CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz "2020 yılı sona  ermeden yapılandırma konusunda yeni düzenleme ve mükelleflerin ödeme gücüne uygun bir taksitlendirmenin mümkün olabileceği yeni bir yasa değişikliği TBMM’den geçirilmelidir." dedi ve şözüm önerilerini sıraladaı.

Görgöz şunları söyledi:

İktidar, torba yasayla Vergi Barışı, Servet Affı gibi düzenlemeleri Meclis’ten geçirmişti. Bu düzenlemelerle ilgili başvuru süreci başladı. 


Ancak salgın nedeniyle yürürlüğe konan yeniden kapatma, kısıtlama, faaliyetleri durdurma kararları nedeniyle pek çok esnaf, KOBİ’ler ve işletmeler yapılandırma başvurusunda bulunmaktan vazgeçti. Çünkü güncel vergilerle birlikte yapılandırma için başvurusu yapmaları halinde, Ocak ve Şubat aylarında başlayacak yapılandırma taksitlerini ödemeleri imkansız görünüyor. 

Mevcut düzenlemede ilk iki taksitin ödenmemesi halinde yapılandırma bozuluyor.

500 Milyar TL kamu alacağının bu yasa kapsamında yapılandırılarak tahsil edilmesi, bütçe gelirlerinin artırılması ve 4 milyon mükellefin bu yapılandırmadan yararlanması öngörülmüştü. Bu alacakların 289 milyar TL'sini vergi, 165 milyar TL'sini SGK ve kalanını da diğer kurumlara olan borçlar oluşturuyor.  

TESK, TİSK, TZOB yöneticileri çeşitli illerin oda başkanlarıyla esnaf, sanatkâr, meslek odalarının yöneticileri tarafından yapılan açıklamalarda iktiara çağrıda bulunularak, salgın nedeniyle binlerce işyerinin yeniden kapanmak ya da faaliyetini sınırlandırmak zorunda kaldığına dikkat çekilmektedir.

Şu anda vergi dairelerine yapılan başvurular, ağırlıklı olarak motorlu taşıtlar, trafik cezaları gibi borçlarının yapılandırma talepleridir. 

Mükellefler vergi ve SGK borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili başvuru konusunda tereddüt yaşıyor. Eğer ödeyemeyip cezalı duruma düşecek olurlarsa, yapılandırma imkanını kaybetme kaygısı taşıyorlar. 

Koronavirüs salgınına karşı alınan son önlemler çerçevesinde çoğu esnaf ve işletmenin satışlarında ciddi düşüşler yaşandı. Bazıları siftah dahi yapamazken, pek çok işyeri kapanan işyerleri listesine eklendi. Aylık kirasını, yakıtını dahi ödeyemeyen, işçilerini çıkarmak zorunda kalan esnaf ve işletmeler, bu zor şartlar altında hem güncel, hem ertelenen, hem de yapılandırılacak borçlarını nasıl ödeyecek? 

İktidar, bir an evvel yapılan yanlıştan dönmelidir. 2020 yılı sona  ermeden yapılandırma konusunda yeni düzenleme ve mükelleflerin ödeme gücüne uygun bir taksitlendirmenin mümkün olabileceği yeni bir yasa değişikliği TBMM’den geçirilmelidir. 

Bu çerçevede;
•Vergi, SGK vb. borcu olan mükelleflerin, anapara borçları dışındaki tüm faiz ve gecikme cezaları sıfırlanmalı, doğrudan mükellefin beyan edeceği gelir ve ödeme gücü planına göre anapara borcu en az 36 ay veya daha uzun vadeli taksitlendirilerek yapılandırılmalıdır.
•Yapılandırma için başvuracak mükelleflere en erken 2021 yılı Haziran ayına kadar ödemesiz süre verilmeli, yapılandırma taksitlerinin tahsilatına 1 Temmuz 2021’den itibaren başlanmalıdır. 
•Yapılandırma taksitlerinin düşük faizli banka kredisi ile ödenebilmesine de imkân sağlanmalı, sözde değil gerçekte “Sicil Affı” uygulanmalıdır. Yapılandırma amaçlı banka kredisi alınması halinde, ödemelerin BANKA’dan VERGİ DAİRESİ’ne doğrudan aktarımı sağlanmalıdır.
•Kamu alacaklarının sadece Kamu Bankaları tarafından yapılmasını ve mükelleflerin buralarda ödeme yapmasını içeren karar yürürlükten kaldırılmalı, tüm banka ve finans kurumlarına bu alacakların tahsilinde görev verilmelidir. 

Haklı olarak bir kez daha uyarıda bulunuyoruz; 
İktidarın TBMM’ye getireceği birkaç maddelik değişiklikle bu sorunların çözülmesi mümkündür. Milyonlarca mükellef, esnaf, işletme rahatlayacak, ödeme gücüne göre ve kazancına göre beyan edeceği ödeme takvimiyle düzenli ödeme yapmaları sağlanacaktır. 
Bunlarla birlikte bütçeye de nakit gelir akışı sağlanmış olacaktır.