Araştırmacı Yazar Hasan Özpınar, 1913 yılında Amerikan gazetelerinde çıkan Afyonkarahisar'la ilgili bir haberi şöyle anlatıyor:

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

Araştırmacı Yazar Hasan Özpınar, 1913 yılında Amerikan gazetelerinde çıkan Afyonkarahisar'la ilgili bir haberi şöyle anlatıyor:

Zaman, zaman yurtdışındaki gazetelerde Afyonkarahisar’a dair haberler çıkmıştır. Bunlardan birisi de Amerikalı bir Yahudi’nin Kudüs yolculuğu sırasında geçtiği yerlere dair izlenimleridir. 1913 yılının Ocak ayı’nda, muhtemelen bir haber ajansının servisiyle aynı anda pek çok Amerikan gazetesinin manşetinde yayınlanmıştır. Haberde Hıdırlık sırtlarında yerel kıyafetlerle görünen iki çocuğun fotoğrafına da yer verilmiştir.



 “Küçük Asya’da ki önemli yerlerden birisi de İstanbul’dan doğuya giden yolda bulunan Afyon karahisar antik şehridir. Yerden 300 metre yükseklikte olağanüstü bir kalesi vardır. Burası Akroneus ve Bizans zamanında da kale idi. 730 yılında Arapların lideri Seyit Battalgazi burada Bizanslılar tarafından yenilgiye uğratıldı. Bu kayanın gölgesinde Türkler yaşar. Zirvesi çok yüksektir. Afyonkarahisar, Küçük Asya’da ki diğer tüm kasabalar gibi çamur tuğladan yapılmış evlerle doludur.



Konuşulan dil Türkçedir. Büyük bir Ermeni nüfus vardır. Geceleri köpeklerin uzun havlamaları duyulur. Çöpleri sokaklara atılan, çok kirli bir yer. Kasabada Ermeniler için kiliseler ve Türklerin camilerinin yanı sıra her iki sınıf içinde okullar vardır. Çarşısının güzelliğiyle övünürler. Ermenilerin (Afyonkarahisar’ın) yaşanabilir ve temiz bir şehir olması için çabaları övgüye değer.”