Türkiye Veteriner Hekimler Birliği'nden korkutan uyarı...

Gözden kaçırmayın

Afyon'da piyasalar güne nasıl başladı?..Afyon'da piyasalar güne nasıl başladı?..

Türkiye Veteriner Hekimler Birliği'nden korkutan uyarı...

Aşılara dirençli yeni tür bir şap salgını güney sınırımızdan girip yurda dağıldı. Salgın yüzünden et ve süt üretiminin azalacak, fiyatlar daha da artacak.


Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Murat Arslan, Türkiye'de daha önce görülmemiş bir şap hastalığı türünün hayvan varlığını tehdit eder hale geldiğini, acil önlem alınmaması halinde et ve süt üretiminin azalacağını fiyatlarının daha da artacağını söyledi.

SAT2 ismi verilen ve mevcut aşılara direnç gösteren salgın hastalığın güney sınırımızdan yurda girip deprem sonrası kontrollerin azalmasıyla ülkenin geniş bir kesimine yayıldığını bildiren TVHB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Murat Arslan, etin 70 derecede yarım saat pişirilmesi halinde hastalığın insanlara zarar veremeyeceğini, ancak salgının yeni bir zam dalgasına yol açabileceğini ifade etti.

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Murat Arslan

Prof. Arslan, hastalığın önlenememesi halinde Kurban Bayramında et arzında da sıkıntı yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Şapın düzenli aşılamayla kontrol altında tutulan bir hastalık olduğunu, Türkiye'de ilk kez görülen SAT2 türüne yönelik de 10 milyon aşı üretilerek kullanılmaya başlandığını belirten Arslan, hastalığın Niğde, Ankara, Aydın, Van, Zonguldak, Bolu, Sivas, Kars, Sinop, Burdur, Kırıkkale, Konya, Erzincan, Eskişehir, Ağrı ve Amasya'da belirlendiğini söyledi ve şu uyarılarda bulundu: