AK Parti Milletvekili Ali Özkaya “Gübre konusunda çiftçilerimiz ile aynı kanaatteyiz” dedi.

AK Parti Milletvekili Ali Özkaya şöyle konuştu; Biz Avrupa'da tarımda bir numara ülkeyiz. Türkiye Avrupa'nın bir numaralı tarım üreticisidir. İhracatta öndeyiz. Ben ‘tarımda öldük, tarımda bittik’ kısımlarını kabul etmiyorum. Geçen hafta Şuhut’un köylerini, Dinar'ın köyleri ve Sandıklı'nın köylerini gezdik. Bana bir vatandaşımız patateste sıkıntı yaşadığını söyledi. Gübrenin fiyatından bahsetti. 7000 liraya tohum aldıklarını söyledi. Tek tek hesapladım ve yaptığı masrafın en üstünden not aldım. Toplamda bir dekar alana 3000 TL masraf yapmış. Kaç ton patates alıyorsunuz diye sordum; 4 ton dedi. O gün agria patates 1 buçuk liraydı. Bu hafta sonu kardeşimin düğününe Kusura köyünden bir abimiz geldi. Kaç para hocam dedim; Vekilim az önce İstanbul'dan bir komisyoncu aradı. Hocam 2,5 lira vereyim, 500 ton bağlayalım paranı da nakit sökmeden göndereyim dedi. 2,5 liradan verilirse karını siz hesap edin. Buğday ve arpa da çiftçilerimiz kuraklığa bağlı olarak zarar yaşadı. Kuraklıktan dolayı ürün elde edemediler. Onları da tabii tarımsal desteklemelerimiz ile destekleyeceğiz. Gübre konusunda da Ticaret bakanımız ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Türkiye'den gübrenin ihracatı ile ilgili sınırlama getirildi. Hiçbir şekilde Türkiye'den gübre ihraç edilmeyecek. Öncelikle bizim ihtiyacımız olan her şey ülkede kalacak. Mutlaka gübre fiyatını düşürmek ve üreticimizi desteklemek istiyoruz. Bu konuda çiftçilerimiz ile %100 aynı kanaatteyiz.

Özkaya’dan muhtarlara haşhaş çağrısı; Adaletli bir şekilde dağıtın
 
Haşhaş hekimleri ile ilgili Toprak Mahsulleri Ofisinin Genel Müdürü ile yaptığı görüşmeyi de aktaran Özkaya, “Geçen yıl Türkiye'de en çok haşhaş ekiminin yapıldığı ile Afyonkarahisar’dı. 135 bin dekar araziye haşhaş ekliyoruz. 15 bin daha ilave kota istedik. Ancak buraya çok sıcak bakmadılar ama bizde bu konudaki ısrarımızı sürdürdük. Geçen yılki tespitlerimizden yaşadığımızı aktarayım; Muhtarlarımızın bir kısmı bazen 30 dekar alanı karı - kocaya ya da bir haneye verip erkenden ekenlere bıraktılar. Sonra geriye kalanlar sıkıntı yaşamıştı. Bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisleri Genel Müdürlüğü muhtarlarımıza bu konuda bir tebligat yapacak. Ben sizlerin aracılığı ile bütün muhtarlarımıza buradan seslenmek istiyorum; Lütfen köyünüzün geçen yılki kotasını esas alarak herkese adaletli bir şekilde dağıtım yapın. Yarın öbür gün ekstra bir kota gelecek olursa onu dağıtırız ama lütfen eş dost akrabaya olmasın. Bunun sorumlulukları muhtar arkadaşlarımızdadır” dedi.

Özkaya’dan Tarım Bakanına karavan önerisi

Özkaya, “Afyonkarahisar şu anda en çok koyun üreten şehirlerden birisi. Bununla ilgili Tarım Bakanımıza bir öneride bulunduk, kafasına yattı ve çok hoşuna gitti. Bizim yaylalarda üreticilerimiz kalacak yer yapmak istiyor ancak baraka gibi yer yaptığında meraya tecavüzden ceza alıyorlar. Bir sıkıntı yaşıyorlar. Dedik ki Sayın Bakanım siz bir karavan üretin, bunun üzerinde güneş enerjisi olsun. Banyosu olsun, elektrik sistemi olsun. Çiftçimiz aracının arkasına taksın onu yaylaya götürsün. Yazın orada kaldığı müddetçe oraya konut alarak kullansın, kışın da gelirken onunla beraber gelsin. İnşallah bu yapılacak ama bir yaygınlaşırsa bizim çiftçimiz zaten devamını getirir” dedi.