Orman ve İşleri Eski Bakanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) hakkında bilgi verdi.



Eroğlu, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)’ın Türkiye’nin en büyük kalkınma projesi olduğuna dikkat çekere, GAP’tan Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Kilis, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt ili istifade ettiğini kaydetti.



Eroğlu, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAB) hakkında ibgi vererek şu ifareler yer verdi: “GAP Projesi; 22 baraj, 17 hidroelektrik santrali ve takriben 1 milyon 58 bin hektar sulama alanından oluşmaktadır. GAP, Türkiye yüzölçümünün %10’unu, hidroelektrik enerji potansiyelinin %16’sını ve tarım potansiyelinin %20’sini oluşturmaktadır. GAP’ın en önemli iki su kaynağı Fırat ve Dicle nehirleridir. Fırat Nehrinin sınırlarımız içindeki toplam yıllık su potansiyeli 32 milyar m3, Dicle Nehrinin ise  21 milyar m3’tür. Ülkemizde 25 havzanın toplam su potansiyeli 186 milyar m3 olup, bu suyun %30’u GAP bölgesindedir.  GAP Projeleri 7’si Fırat havzasında, 6’sı ise Dicle havzasında olmak üzere  13 büyük projeden oluşmaktadır. Dünya’nın sayılı projelerinden olan GAP ile bölgenin münbit toprakları suyla buluşmakta, sulu tarım vasıtasıyla başta bölge insanı olmak üzere bütün Türkiye kalkınmaktadır” dedi.







“2008 PROJE İÇİN DÖNÜM NOKTASI OLDU”

Eroğlu, “Bölgenin kalkınması, vatandaşların refah seviyelerinin yükseltilmesi, işsizliğin azaltılması, terör hadiselerinin azaltılması adına bölgenin makûs talihini değiştirecek Güneydoğu Anadolu Projesi hazırlanmıştır.  GAP, her ne kadar Hükümetimizden önce başlatılmış bir proje olsa da 27 Mayıs 2008 tarihi proje için bir dönüm noktası olmuştur. 27 Mayıs 2008 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’da açıkladığı GAP Eylem Planı ile birlikte bölgedeki çalışmalar hızlanmış ve projeler birer birer tamamlanmaya başlamıştır. Özellikle ödeneklerin 5 misline kadar arttırılmasıyla işler hızlanmıştır. GAP kapsamında bulunan 9 ile Hükümetimiz döneminde suyla alakalı 50 milyar TL’lik muazzam bir yatırım yapılmıştır Sulama faydası 2,2 milyar $,  Enerji faydası 4 milyar $, İçmesuyu faydası 546 milyon $ olmak üzere  Milli Ekonomiye yıllık katkısı toplam 6,746 milyar $ olacaktır. Ayrıca 1.270.000 kişiye istihdam imkânı sağlanacaktır” dedi.







“İÇME SUYU İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE”

GAP muhtevasındaki 9 il ve pek çok ilçede içmesuyu temini hususunda çok önemli projelerin tamlandığına dikkat çeken Eroğlu, “GAP kapsamında bulunan Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Mardin ve İlçeleri, Şırnak ve İdil ilçesi ile Siirt ve ilçelerinde DSİ tarafından tamamlanan tesislerle bugüne kadar toplam yıllık 810 milyon m³ içmesuyu temin edilerek Bölgedeki illerin uzun vadeli ihtiyaçları karşılanmıştır. Şanlıurfa’ya Atatürk Barajından içmesuyu verilmektedir. İnşa edilen içmesuyu arıtma tesisi 1. Kademe, 2. Kademe, terfi merkezi ve ana dağıtım hatları ile yıllık 197 milyon m3 içmesuyu verilmektedir. Şehrin 2050 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacı karşılanmıştır. Şanlıurfa ilçelerinde (Birecik, Hilvan, Siverek, Suruç, Viranşehir) devam eden 6 adet içmesuyu tesisinin inşaatı ise 2021 yılı sonuna kadar tamamlanarak yılda toplam 73,87 milyon m3 içmesuyu temin edilecektir.Diyarbakır, bölgenin en büyük illerinden biri olup, şehre Dicle Barajından su iletilmektedir. Bu kapsamda 25 km’lik isale hattı ve günlük arıtma kapasitesi 255.000 m3 olan içmesuyu arıtma tesisi inşa edilerek şehre yıllık 128 milyon m3 içmesuyu verilmektedir. Diğer yandan Ergani ilçesinin içme suyu problemini çözmek için yılda 15,6 milyon metreküp içme suyu temin edecek isale hattı ve arıtma tesisinin inşaatı tamamlanarak şehre su iletilmiştir. Mardin'de Beyazsu Kaynağından alınan menba suyu, 127 kilometre isale hattı ile Mardin şehir merkezi, Kızıltepe ve Nusaybin ilçeleri, Ortaköy, Şenyurt ve Gökçebağ Beldeleri ile Civar köylere ulaştırılmıştır. Bölgede yaşayan vatandaşların 2045'e kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanarak, yıllık 46,5 milyon metreküp içme suyu sağlanmaktadır.Adıyaman şehir merkezinin 2040 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacı, Çelikhan ilçesi yakınlarındaki; Havşari, Çokpınar, Mir ve Balıksırtı kaynaklarından alınan menba suyunun 35 km’lik isale hattı ile iletilmesiyle karşılanmıştır. Proje ile yıllık 20 milyon m3 içmesuyu temin edilmiştir.  Şırnak’ta inşa edilen 48,7 km uzunluktaki isale hattı ile Mijin Kaynağından alınan menba suyu, Şırnak şehir merkezi, Balveren, Geçitboyu, Şenoba, Yeni Hilal beldelerine iletilerek 2023 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacı karşılanmıştır. Yıllık 7,28 milyon m3 içmesuyu temin edilmektedir. Ayrıca İdil ilçesinin 2040 yılına kadar olan yıllık 1,58 milyon m3 içmesuyu ihtiyacı karşılanmıştır. Silopi ilçesinin 2045 yılına kadar içmesuyu ihtiyacını karşılayacak isale hattı ve içmesuyu arıtma tesisi tamamlanmıştır. Cizre ilçesi için inşa edilen 3,2 km’lik isale hattı ve günlük2 dedi.