Türkiye’nin her yerinde bir Ramazan geleneği olan Ramazan davulcuları bir bir yok oluyor. Önce büyük şehirlerde başlayan bu gelenek şimdide Emirdağ’da yok oluyor. Buna en çok da hayatlarını davul çalarak sağlayanlar üzülüyor. Bazıları için 100’lerce yıllık gelenek yok olurken onlar için geçim kaynakları yok ediliyor.     Konu ile görüşlerini aldığımız Davulcular “Biz yıllardır Emirdağ’da düğünleri yaparız, Ramazan’da ramazan davulu çalarak vatandaşları Sahura kaldırırız, Ancak geçen sene arkadaşımız M.B dövülerek hastahanelik edildi. Gece uykusunun en derin olduğu saatlerde bizler fedakarlık yaparak vatandaşlarımızı Sahura kaldırıyoruz karşılığında evlere defalarca gittiğimiz halde ücret alamıyoruz, üstüne üstelik birde dayak yiyoruz.Bu sebeple bu sene bizler Ramazan davulu çalmayacağız” diyerek tepkilerini ortaya koydular. EMİRDAĞ KÜLTÜRÜ YOK OLUYOR
Ramazan’da davul çalmayacaklarını, bu konuda Belediye’den yardım beklediklerinin altını çizen Sait Ateşli”Belediye bizlere sahip çıksın. Belirli bir ücret belirlesin ve vatandaşlarımız bu ücreti ödesin, yada Belediye bizim can güvenliğimizi sağlasın ayrıca “Ramazan Davulu” ücretimizi ödesin,yıllardır süre gelen bu geleneğimiz yok olmaktan kurtulsun” diyerek Belediyeden yardım beklediklerini belirtti.
Ayrıca Yaz aylarındaki Düğünlerde dışarıdan gelen yabancı çalgıcılar bizim Emirdağ yöresi müziklerini bilmedikleri için düğünlerdeki oyunlarda yanlış oynanıyor. Hem biz Emirdağlılar olarak ekmek yiyemiyoruz hemde Emirdağ’ımızın geleneksel kadın ve erkek oyunları ve müzikleri değişiyor,kültürümüzden uzaklaşılıyor diyerek bir başka önemli konuya değindi.
Haber/Fotoğraf:Şükrü Sağlam
www.topakev.be