Afyonkarahisar’da engelli vatandaşlara engel oluşturan alanlarda, duyarlılık çağrısı yapıldı. Engellilere ait park yerlerinden, kaldırımlardaki inişlere kadar pek çok alanda sıkıntı yaşadıklarına dikkat çeken engelli vatandaşlar, ‘Park Yerimi Aldın Engelimi De Alır Mısın?’ sloganı ile duyarlılık talebinde bulundu. Afyonkarahisar’da Engelliler Haftası dolayısıyla, Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi Engelliler Meclisi, Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ve Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün işbirliğinde Afyonkarahisarlı vatandaşlara engellilere karşı daha duyarlı olunması konusunda broşürler dağıtıldı. ‘Park Yerimi Aldın Engelimi De Alır Mısın?’ sloganı ile bu çalışmayı başlatan Afyonkarahisar Belediyesi Engelliler Meclisi, kent merkezinde engellilere ayrılan yerleri gezip, yaşanan sıkıntıları anlattı. Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri ile ve Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, engelli vatandaşların kollarına girip tekerlekli sandalyesini iterek yaşadıkları zorluklara ortak oldu. Özellikle karşıdan karşıya geçişlerde zor anlar yaşayan engelli vatandaşların bu durumu en işlek caddede test edildi. Engelliler Meclisi Başkanı Mesut Yurt ve beraberindekilerin ellerindeki beyaz sopalarla karşıdan karşıya geçmek için yaptıkları işaretlere bazı sürüceler aldırış etmezken bazı vatandaşlar da durup yol verdi.
“AZ BİLE OLSA GÖRMESEM BENİ EZİP GEÇECEKLER”
Karşıdan karşıya geçiş esnasında yaşanan sıkıntıyı göstermek için sopasına kaldırmasına rağmen aracın durmamasına espri ile yaklaşan görme engelli Başkan Mesut Yurt, ‘Az bir şey de görmesem beni ezip geçecekti’ diye espri yaptı.
Tekerlekli sandalye kullananlar için kaldırımların uygun olmaması ve araç parklarının yanlış olması nedeniyle geçiş yapılamaması da tepki topladı. Engelli araçların durak yerlerine başka araçların park ettiğine de dikkat çeken Engelliler Meclisi Başkanı Mesut Yurt, “Amacımız duyarlılık oluşturmak, ceza kesmek değil. Bu kapsamda sürücülerin engellilere ait park yerlerine araçlarını park etmemeleri lazım. ‘Park yerimi aldın engelimi de alır mısın?’ demek lazım” diye konuştu.
Görme engellilerin Afyonkarahisar’da karşıdan karşıya geçerken çok sıkıntılar yaşadığına dikkat çeken Yurt, “Bir görme engellinin, bastonunu kaldırdığı zaman bütün sürücülerin araçlarını durdurarak beklemesi gerekiyor. Sokaklarda engelli vatandaşlarımız toplumla iç içe. Caddelerde engel olabilecek araç gereçlerin, kaldırımlarda olan esnafa ait malzemelerin de bulunmaması gerekiyor. Bunlara halkımızın dikkat etmesi gerekiyor” dedi.
BELEDİYE BU KONUDA DUYARLI OLMASI GEREKİR
Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Bener Yılmaz, engelli vatandaşların araçlarını park ettikleri yerlere, kaldırımların bitiş yerlerine sürücülerin araçlarını park etmemesi gerektiğini aktardı. Polis memuru Yılmaz, vatandaşların bu konuda duyarlı olması için çalışmalarının artarak devam edeceğini kaydetti.
Engelli sürücülere ait park yerinin yakınındaki esnaf Şeref Etikoğlu ise, engelli park yerlerine duyarlılığın az olduğunu söyleyerek, buraya normal plakalı araçların park etmesinin yanlış olduğunu söyledi. Tabelanın çok da dikkate alınmadığını dile getiren Etikoğlu, tabelayı kaç kez kendisinin taktığını, belediyenin de bu konuda biraz daha duyarlı olmasını istedi.
ENGELLİLERİN PARK YERLERİNE KONAN NORMAL PLAKALARA İKİ KATI CEZA
Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipler amiri komiser yardımcısı Cemil Koç, engellilere ait park yerlerine başka araçların park etmesi halinde cezanın normal park yerindekinin iki katı olduğunu bildirdi. Cemil Koç, engellilere ait park yerlerine harici araçların park etmesi halinde 144 TL, park yasağı bulunan diğer yerde ise bu cezanın 72 TL olduğunu belirtti. Koç, engelli park yerlerinde de bir süre mefhumunun bulunması gerektiğine dikkat çekerek, daha çok kişinin bu tür park yerlerinden yararlanması gerektiğini kaydetti.