Akdeniz Üniversitesi ile Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan yüz, kol ve bacak nakilleri örnek oldu, Afyonkarahisarlı 23 gazi, bağış konusunda duyarlılığı artırmak için organlarını bağışladı. Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şubesi tarafından başlatılan kampanyaya 23 gazi destek verdi. Savaş, mayın, silahlı çatışma, trafik kazası gibi nedenlerden dolayı gazi olan 23 kişi, organ bağış kartlarını aldı. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde organlarını bağışlayan gaziler için düzenlenen törende konuşan İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, organ nakli konusunda ülke olarak istenilen bir seviyeye ulaşılamadığını ifade etti. Afyonkarahisar için de bu durumun
geçerli olduğunu belirten Yemenici, “Bugün itibari ile Afyonkarahisar’da bin 883 kişi organ bağışında bulunmuşlardır. Bu rakam çok düşük. Bu etkinliklerin amacı duyarlılığı artırmaktır. En önemli sebeplerinden birisi de vatandaşların konuya olan ilgisizliği. Sağlık personelinin de bir eksikliği var” dedi.
Son günlerde Türkiye’de yapılan başarılı operasyonların ardından organ bağışı ile ilgili duyarlılığın gittikçe arttığını dile getiren Yemenici, şöyle konuştu: “Özellikle Akdeniz ve Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan uzuv nakilleri geniş yankı uyandırdı. Her gün bağış konusunda bakanlığımızdan mail gelmektedir. Afyonkarahisarlılardan duyarlılığı gösterip organ bağışı konusunda daha fazla bağışta bulunmasını temenni ediyoruz.”
Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şubesi Başkanı İsmail Kumartaşlı’nın iki hafta önce kendisini ziyaret ettiğini ve konuyu ilettiğinde çok mutlu olduğunu söyleyen Yemenici, daha sona böyle bir törenle kendilerine bağış kartlarının verildiğini kaydetti.
Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Kumartaşlı ise, gaziler olarak vatanı karşılıksız sevdiklerini, kendilerine yakışanın da organlarını bağışlayarak farkındalık oluşturmak olduğunu söyledi. 23 gazi ile birlikte organlarını bağışladıklarını dile getiren Kumartaşlı, bağış yapanların içerisinde mayın patlaması sonucu iki gözünü bir kulağını ve bacağını kaybedenlerin olduğunu söyledi. Kumartaşlı, herkesin bu konuda duyarlı olmasını istedi.
Organlarını bağışlayan gazilerden Osman Tekeş, iki gözünü ve bir kolunu mayın patlaması sonucu kaybettiğini söyleyerek, “Organ bekleyen herkese organlarımı bağışlıyorum. Bütün herkesi buna davet ediyorum” dedi.
Gazi Engin Arıkaya ise, GATA’da tedavi gördüğü zaman iki gözü olmayan ve kornea nakli bekleyen bir arkadaşının durumuna şahitlik ettiğini anlatarak, bu durumdan çok etkilendiğini ve aldığı kararla organlarını bağışladığını söyledi. Gazi Arıkaya, herkesi organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet etti.
Kıbrıs gazisi Tahsin Koç da, vatan ve bayrak için savaştığını belirterek şöyle konuştu: “Bu organlarım eğer bir kişiye can verirse bana mutluluk verir. Allah her organ bekleyene istediklerini versin. Akşam televizyonlarda Antalya’daki kol nakli olan kişiyi izledim. ‘Ellerimi hissediyorum. Çocuklarımın ellerinden tutup da gezmek istiyorum’ dedi. Ne mutlu değil mi? Bizim organlarımızda o şekilde hayat verecekse can-ı gönülden veriyorum. Vatandaşlara da ben tavsiye ederim” Konuşmaların ardından Vali İrfan Balkanlıoğlu tarafından gazilere bağış kartları verildi.