“Geçmişten günümüze Geleneksel Oyunlarımız” Projesi, Afyonkarahisar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu öğrencileri tarafından hazırlanan,  Gençlik Projeleri Destek Programı (2018/1) kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen bir projedir.



3 ay boyunca (Ekim-Kasım-Aralık 2018) okulumuzda uygulanacak olan projemiz okulumuz proje ekibi öğrencileri tarafından işbirliği ile koordine edilmektedir.

Günümüz gençliğine baktığımızda, sürekli değişen yaşam koşulları onların fiziksel aktivitelerin de bir takım değişiklikler meydana getirmiştir. Gençlerimiz tablete, bilgisayara, internete bağımlı kılmaya başlayan bu sürecin olumsuz etkileri ile gençlerimiz hareketsizleşmiş, bireyselleşmiş ve de sosyal ve kültürel değerlerimizden uzaklaşaraksanal bir dünyada hapsolmaya başlamıştır.



Bu durumdan yola çıkarak, okulumuzdaki durumu analiz ettiğimizde : Öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu günlük hayatında düzenli bir spor veya günlük egzersiz alışkanlığına sahip değildir. Geleneksel oyunlar hakkında çok az bilgiye sahiptirler ve öğrencilerimiz arasında geleneksel oyunlar oynanmamaktadır. Okulumuzda gençlerimiz sadece akademik çalışmalara yönelmekte, boş zamanlarının büyük bir çoğunluğunu internete odaklanarak geçirmektedir. Bundan dolayı stresli, monoton bir günlük hayata sahip olmakta, gerçek yaşamdaki problem çözme, takım halinde çalışma, strateji belirme, organizasyonel beceriler, yaygın öğrenme metotları edinme becerileri ve sosyalleşme açısından eksik kalmaktadır.

Bu 3 sorundan yola çıkarak, okulumuzda gençlerimize, bilinçlendirerek rehberlik sağlamak adına ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın de sunduğu önemli fırsatlardan yaralanmak adına " GEÇMIŞTEN GÜNÜMÜZE GELENEKSEL OYUNLARIMIZ" projemizi planlama kararı aldık.



Bu proje ile amacımız, geleneksel oyunlarımızın öğrencilerimizeöğretilmesi, oynatılması ile geleneksel oyun kültürünün korunmasıyla öğrencilerimizin sosyal, kültürel, sportif ihtiyaçlarını karşılamak, serbest zamanlarını değerlendirip kişisel gelişimlerine katkı sağlamak ve de geçmişten gelen kültürel değerleri okulumuzda yaşatmaktır.



Proje faaliyetlerimiz ile öğrencilerimizin sportif-sosyal ve kültürel faaliyetlere olan eğilimleri aratacak vizyonları gelişecektir. Gençlerimiz etraftaki probleme, kültüreldeğerlere karşı duyarsız kalmayacak, problemi birlikte analiz ederek, çözüm arayışına girecek ve kültürel değerlerine sahip çıkacaktır.



Projemiz kapsamında yapılacak bilgilendirmeler, organize edeceğimiz Geleneksel Oyunlar Turnuvası ile öğrencilerimiz geleneksel oyunlarımız hakkında farkındalık kazanacak, yaparak yaşayarak öğrenecekler ve bu kültürü okulumuzda yaşatacaklardır.Bu da aynı zaman da onların sosyal-kültürel-fiziksel gelişmelerine ve serbest zamanlarını etkili bir şekilde kullanmalarına katkı sağlayacaktır. Öğretmenlerimiz ise nostalji tadında bir yolculuğa çıkarak çocukluklarında oynadıkları oyunları hatırlayacak ve öğrencilere rehberlik edecektir. Öğrencilerimiz hazırlanacak proje çıktıları ile " GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GELENEKSEL OYUNLARIMIZ kamu spotu, projekısa filmi ve proje dergimiz” ile yerel bölgesel ve ulusal düzeyde farkındalık oluşturarak, projemizin yaygınlaştırılması yapılacaktır.