HAYVANDAN BULAŞAN HASTALIKLARA DİKKAT Afyonkarahisar İl Halk Sağlık Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, hayvanlardan geçen hastalıklar konusunda vatandaşları uyararak, bu hastalıklara karşı kişisel alınabilecek önlemlerle hastalıklardan korunulabileceğine dikkat çekti.
Türkiye’nin hala önemli bir halk sağlığı problemi olmaya devam eden ve genel olarak zoonoz hastalıklar diye bilinen hastalıkların omurgalı hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar olduğunu söyleyen Dr. Lütfi Akgün konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Şarbon, verem, sığır tenyası, toksoplazmozis, kistik ekinokokkoz gibi zoonoz hastalıklarla etkin bir şekilde mücadele etmenin esasını hayvanlara ve çevreye yönelik alınacak tedbirler oluşturmaktadır. Kurban Bayramının yaklaştığı günlerde hayvan hareketleri daha da yoğunlaşmakta ve vatandaşlarımız hayvanlarla daha fazla temas etmektedir. Bu durum Kurban Bayramı süresince de devam ettiğinden; toplum ve çevre sağlığını korumak amacıyla gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır” dedi.
Akgün, Kurban Bayramı arifesinde ve bayram süresince kişisel olarak alınabilecek belli başlı tedbirleri ise şöyle sıraladı:
“Veteriner hekim kontrolünden geçmemiş hayvanların kesiminden kaçınılmalı, Kurbanlık hayvan alınırken, Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen kurban satış yerleri dışında hayvan satın almamaya dikkat edilmeli, kurban kesildikten sonra hayvanların atıkları toplum sağlığını tehdit etmeyecek şekilde yok edilmeli, mümkünse uygun derinlikteki çukurlara gömülerek kedi ve köpeklerin bu atıkları yemesi önlenmeli, kurban edilen hayvana ait ürünlerin nakli, temizlik şartlarına riayet edilerek yapılmalı.”