EKEN DE SÖKEN DE MEMNUN DEĞİL
Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde patates üreticileri fiyatların düşük olmasından yakındı. İlçede yıllık 50 bin dekar alanda 300 bin ton patates üreten Sandıklılılar fiyatların düşük olması nedeniyle zarar ettiklerini söyledi.
ÜRETİCİYE DESTEK VERİLMELİ
Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız, üründe rekolte yüksek olmasına rağmen fiyatlar çok düşük olduğunu kaydederek, “Bunun sebebi talebin üzerinde üretim yapılıyor. İhracat olmayınca fiyatlar aşağı iniyor. Bu konuda yetkililer patates üreticisine destek olmalı. Örneğin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfi aracılığı ile fakir ve muhtaç kişilere verilen gıda yardımlarının arasına patatesi de ekleyebilrler. Çünkü bu patates her evde tüketilecek bir üründür” dedi.
MASRAFIMIZI KARŞILAMIYOR
Patates üreticilerinden Kadir Sönmez ise 20 dönüm alanda patates yetiştirdiğini, 1 kilogram patatesin maliyetinin 180-200 kuruş olduğunu belirterek, “Sulama, elektrik gideri, çapa, işçi bedeli, mazot, tohum, gübre giderlerimizi oluşturuyor. Şu anda 180-200 kuruş arasında fiyatlar değişiyor. Geçen yıl 300-500 liraya satılan patates, masraflarımızı karşılayamıyor. Bir çuval patates 50 kilogram geldiğinde 2 litre mazota tekabül ediyor.Geçen yıl l litre mazot bir kilogram mazottan fazla ediyordu” diye konuştu.
ÇALIŞAMADIĞIMIZ GÜN AÇIZ
Patates sökümünde gündelikçi olarak çalışan işçiler ise aldıkları ücretten memnun olmadıklarını söylerken, Seher Akarsu isimli işçi, “Günde 30 lira alıyoruz. Sabah 6’da işbaşı yapıyoruz. Sosyal güvencemiz yok. Sağlam olduğumuzda evimize ekmek götürebiliyoruz.Çalışmadığımız gün açız.Yılda 200 gün çalışıyoruz” dedi. ALİ BAYAR (İHA)