Ethereum (ETH) Madenciliği Nasıl Yapılır

Gözden kaçırmayın

Düzen Getiren Çamaşır Makinesi DolaplarıDüzen Getiren Çamaşır Makinesi Dolapları

Ethereum (ETH) Madenciliği Nasıl Yapılır?

Kripto para piyasalarında başta Bitcoin (BTC) olmak üzere, Ethereum (ETH) ve diğer kripto paraların sağladığı getiriler birçok kişinin dikkatini çekmiş durumda. Bunun sonucu olarak, başta Bitcoin ve Ethereum olmak üzere, kripto paralara duyulan rağbet artmış durumda. Bunun sonucu olarak, sizlere Ethereum madenciliğinin nasıl yapılacağını detaylı bir şekilde anlatacağız.

Ethereum (ETH) Nedir?

Ethereum (ETH), 2015 yılında Vitalik Buterin ve ekibi tarafından piyasaya sürülen kripto para ve uygulama geliştirme platformudur. Buterin, blockchain ağı üzerinde uygulama geliştirme fikrini ilk olarak Bitcoin topluluğunda bahsetse de, topluluk Bitcoinin sadece para olarak kalması gerektiğini söyleyip reddetmesi üzerine Buterin Bitcoin topluluğundan ayrılıp Ethereum ağını hayata geçirdi.

Ethereum fiyatı, projenin halka arz olduğu ilk günden bu yana çok çılgın bir yükseliş yaşadı. Ethereum ICO’suna 1 BTC’lik yatırım yapan herkes, o günlerde 1 BTC 600 dolardan işlem görüyordu, yaklaşık 2.000 ETH sahibi oldu. O ETH’lerin bugünkü değeri ise yaklaşık 4 milyon dolar.

Bu noktada Ethereum haberleri ve güncellemelerine bağlı olarak en popüler ikinci kripto para projesinin değeri 2.500 doları aşmayı başardı.

Ethereum Nasıl Çalışır?

Ethereum, herkese açık blockchain ağlarında çalışır. Blockchain ise merkezsiz ve dağıtık veri tabanı olup tüm işlemelerin doğrulanıp kaydedildiği teknolojidir.

Ethereum ağı, herkesin defterdeki kayıtlara erişebileceği şekilde dağıtık olarak tasarlandı. Bu sayede herkes işlemlerdeki tüm detayları görebilir. Ağın merkezsiz olması ise ağın herhangi bir kişi veya kurum tarafından yönetilmemesini sağlar. Bu sayede defteri yükleyen herkes ağa katkıda bulunabilir.

Ethereumdaki gibi blockchain teknolojisinde ise işlemler, şifreleme yöntemleri kullanarak ağı güvende tutar ve işlemleri doğrular. İnsanlar ise bilgisayarlarındaki hesaplama gücünü kullanarak matematiksel problemleri çözerek blockchain ağına yeni bloklar ekler. Katılımcılar ise, yaptıkları işlemler karşılığında Ether (ETH) ile ödüllendirilir.

Ether, başta ağ içindeki işlemleri gerçekleştirmek için birçok farklı işlemi gerçekleştirmek için kullanılabilen para birimidir. Ama Ethereumun diğer kripto paralardan farkı, kullanıcıların yazılımlarını çalıştırmaları için maliyeti Ether olarak almasıdır. Ethereum üzerinde yazdığınız programı çalıştırmak için işlem ücreti olarak gaz ödersiniz ve programınızın büyüklüğüne göre işlem ücreti belirlenir. Bu sayede yazılımcılar etkin bir şekilde kaynakların kullanılması için çalışır.

Ethereum Madenciliği Nasıl Yapılır?

Ethereum ağının kendine ait blockchain ağı bulunur. Tüm işlemlerin doğrulanması ise Ethereumda madenciler aracılığıyla gerçekleşir. Bu yüzden Etherlerinizi ulaştırmak uzun sürebilir. Bu işlem iş ispatı (PoW) olarak geçer ve madencilerin sistemi kötüye kullanmasını teşvikler aracılığıyla önler.

Madencilik işlemlerinde sistemin kötüye kullanılmaması için bloklardaki karmaşık matematiksel denklemlerin çözülmesi gerekir. Madenciler denklemi çözerken, madenciler ağdaki diğer madencilere problemi çözdüğünü söyler. Diğer madenciler ise sayının doğruluğunu kontrol eder ve madencilerin %51i sayının doğru olduğuna kanaat getirirse yeni bir blok oluşturulmuş olur.

Ethereum Madenciliği İçin Yöntemler

CPU Madenciliği

Ethereum madenciliği CPU cihazları üzerinden gerçekleştirilebilir, ama birçok farklı nedenden dolayı önerilmez.

