- AFYONKARAHİSAR’IN SOĞUK HAVAYLA İMTİHANI
– BELEDİYE BAŞKANI BURHANETTİN ÇOBAN:
– “80 YILDA YAPILMAYAN HİZMETİ ÜÇ YILDA BİZDEN BEKLİYORLAR”
– “AFYON, SON 50 YILIN EN SOĞUK KIŞINI YAŞIYOR SOĞUK VE YOĞUN KAR YAĞIŞI NEDENİYLE ASFALTLARIMIZ DARMADAĞIN OLDU BEN BU İŞİ BİLEN HERKESE SESLENİYORUM BİR ÇÖZÜMÜNÜZ VARSA GETİRİN BİZ ONU UYGULAYALIM” Afyonkarahisar’da, yoğun kar yağışı nedeniyle asfaltların darmadağın olduğu belirtildi.
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, yoğun kar ve soğuk hava nedeniyle il merkezinde oluşan çukurlara çözüm üretecek olan herkesi yardıma davet etti. Afyonkarahisar’da bir doğal afet yaşandığını söyleyen Çoban, vatandaşlardan duyarlılık beklediğini belirterek “Ben bu işi bilen herkese sesleniyorum. Bir çözümünüz varsa getirin biz onu uygulayalım” dedi.
Afyonkarahisar’da etkili olan kar ve soğuk hava nedeniyle, il merkezindeki yollarda oluşan çukurlar belediyeyi harekete geçirdi. Facebook ve twitter gibi internetteki sosyal paylaşım siteleri üzerinden çukurlarla ilgili yapılan açıklamaları dikkate alan Afyonkarahisar Belediyesi, çözüm için araştırma içerisine girdi. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, çözüm için bütün önerilere açık olduğunu belirtirken, vatandaşlardan da bir doğal afet sonrasında nasıl ki yaşananları vatandaşlar sağduyu ile
karşılıyorsa, oluşan çukurları da bir doğal afet gibi görerek ona göre tavır almalarını istedi.
Afyonkarahisar’ın son 50 yılın en soğuk kış mevsimini yaşadığını anlatan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kar suları nedeniyle şehir merkezinde çukurların oluştuğunu, hava sıcaklıklarının el vermediği için yapılan bütün girişimlerin sonuçsuz kaldığını söyledi. Kentte olağanüstü kış şartlarının, eksi 28’e varan sıcaklıkların yolları darmadağın ettiğini dile getiren Çoban, 80 yılda yapılmayan hizmeti üç yılda kendisinden beklediklerini söyleyerek şöyle konuştu: “Burhanettin Çoban’ın elinde sihirli bir
değnek yok ya da sonsuz kaynaklar yok. Buna ne para ne insan gücü yeter. Yoğun kar yağışı ve soğuk nedeniyle kar suları statik kaplama asfalt olan yerleri bozdu. Kar yağışı ve sular yolları patlattı. Oluşan bu çukurlara belediye ne yapabilir? Bu soğuk hava şartlarına yama malzemeleri fayda etmiyor. Çukurları malzeme ile üç defa doldurduk. Doldurduğumuz her malzeme birkaç saat içerisinde yeniden açıldı.”
Çukurlara çare bulmak için çalmadık kapı bırakmadıklarını anlatan Belediye Başkanı Çoban, “İstanbul ve Ankara belediyesinin yanı sıra asfaltla ilgili uzman şirketlerden bilgi almak için aradık. Ama bu kış şartlarında yapılabilecek bir şeyin olmadığını söylediler. Bunun üzerine biz de kilitli parke çakıp üzerine kumladık. Bu düşünce ortaya çıktı. Bunlar geçici çözümler. Hava şartları el verdiğinde, bütün yollarımızı sıcak asfaltla kaplayacağız” dedi.
BİZE DESTEK OLUN
Sosyal paylaşım siteleri üzerinde yapılan paylaşımları değerlendiren Çoban, şunları söyledi: “Fırsat buldukça internet sitemizden bunlara cevap veriyoruz. Ben bunlara bizi eleştiriyorlar bizim hakkımızda aleyhte yayın yapıyorlar diye kızmıyorum. Onların en tabii hakkı. Şikayet etmekte haklılar. Ancak, tabii afet karşısında nasıl şikayet edilir. Deprem olduğu zaman nasıl yollar yarılıp binalar yıkılıyorsa insanların bundan şikayet etmeye hakkı yoksa, yolların bu hale gelmesi de tabii bir afet. Afyon’un son 50 yıldır görmediği bir kış.”
Soğuk nedeniyle yoğun kar yağışı nedeniyle asfaltların darmadağın olduğunu anlatan Çoban, sözlerine şöyle devam etti: “Bir sel gelse yolu kaldırsa belediyenin ne kusuru olabilir. Bunun da bir selden farkı yok. Olağanüstü şartlar, olağanüstü soğuklar yüzünden bu hale gelmiş. Bunlar geçici çözümler. Dolayısıyla bu şartlarda yapacak bir şey yok. Beton ya da asfalt atamıyorsunuz, yama malzemeleri dayanmıyor. Parke taşından başka çözüm bulamadık.”
Kış öncesinde belediye olarak bütün hazırlıklarını yaptıklarını ancak çukurların oluşabileceği yönünde bir bilgilerinin ya da geçmiş yıllardan bir tecrübelerinin olmadığını ileten Çoban, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelen şikayetler bizden önceki yolların bozulmasından dolayı. Bizim buralarda hiçbir alt yapı çalışmamış olmadı. Tedbir de almadık.”
Belediye Başkanı Çoban çözüm arayışlarını sürdürdüklerini belirterek, “Ben bu işi bilen herkese sesleniyorum. Bir çözümünüz varsa getirin biz onu uygulayalım. Ama biz sorduk soruşturduk, hiçbir yerden bu tür şarlar için üretilmiş özel bir malzemenin olmadığını öğrendik” dedi.   İhlas Haber Ajansı