15 Ekim Dünya Beyaz Baston ve Güvenlik günü kapsamı nedeniyle Altı Nokta Körler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Hakan Erdoğan basın açıklaması yaptı.

Başkan Erdoğan amaçlarının görme engellilerin yaşadıkları sıkıntılara karşı empati yapmak olduğunu söyledi.

“9 Milyon engelli vatandaşımız var”

Engellilerin karşılaştığı sorunlar hakkında bilgiler veren Başkan Erdoğan: “Biz engelliler, istatistiklerin 9 milyon dolayında gösterdiği büyük bir kitleyiz. Ailelerimizle birlikte sayımız 35 milyonu aşmaktadır. Anayasamızın 2. maddesi devletimizin “sosyal” niteliğini açıkça belirtmektedir. Sosyal devlet, toplumun en güçsüz kesimlerinden başlayarak vatandaşların sağlık, eğitim, istihdam, sosyal güvenlik gibi temel gereksinimlerini karşılayan devlet demektir. Devletin “sosyal” niteliğini yaşama geçirmek, hükümetlerin anayasal yükümlülüğüdür. Hükümetler, bugüne dek bu yükümlülüklerini, yerine getirmelerine rağmen halen eksiklikler bulunmaktadır. Ülkemizdeki engelli nüfusun % 90’ından fazlası istihdam ve eğitim olanaklarından yoksundur. Toplam nüfusun % 12’sini oluşturdukları halde ulusal gelirin sadece on binde 28’i engelliler için harcanmaktadır.”dedi.

“Yetkilileri göre çağırıyoruz”

Halen birçok alanda engellilere yönelik düzenleme yapılmadığının altını çizen Başkan Hakaqn Erdoğan : “Kentlerimiz, açık alanlarımız, konutlarımız ve toplu taşıma araçlarımız, engellilere göre planlansa da halen eksikler vardır. Toplumumuzda engellilere yönelik ayrımcı değer yargıları, tutum, davranış ve uygulamalar son derece yaygındır. Kaynaştırma eğitimi adı altında gerçekleştirilen uygulama, gerekli altyapı ve eğitim ortamları sağlanamadığı için engelli çocukların niteliksiz eğitim görmesine ve başarı oranlarının düşmesine neden olmaktadır. İşçi ya da kamu personeli olarak istihdam edilen engellilerin büyük çoğunluğu, işverenlerin önyargıları nedeniyle ya da verimli olacakları alanlarda iş verilmediği için üretim süreçlerinin dışında tutulmakta, kimi engelliler aydan aya gelip maaşını almaya zorlandıkları için topluma arzu ettikleri katkıyı sunamamaktadırlar. Bu durum, onların manevi olarak çökmelerine ve öz güvenlerini yitirmelerine yol açmaktadır. Bu olumsuz zincir, böylece uzatılabilir. Altınokta Körler Derneği olarak bu olumsuz gidişe sesimiz yettiğince “DUR!” diyoruz ve yetkilileri göreve çağırıyoruz.”şeklinde konuştu