AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından müdürlüğe bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışan, çevre ve çalışan sağlığıyla ilgili personele, ''gübreliklerin kontrolü ve denetimi'' konusunda ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

AFYONKARAHİSAR (AA) – Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından müdürlüğe bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışan, çevre ve çalışan sağlığıyla ilgili personele, ”gübreliklerin kontrolü ve denetimi” konusunda eğitim verildi.
Halk Sağlığım Müdürü Lütfi Akgün, yaptığı yazılı açıklamada, müdürlüğün eğitim salonunda verilen eğitimde, tabiattaki her şeyin bir denge üzerinde olduğunu, zararlı olarak nitelendirilen sineğin, böceğin ayrı ayrı görevleri olduğunu ancak bunların insan sağlığına zarar vermeye başladığında verecekleri zarardan korunmak gerektiğini belirtti.
Zararlı canlılarla mücadele ederken de dengelerin bozulmaması gerektiğini ifade eden Akgün, şunları kaydetti:
”Bilindiği üzere hayvan gübresi tarım da kullanılan ve bitkiler için çok faydalı olan bir maddedir. İçinde de toprak için faydalı hem gübreyi işleyen hem toprağı işleyen ‘işçiler’ diyebileceğimiz canlılar mevcuttur. Gübreliklere ilaç sıkıldığı takdirde hem bu canlıların hepsini yok etmiş oluruz hem de yiyeceğimiz sebzeleri daha oluşmadan zehirlemiş oluruz. Ayrıca soluduğumuz havaya da karıştığı için, aldığımız her nefeste zehirli havayı teneffüs etmiş oluruz. Bu zehirler doğada yok olmazlar, bu yüzden zararları sadece bugüne ait olmayacaktır. İlaçlama yerine gübreler havuzlarda muhafaza edilip, üzerleri de örtülerek sinek gibi canlıların üremesini azaltmak gerekir. Bu şekilde yapıldığında görüntü ve çevre kirliliği, çevreyi rahatsız edici pis koku da önlenmiş olacaktır. Bizim yapmamız gereken de sahadaki hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızla bu bilgileri paylaşmak ve onların bu konuda duyarlılığını sağlamak olacaktır. Çalışmalarınızda geri bildirim yapmanız, aksayan noktalar varsa hep birlikte çözüm bulmamız için önemlidir. Sonucun iyi olacağına inanarak çalıştığımız takdirde başaramayacağımız iş yoktur.”
Konuşmaların ardından eğitime katılanlara, gübreliklerin kontrolü ve denetimi konusunda sahada yapılması gereken işlemler, karşılaşılan problemlerin çözüm yolları anlatıldı.