Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer, kurum çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Afyonkarahisar Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer, Kurdaki dalgalanmadan dolayı firmaların Türkiye genelinde Bakanlık talimatıyla denetlendiğini dile getirerek“Son zamanlarda kurdaki dalgalanmadan dolayı firmalar bunu fırsat bilip fırsatçılık fiyatta değişiklik yapma yoluna gittiler. Bu konuda halkımız sıkıntı yaşadı. Bakanlığımız olarak Türkiye genelinde denetimlere başlanıldı. Ekiplerimiz şuan piyasalarda denetimler yapmaktadırlar

Denetimler aralıksız yapılıyor

Kurdaki dalgalanmadan dolayı firmaların Türkiye genelinde Bakanlık talimatıyla denetlendiğini dile getiren Sümer; “Ekiplerimiz şuan piyasalarda denetimler yapmaktadırlar. Yapılan sonuçlar topluma bildirilecektir. Arkadaşlarımız şunu araştırıyor. Fiyat artışları girdiye bağlı olan bir artış mı yoksa halkın şikayetçi olduğu şekilde mi yapılmıştır bunu araştırıyoruz. Eğer bu şekilde sıkıntılı bir durum varsa biz bunu bakanlığımıza bildiriyoruz onlarda gerekli işlemleri yapıyor.”

Bankalarda şikayet azaldı

Vatandaşları alış veriş konusunda da uyaran Afyonkarahisar Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuran binlerce mağdur vatandaşın olduğunu belirterek, en çok elektronik ürünlerde sorun yaşadığına dikkat çekti. Tüketici Hakem Heyeti olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Sümer; “Tüketici Hakem Heyetleri bizim bünyemizde faaliyetlerini sürdürmektedir. Halkımızın yaptığı şikâyetlerle ilgili her türlü sonuca ulaşıyoruz. Tüketici Hakem Heyetleri 2005 yılından beri faaliyet göstermektedir. Esas olarak 2012 -2013 yıllardan itibaren Tüketici Hakem Heyetlerine başvurular daha fazla olmaya başlamıştır. 2010-2009 yıllarında talep 300-500 civarındayken 2010 yıllardan 14 binlere kadar çıkmıştır. Şimdi 2014 yılında yapılan banka konundaki düzenlemelerden sonra taleplerdeki düşüş söz konusu olmuştur” dedi.

Şikayetler elektronik eşyaya kaydı

Tüketici Hakem Heyetlerine daha çok bankacılıkla ilgili şikayetler geldiğini fakat son zamanlarda bu şikayetlerin daha çok elektronik eşya yönünde değiştiğini belirten Sümer; “İlk başta bankayla ilgili başvurular geliyordu. Son zamanlarda elektronik eşya başvurusu daha çok. Özellikle cep telefonu, tablet gibi kullanımı fazla olan şeyler. Bunların haricinde diğer ürünler de kalem kalem gelmektedir” diye konuştu.

Garantisiz ürün olmaz

Alınan her malın en az 2 yıl garantisinin olduğunu belirten Sümer, firmanın isterse bu 2 yıllık garantiyi uzatabileceğini söyledi. Garantinin 2 yılın altına kesinlikle düşürülemeyeceğini kaydeden Sümer; “Alınan malda bir ayıp olması durumda biliyorsunuz bunlar 2 yıl garantilidir. Her hangi bir ayıpla karşılaşılması durumda ilk başta Tüketicinin firmaya müracaat edip olumlu ya da olumsuz sonuç alması gerekiyor. Bu talebini yaptıktan sonra memnuniyet sağlayamazsa bize müracaat etmesi gerekiyor. Biz müracaatta kişinin kendisinden dilekçenin ekinde malın kendisine ait olduğunu gösterir bir belgenin fotokopisini ve firmadan gelen sonuç belgesinin fotokopisini istiyoruz. Biz şikayetini dilekçesinde belirtiği şekiller doğrultusunda işleme alıyoruz. Kademe kademe gerekirse bilirkişi marifetiyle sonuca ulaştırmaya çalışıyoruz. Ağırlık tüketicinde yana olmakla beraber esnafında hakkını vermeye çalışıyoruz. Bir ürünün garantisiz olma durumu yoktur. Garantisiz ürün olmaz. Bu kanunlarda da belirtilmiştir. İstisnai durumlar vardır bunlarda garanti süresi firmanın kendi isteğiyle artırılmasında sıkıntı yoktur fakat 2 yılın altına düşürme gibi bir lüksleri yoktur” ifadelerini kullandı.

e- devlet üzerinden yapabilirler

Ticaret İl Müdürlüğü olarak Alo 175 Tüketici hatlarından vatandaşların her türlü bilgiyi alabileceğini hatırlatan Sümer şöyle devam etti; “Buradan vatandaş tüm bilgileri alabilir. Ayrıca e-devlet üzerinden şikayetlerini de yapabilir. Şuanda bizim en çok olmasını istediğimiz duru bu. Kişilerin şikayetlerini internet üzerinden e- devlet şifreleriyle ilgili partaldan girerek kayıtlarını yaptırmalarını istiyoruz. Bu şekilde yaparlar işlerinin daha hızlı yürüyeceğini belirtiyorum. Vatandaşlara her zaman kapımız açıktır.”

Mutlaka fatura veya fiş alın

Güvenilir firmalardan alış veriş yapılması konusunda da vatandaşları uyaran Sümer, özellikle internet üzerinden yapılan alkış verişlerde çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Sümer sözlerini şöyle tamamladı; “İnternet üzerinden alış veriş yapılırken dikkat edilmesi gerekiyor. Alış veriş yapılan şirketin ya da firmanın sağlam ve güvenilir olması gerekiyor. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde güvenlik duvarı mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Piyasada yapılacak alış verişlerde de mutlaka fiş fatura mutlaka almaları gerekir. Her şeyi belgelendirdiğinde hiçbir sıkıntı çıkmaz. Biz o zaman daha kolay yardımcı oluruz vatandaşlarımıza.” Öte yandan Sümer, 17-18-19 Eylül tarihlerinde kutlanacak Ahilik Haftasına tüm vatandaşları davet etti





TÜRKELİ Gazetesi / Sefa Nakilcioğlu