Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından organize edilen ve geleneksel olarak düzenlenmesi planlanan Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivalinin birincisi geçtiğimiz hafta Zafer meydanında gerçekleştirildi.





Öncelikle, bu farklı ve özgün organizasyonu hayal eden, organize eden ve gerçekleştiren İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerini, başta İl Kültür ve Turizm Müdürü Sn. Mehmet Tanır’ı ve ekip arkadaşlarını, organizasyonda emeği geçenleri tebrik ediyor, hepsine teker teker şükranlarımı sunuyorum.

 

Aranot: — Marifet iltifata tabidir. Başarılı ve iyi çalışmaların takdir edilmesi, yüreklendirilmesi, gündeme getirilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Yüreğiyle, emeğiyle, hayalleriyle, zamanlarıyla, fedakarlıklarıyla bir şeyler yapmaya çalışan, üretmeye çalışan, organizasyon yapan, yaşadığı topluma, şehre, mekana bir şeyler vermeye, katmaya çalışan insanları, ekipleri motive etmediğiniz, yüreklendirmediğiniz, takdir etmediğiniz zaman, bu değerler de bir süre sonra yavaş yavaş sönüyor, kaybolup gidiyor… —

 

Ülkemizin ve dünya hat sanatının sayılı hattatlarından, ilimizin yetiştirdiği sanatkarlardan Hattat Ahmet Karahisari adına düzenlenen Kültür Sanat Günleri kapsamında düzenlenen Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali, ilimiz kültür ve sanatı açısından gerçekten farklı ve güzel bir organizasyon idi ve ben acizane beğendim, gurur duydum.

Festivali ve sergiyi öğrencilerimiz ile birlikte ziyaret ettik. Öğrencilerimiz ve bir çok Afyonkarahisarlı, yüzlerce sergi ziyaretçisi, unutulmaya yüz tutmuş, hatta artık yapılamayan geleneksel el sanatlarını bu sergide gördüler, tanıdılar, merak ettiklerini bu sanatları icra eden ustalarımıza sorma imkanı buldular.

Ayrıca, ilçelerimiz de bu sergi kapsamında kendi ilçeleriyle ilgili marka değerlerini, geleneksel sanatlarını tanıtma fırsatını buldu.

Daha önce, hepsini bir arada göremediğimiz Hüsn-i Hat Sergisi, Afyonkarahisar’ın Yetiștirdiği Önemli Șahsiyetler Sergisi, Lavanta Kokulu İdris Köyü-Dazkırı Sergisi, Geçmișten Günümüze Pașa Camiisi Sergisi, AKÜ Yașam Boyu Öğrenme Merkezi Rölyef Sergisi, Bir Zamanlar Afyonkarahisar Sergisi, Doğaya Dokunuș Sergisi, Tarihe Yolculuk-Afyonkarahisar Tarihi Konakları Sergisi, Dijital Minyatür Sergisi gibi geleneksel ya da modern sanatlar sergileri de ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

Nalbantçılıktan Keçeciliğe, at arabacılığından dokumacılığa kadar usta zanaatkarlarımız, eserlerini ve yaptıklarını ziyaretçiler ile paylaşma imkanı buldu, bu güzel organizasyon ile…

Geleneksel okçuluk gösterileri, Türk Sanat Musikisi icrası, Afyonkarahisar halk oyunları ve mehteran gösterileri, yerel halk müziği sanatçıları dinletileri, aşuk maşuk, Hacivat karagöz, kılıç kalkan ve meddah gösterileri,  şiir ve müzik dinletileri, kültür ve sanat yazar ve çizerlerinin söyleşileri, konserleri vb. onlarca etkinlik ziyaretçilerin akınına uğradı.





Hasılı, Afyonkarahisar kültür, sanat ve edebiyat dünyamız açısından son derece verimli, etkili ve faydalı bir organizasyon hazırlanmış ve sunulmuş.

Devamını, daha da zenginleştirilmiş ve genişletilmiş olarak seneye de sabırla bekliyoruz.

Bu vesileyle, emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum…

 

İdris ÖZEK

[email protected]



Kaynak: www.afyonnews.com