GÖLLER BÖLGESİ ETKİLEŞİM PLANI 2. BÖLGE ÇALIŞTAYI
Tarihi Kentler Birliği tarafından gerçekleştirilen Göller Bölgesi Etkileşim Planı 2. Bölge Çalıştayı, Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi.
Korel Termal Otel’de yapılan çalıştayda konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar’ın yolların ve medeniyetlerin kesiştiği bir il olduğunu aktardı. Afyonkarahisar’ın bilinen tarihinin dışında bilinmeyen büyük bir tarihinin de olduğunu söyleyen Vali Balkanlıoğlu, İscehisar’da antik mermer ocaklarının olduğunu ve Romalılar’ın Fas’a, Mısır’a kadar develerle ve gemilerle mermer götürdüklerini anlattı.
Mermerciliği dünyaya öğreten ilin aslında Afyonkarahisar olduğunu dile getiren Vali Balkanlıoğlu,
“Afyonkarahisar Cumhuriyet tarihi açısından da çok önemlidir. Cumhuriyetin kurulduğu kazanıldığı topraklarda Afyonkarahisar’dır. Afyonkarahisar bölgesinin amirali olabilir. Türkiyede 5 yıldızlı otel sıralamasın da 6’ncı sıradayız. Antik dönemin eserleri var. Buraya gelen insanlar kaplıcada biraz kaldıktan sonra sıkılıyorlar. Farklı yerler görmek istiyorlar. Bu insanları nereye götüreceğiz? Bunlara özgün eserler göstermek lazım. Her şeyi gözle görünür hale getirmek gerekir” dedi. Vali İrfan Balkanlıoğlu, toplum olarak tarihte sivil mimariye önem verilmediğini dini mimari ve savunma amaçlı bazı eserlerin olduğunu belirterek, bütün dünyanın turizm hareketlerinin toplandığı İtalya, Fransa gibi ülkelerde insanları hayran bırakan tarihi binaların bulunduğunu ve bu eserlerin 300-500 yıllık sivil mimari örnekleri olduğunu ifade etti.
TURİST TÜRKİYE’YE TÜRK KÜLTÜRÜNÜ TANIMAK İÇİN GELİYOR
Afyonkarahisar’a yeni bir meydan kazandırmak için proje kapsamında valilik binasının yıkılarak güzel bir meydanın açılacağını belirten Vali Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:
“Önümüzdeki dönemde bu bölgedeki bütün illerde kültürel değerlerimizi ön plana çıkararak tarihi binalarımızı da güzelleştirerek yeniden turizme sunabiliriz. Turizm açısından bölgemizi çeşitlendirmek gerekir. Bugün 60 milyon turist sadece Roma’ya gidiyor. Hep o tarihi binalara güzel eserlere gidiyorlar. Bizi biz yapan özgün halimizi koruyarak Türk medeniyetinin köklü tarihimizden gelen değerlerini kaybetmeden özgün eserler çıkarabilmeliyiz. Turistler Türkiye’ye Avrupa görmek için gelmiyorlar. Türk Kültürü’nü tanımak Türk insanını tanımak için geliyorlar.”
TÜRKİYE’DE BÜYÜK DÖNÜŞÜM VAR
Çekül Vakfı Başkanı ve aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Metin Sözen ise, bu toplantıların Isparta Yalvaç’tan başlayarak adım adım devam ettiğini söyledi. Afyonkarahisar’ın 55 yıllık geçmişini adım adım her aşamada bildiğini söyleyen Sözen, Karahisar Kalesini’nin gelecek için niteliğine uygun dönüşmesinin Türk toplumu için büyük bir önem arz ettiğini ve Afyonkarahisar’daki tarihi kale çarşı bütünlüğünün çok önemli olduğunu ifade etti. Sözen, “Tarihi kentlerimiz dünkü gibi değil. Türkiye’de büyük bir dönüşüm var. Büyük bir hedefi olan ve eldeki uzmanları doğru kullanan ülke olmaya başladı. Bu mesele Türkiye’nin gündemine ekonomik büyüme getirecektir. Kültür öncelikli eylem Türkiye’nin ekonomisinin temel noktası olacaktır” dedi.
iki saat süren çalıştayda, Afyonkarahisar’ın sorunları ve Kentsel gelişim için gerekli unsurlar konuları görüşüldü ve fikir alışverişinde bulunuldu. Çalıştaya, Vali Balkanlıoğlu’nun yanı sıra Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar’daki daire amir ve müdürleri, çalıştay heyeti ve davetliler katıldı. MERVE MORKAYA (İHA)