Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü hastaların röntgen ve evrak taşımalarına ve zaman kaybına son verecek, ‘Dijital Görüntüleme Sistemi’ni faaliyete geçirdi. Hastalar il dışında başka bir hastaneye gitseler bile, o hastanedeki doktor tarafından elektronik ortamda hastanın daha önceki sağlık verilerine anında ulaşabilecek. Bu sayede zaman kaybı ve gereksiz tahlillerin de önüne geçilmiş olacak. Afyonkarahisar Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Sağlık Müdürlüğü’nün çalışmaları ve Afyonkarahisar’da sağlık alanında yapılan yatırımlar hakkında İl Genel Meclisi üyelerini bilgilendirdi. 2003 yılında sağlıkta dönüşüm programının uygulamaya başlandığını anlatan Sağlık Müdürü Dr. Yemenici, bu çerçevede devlete ait bütün hastanelerin tek çatı altında birleştirildiğini belirtti. Sağlık alanında pek çok önemli çalışmaların yapıldığını ifade eden Dr. Yemenici, Afyonkarahisar’da bilgi sistemi çalışmasının olduğunu, internet üzerinden hastanın bütün bilgilerine rahat bir şekilde ulaşılabildiğini söyledi. Afyonkarahisar Sağlık Müdürlüğü olarak bir bilgi işlem firması ile çalışma yaptıklarını dile getiren Dr. Yemenci, “Dijital Görüntüleme Sistemi Türkiye’de ilk bizim ilimizde. Diyelim devlet hastanesinde bir filminiz çekildi bu film internet vasıtası ile bizim Sağlık Müdürlüğü’ndeki ana server’a atılıyor ve orada isteyen hekim, hastanın TC kimlik numarası ile buna ulaşabiliyor. Bütün hastanelerdeki hekimler bu sisteme sahip olmuş durumdalar. Bunun alt yapısını da yaptık” dedi. Artık film döneminin bittiğini kaydeden Dr. Yemenici, eskiden çekilen röntgenlerden sonra film basıldığını, şimdi ise her şeyin dijital sistem üzerinden yapıldığını belirtti.
UYGULAMA TÜRKİYE’DE İLK
Uygulamanın Türkiye’de ilk olduğunu dile getiren Dr. Yemenici, şunları söyledi:
“Bunu ilimizde gerçekleştirdik. Bu hizmet hastalara bedava uygulanıyor. Bu sistem ile hastanın diğer bilgilerini birleştiren bir sistem üzerinden çalışıyoruz. Bu sisteme girince vatandaşın hem filmini hem tetkiklerini hem orada ne işlem yapıldı hepsini göreceğiz. Geliştirmek için de bu sistem üzerinde çalışıyoruz. Dijital görüntüleme sistemi 16 hastanemizde uygulanıyor. Bütün aile hekimleri buna dahil.”
Sisteme üniversite ve özel hastanelerin dahil olmadığını söyleyen Dr. Yemenici, “Onları da biz bünyemize dahil etmek istiyoruz, onlar için de çalışıyoruz. Şu anda isteyen doktor TC’sini girince hastanın da onayı alındıktan sonra dijital ortamda görüyoruz. Bakanlıktan da bu sistemi incelemek için geldiler. Çok güzel daha net bir şekilde görülmek istenen görülüyor.”