Kırk yıllık aşçı İsmail Çıray, Afyonkarahisar’ın coğrafi işaret tescilli lezzetlerden ‘göce köttüsünün’ ya da göce köftesinin yapılışını  anlattı

Afyonkarahisar’da ‘Göce Köttüsü’ olarak da bilinen ve yöresel lezzetlerinden biri olan göce köftesinin tarifini sizler için araştırdık.  İlde çok bilinen ve Afyonkarahisar’ın coğrafi işaret tescilli lezzetlerden ‘göce köttüsünün’ yapılışını 40 yıllık aşçı İsmail Çıray’a sorduk. Başta İkbal olmak üzere Afyonkarahisar’daki ünlü lokantalara birbirinden leziz yemekleri müşterilerine sunan İsmail Çıray, Göce Köftesi’nin yapılışını ve püf noktalarını anlattı.

UNESCO tarafından “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dâhil edilen Afyonkarahisar’ın 30’a yakın ürünü coğrafi işaret tescil belgesi aldı. Bu ürünler arasında Göce köftesi ya da ‘göce kötüsü’ de var. Afyonkarahisar; Gaziantep ve Hatay’dan sonra Türkiye’de 3. dünyada 36 gastronomi şehirlerinden birisi oldu.

‘AFYONKARAHİSAR’IN YEMEKLERİ MEŞHURDUR’

40 senedir mutfak sektöründe olduğunu söyleyen İsmail Çıray 12 yaşından beri İkbal Hotel’de mutfakta aşçı olarak çalıştığını ifade etti. Daha sonra yurt dışında da aşçılık deneyimi olduğunu söyleyerek orada da 6 yıl Türk mutfağını tanıttıklarını belirtti. Afyonkarahisar’ın lezzetli birçok yemekleri olduğunu belirten İsmail Çıray, “Afyonkarahisar’ın yemekleri meşhurdur. Afyon Kebabı, Döneri çok güzeldir. Kaymaklı ekmek kadayıfı vazgeçilmez lezzetlerdendir. Yaprak sarmaları ve dolmaları, çoban kavurma ve tas kebabı gibi lezzetli çok yemekleri vardır.

PÜF NOKTASI SOSUNDA

Afyonkarahisar’a özgü yemeklerden biri olan Göce Köftesi’nin yapımını da püf noktalarını da gazetemize anlatan Çıray, “Öncelikle göce seçiminde tercihimizi ak göceden yana kullanmalıyız. Ak göcemizi bir kapta sıcak su ile ıslatacağız ve demlenmesi için yarım saat kadar üzerini kapatarak bırakacağız. İçine bir veya iki yumurta kıracağız. Tuzunu, nanesini biberini (tercihen eklenecek başka baharatlar olabilir) katarak yoğurmaya başlayacağız. Sıkıştırarak yoğurduktan sonra küçük parçalar halinde avuç içince yuvarlak şeklinde yapıp, ortasına parmakla hafifçe bastırırak düğme şekli verilerek malzememiz bitene kadar bu işlemi uygulayacağız. Daha sonra kaynar suya döküp yarım saat kadar orta ateşte pişireceğiz.  Daha sonra süzme yoğurdumuzu biraz suyla açıp güzel bir kıvam elde edinceye kadar karıştıracağız. Tercihen içine sarımsak ekleyebiliriz. Daha sonra yağ ve salça sosumuzu hazırlayacağız. Biraz yag eklediğimiz sos tenceremize bir yemek kaşığı kadar ev salçası ekliyoruz. Suyla biraz açıp akışkan bir kıvam elde edince içine katılacaklar esas püf noktamız oluyor. Sosumuzun içine nane, karabiber, kırmızı toz biber, kimyon ekleyerek karıştırıyoruz. Daha sonra sosumuzun içine sirke ve çok az şeker ekliyoruz.  Göce Köftemizi sunum tabağımıza aldıktan sonra üzerine yoğurdumuzu gezdiriyoruz. Daha sonra hazırlamış olduğumuz sosu da üzerine ekliyoruz ve servis ediyoruz” ifadelerini kullandı.

HİSAR GAZETESİ / YURDANUR MERGEN'İN ÖZEL HABERİ