Afyonkarahisar’ın merkezine bağlı Beyyazı beldesinde çıkan taş ocağı eyleminde polis ve jandarmaya mukavemet ettiği iddiası ile yargılanan hacı adayı, 40 gün sonra başlayacak kutsal yolculuk öncesi mahkeme süresince yurt dışına çıkış yasağı aldı. Sadece Suudi Arabistan’a bir defaya mahsus çıkış yapabilmesi için 50 bin TL teminat istenen Arslan, eşi ile birlikte yapmayı düşündüğü hac ibadeti öncesinde yetkililerden çözüm bekliyor. Beyyazı ilçesinde bir süre önce taş ocağı istemeyen halk ile polis ve jandarma arasında arbede çıkmış, çıkan olayların ardından 45 kişi hakkında adli kontrol cezası verilmişti.
45 kişi içerisinde bulunan ve adli kontrol olarak yurt dışına çıkma yasağı verilen Beyyazılı iki çocuk babası Halil İbrahim Arslan (58), başına gelenlere üzülüyor.
Olay günü, herkesle birlikte taş ocağına gittiğini anlatan Arslan, biber gazından etkilenen bir bayan ile yaşlı bir adama yardım etmek istediği sırada gözaltına alındığını söyledi. Tarlaları zarar gördüğü iddiası ile girdikleri eylemde, eylemcilere yardım ederken gözaltına alınması ile başlayan sürecin hac ibadetini etkilediğini belirten Arslan, mahkeme gününü beklemeye başladı.
Altı yıldır hac ibadeti için sıra beklediğini ve kendisine bu altı yılın sonunda mutlu haberin verildiğini anlatan Arslan, mahkemenin verdiği bu kararla şaşkına döndüklerini söyledi. Eşi ile birlikte yapacakları hac yolculuğunun engellenmesine üzüldüğünü söyleyen Arslan, karara itiraz ettiklerini, ancak bir defaya mahsus Suudi Arabistan’a çıkış için izin verildiğini, onun için de 50 bin TL teminat yatırılmasının istendiğini kaydetti.
“Zaten benim 50 bin liram olsa o sıcakta o tarlalarda ne işimiz var. Bizim kazancımız o tarlalar o topraklar” diyen Arslan, mahkeme sonucunun 40 gün içinde açıklanmasını beklediğini anlattı. Eşine adli kontrol olmamasına rağmen eşinin bu yolculuğa yalnız gitmek istemediğini dile getiren Arslan, hâla ümitli olarak beklediklerini ifade etti.
Gülşen Arslan (52) ise, bu durumun zorlarına gittiğini söyleyerek şöyle konuştu: “Eşim böyle bir şey söyleyince ben üzüntümden ağladım. Komşularımız dahi üzülüyor. Bu olayı duyan çok kişi buraya geldi. 11 kişi gidecektik. Biz gitmeyeceğiz artık”
Kararın kesinleşmemesi durumunda Afyonkarahisar Müftlüğü’nün Arslan çiftinin yerine yedekteki iki kişiye çağrıda bulunacağı belirtildi. ALİ KEMAL AKAN (İHA)