerin finansal okuryazarlık düzeyi arttıkça sermaye birikimi de artmaktadır. Bu da üretimi ve yeni istihdam olanaklarının yaratmaktadır. Öte yandan bireylerin hatalı finansal kararları boşanma intihar ve suç oranında artış gibi göstergelerde yansımaktadır. Finansal güçlükler ve borçlanma hem bireyin hem de ailenin geleceğini tehdit eder” dedi.

Finansal desteklerin sağlanması hayati bir değer

Seminer hakkında bilgi veren ve katılımcılara hoş geldin konuşması yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü İnan ise, Aile, Çalışma ve sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak toplumun tüm kesimlerine temas eden bir çalışma alanına sahibi olduklarını hatırlattı. İnan, “Bu bağlamda; dünyada yaşanan ekonomik savaşlarda bizimde ülke olarak daha güçlü olabilmemiz için öncelikle kadınlarımızın güçlendirilmesi, çalışma hayatında etkin hale getirilmesi gerekmektedir. Güçlü Türkiye’nin inşasında en büyük pay, yine kadınların olacaktır. Kazanma, harcama, tasarruf etme, yatırım yapma, geliri sürdürülebilir kılma ve geleceği sosyal güvence altına alma konusunda kadınlarımızın bilinçlendirilmesi ve eğitim almaları şarttır. Bu noktada finansal okuryazarlık seviyesinin yükseltilmesi, girişimciliğin teşvik edilmesi ve finansal desteklerin sağlanması hayati bir değer taşıyor. Toplumdaki bireylerin finansal okuryazarlık durumu arttıkça ve girişimcilik desteklendikçe sermaye birikimi yükselecek, bu gelişmeler ise üretimi ve yeni istihdam olanaklarını beraberinde getirecektir. Bu kapsamda bugün gerçekleştireceğimiz panel de oldukça büyük önem arz etmektedir.” Konuşmaların ardından Habitat derneği Finansal Okuryazarlık Eğitmeni Zeynep Keskin tarafından salonda bulanan kadınlara Finansal Okuryazarlık Eğitimi verildi. Eğitimin ardından İŞKUR destek ve teşvikleriyle ilgili İş ve Meslik danışmanı Meral Çetin, KOSGEB destek ve teşvikleriyle ilgili KOBİ Uzmanı Ebru Kasnak, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Teşvik ve Destekleri hakkında Güjgan Gölcük Yağcı, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Afyonkarahisar Şube Başkanı Semih Çangal ve Yardımcısı Gizem Köylü ve Aile ve Tüketici Bilimcisi Sebahat Aksoy katılımcılara bilgiler verdiği bir panel gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü ise İl Müdürü Zekai İnan yaptı.