CPU madenciliğinin en önemli avanytajı, madencilik aktivitelerinin başlatılmasının kolaylığıdır. Ama CPU madenciliği düşük hesaplama gücüne sahip olduğu için blok ödülleri almanız çok zor olur ve büyük ihtimalle operasyonlarınızı bitirmek zorunda kalırsınız. Özellikle elektrik ve soğutma maliyetlerini hesaba kattığımız zaman alacağınız ödül, maliyetinizi karşılamaya yetmeyecektir.

CPU madenciliğinin ikinci özelliği ise herkes tarafından erişilip kullanılabilmesidir. Eğer Ethereum madenciliği yapmak isteyip ekipmana para harcamak istemezseniz, CPU madenciliği iş görebilir. Genel olarak CPU madenciliği olumsuz getiriler sağlasa da, kazancınız bilgisayarınızın teknik ekipmanları ve özelliğine bağlıdır.

ASIC Cihazlar

Genellikle Bitcoin madenciliği için kullanılan cihazları Ethereum çıkarmak için kullanabilirsiniz. Ayrıca ASIC cihazları en karlı seçenek olarak piyasada iş görür.

ASIC cihazları, kripto para madenciliği gerçekleştirmek için çalışan özel makinelerdir. Uzmanlaşma ve yüksek hesaplama gücü, tamir ve bakım maliyetlerinin düşüklüğü ve kolay kurulumları sayesinde birçok madenci tarafından tercih edilir. Ama tek dezavantajları ise fiyatlarının yüksek olmasıdır.

İkinci dezavantajları ise, ASIC cihazlarının alınması ve depolanmasında yaşanan zorlukta yatar. Özellikle madencilik faaliyetlerine yüksek talep olduğu için hızlı satılırlar. Son dezavantaj ise GPU madencilerinin ASIC cihazlarını protesto etmek için madencilik faaliyetlerini bırakma tehditleridir.

Özellikle yeni ASIC cihazlarının daha etkin hale gelmesi sonucu GPU madencilerinin karlarının yok olması durumu görüşüldüğü zaman, Ethereumdaki GPU madencilik topluluğu kararı protesto etti ve madencilik aktivitelerini bırakmakla tehdit etti. GPU madencilerinin tehdidi sonrasında Ethereum topluluğuna, ASIC cihazlarıyla madencilik aktivitelerine karşı önlem almaları için çağrıda bulundu.

GPU Madenciliği

GPU madenciliği gerçekleştirmek için, ilk olarak GPU madencilik ekipmanına sahip olmanız gerekir. Ardından boş ve soğuk bir yere ekipmanınızı kurun. Böylece yatırımınızı artırmak isterseniz daha fazla ekipmana sahip olabilirsiniz. Hatta yatırımlarınız madencilik tesisinizi oluşturmanızı da sağlayabilir. Ama madencilik aktivitelerinden önce soğutma, depolama, havalandırma ve elektrik maliyetlerini hesaba katmanızı öneririz.

Ekipmanlarınızı kurup yazılımı yükledikten sonra madencilik aktivitelerine başlayabilirsiniz.

GPU madenciliğinde tüm işler makineler tarafından gerçekleşir. Ama GPU cihazlarının bakımını sağlamak zordur. Özellikle GPU cihazlarında problemlere karşı devamlı dikkatli olmanız gerekir. Eğer cihazınızı kurulması gerektiği şekilde kurduğunuz zaman herhangi bir probleme rastlamazsınız.

Madencilik Havuzları

Madencilik havuzları, Bitcoin ve Ethereum madenciliğini gerçekleştirmek için hızlı, ucuz ve güvenilir yerlerdir. Madencilik havuzları, insanların hesaplama kaynaklarını tek bir yerde toplayarak başkalarıyla paylaştığı yerlerdir. İnsanlar ise blok çıkarıp ödülü almaları durumunda, madencilik aktivitesine katılan herkese harcadıkları hesaplama gücüyle doğru orantılı olarak ödüller verir. Ama madencilik havuzlarında elde edeceğiniz Etherler, havuzun büyüklüğüyle doğru orantılıdır. Ama tüm havuzlar aynı olmadığı için havuz büyüklüğü, ödenen asgari tutar ve havuz ücretlerini hesaba katmanız gerekir.

Bulut Tabanlı Madencilik

Ethereum çıkarmanın zorluğu sonucu bulut madenciliği birçok kullanıcı için alternatiflerden biri oldu. Bulut madenciliğinde ise sizler belli bir ücret karşılığı madencilik işlemlerini başkasına yaptırırsınız. Siz ise, kiraladığınız iş karşılığı Ether alırsınız. Uzaktan çekici olan iş modeli, birçok dolandırıcı ve fırsatçının insanlarla sözleşme yapıp ücretleri aldıktan sonra kaybolmalarıyla bilinen bir alan haline döndü. Bu yüzden bulut tabanlı madencilik aktivitelerine girmeden önce, madencilik şirketlerini, sözleşmeleri ve şirket sahiplerini incelemeniz sizin için faydalı olur.