BURCU KÖKSAL"EĞİTİM BİRÇOK SORUNLA BAŞLIYOR"

Gözden kaçırmayın

GSB Afyonkarahisar Yurtlarında Ramazan Coşkusu!GSB Afyonkarahisar Yurtlarında Ramazan Coşkusu!



Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, eğitim-öğretim sezonunun yanlışlıklar ve sancılarla açıldığını söyleyerek, eğitimde birçok sorunun yaşandığına dikkat çekti.



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, eğitimde son yapılan uygulamalarla öğretmen, öğrenci ile veli arasında ayrılıklar yaşandığını ifade etti.

 

ATATÜRK’ÜN ADI SİLİNMEYE ÇALIŞILIYOR

 

Milletvekili Köksal, "Eğitim-öğretimde Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün adının silinmeye çalışıldığını hepimiz görüyoruz. Ders kitaplarında bilimsel gerçekliklerin yerini hurafelerin almaya başladığı, artık sır olmaktan çıktı. Dindar gençlik yetiştirme adı altında yapılan din propagandasında ne yazık ki İslamiyet'in insanlık için zorunlu kıldığı hak, hukuk, adalet kavramları anlatılmıyor. Okullar, siyasi iktidara adam devşirmeye yarayan tek tip ve tek adam okullarına dönüştürülüyor." dedi.

 

EĞİTİM ÖĞRETİM DENEME TAHTASI HALİNE GETİRİLDİ

 

AKP döneminde eğitim ve öğretimin deneme tahtası hâline getirildiğine dikkat çeken Köksal, "3 Kasım 2002'den bu yana kaç Milli Eğitim Bakanı değişti, kaç ayrı yöntem denendi, kaç yeni sınav getirildi, kaç bakan eskitildi; biz saymaktan usandık; ama siyasi iktidar usanmadı. Bir bakıyorsunuz AKP Genel Başkanı canlı yayında çıkıp TEOG kaldırılsın diyor. Hemen yandaş yazarlar, TEOG'un aslında ne kadar gereksiz bir sınav olduğunu anlatmaya çalışıyor. Ardından bir bakıyoruz ki TEOG kaldırıılmış. Çocuklarımızı, öğrencilerimizi sınavlara zorlayan, sınava hazırlık sektörünün doğmasına neden olan AKP, 'Yanılmışız' diyerek yine ve yeniden bir macera peşine gidiyor. Her alanda bu kadar yanılan bir parti, bakalım yeni sistemin başarısızlığına hangi kılıfı uyduracak. Sonuç olarak AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla TEOG’un yerine Liselere Geçiş Sınavı (LGS) getiriliyor. LGS’de Merkezi yerleştirme sonuçlarına göre, velilerin ve öğrencilerin tercihi, akademik eğitim veren liselerden yana oldu. Liselere girişte öğrencilere tercih ve adres sınırlaması dayatan yerel yerleştirmeler de yüz binlerce aday için hüsranla sonuçlandı. Velilerin ve öğrencilerin tercihinin akademik eğitim veren liselerden yana olmasına karşın okullaşmayı imam hatip ve meslek liseleri üzerinden sürdüren MEB’in yanlış politikası yerel yerleştirme sonuçlarıyla gözler önüne serildi." diye konuştu.

 

YETKİLİ SENDİKA İKTİDARIN ONAYLAYICISI OLMUŞ

 

Eğitim ve öğretim alanındaki başarısızlığın ülkenin 30-40 yılına mâl olduğuna işaret eden Milletvekili Köksal, "Ülkemiz, bile isteye cahil bırakılıyor. Sorgulayan, araştıran bir gençlik yerine susan, uyuyan ve emirlere tabi olan, siyasete itaat eden bir topluluk yetiştirilmek isteniyor. Bir taraftan bunu yapanlar, diğer taraftan Fatih Sultan Mehmet'ten bahsediyor. Fatih Sultan Mehmet'in gördüğü eğitimi, hocası Akşemsettin'i nedense kimse hatırlatmıyor. Öğretmenlerin çoğu, eşleri çalışmasa ya da akraba desteği olmasa geçinemeyecek hâldeler. Yetkili sendika, iktidarın onaylayıcısı olmuş, yeni bir fikir üretemiyor. Bununla birlikte öğretmen kadrosundaki boşluklar, sözleşmeli öğretmenlik adı altındaki kölelik sistemi ile doldurulmaya çalışılıyor." şeklinde konuştu.

 

OKULLAR YILLARDIR İNŞAA EDİLEMEDİ

 

Ülke genelinde olduğu gibi Afyonkarahisar özelinde de eğitimde bir dizi sorunlar yaşandığını kaydeden Köksal, "Afyonkarahisar'ın güzide okulları arasında gösterilen Atatürk İlkokulu yıkıldı. Müteahhid firma battı, gitti derken okul 2019 yılı eğitim-öğretim yılına da yetiştirilemedi. 2017 yılında İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, 'Atatürk İlkokulu’nun ihalesinin yapıldığını, ancak müteahhidin teminatını yakarak işten vazgeçtiğini söyleyerek, okulun 2019 yılı eğitim öğretim yılında açılacağını' belirtmişti. Atatürk İlkokulu'nun değil eğitime açılması kaba inşaatına bile halen daha başlanılamadı. Zübeyde Hanım Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin eski binasının yıkılmasının ardından buraya Hoca Ahmet Yesevi Okulu'na ait iki binanın inşa edilmesi için çalışmalar başlamıştı. 2018 yılında tamamlanması planlanan bu inşaatlar 2019 yılına da yetişmedi. Bunun sonucunda ise öğrenciler eğitim öğretime bir sınıfta 45 kişi olarak devam ediyorlar." dedi.

 

EĞİTİMDE LİYAKATI ESAS ALIN

 

Eğitimde liyakatın esas alınması gerektiğinin önemle altını çizen Köksal, "Din kültürü öğretmenlerinin büyük çoğunluğu müdür yapılırken, Milli Eğitim'de yükselmenin şartı Ensar, İlim Yayma, İHH gibi yeni FETÖ'lere bağlılıktan geçiyor. Biz bunları söyleyince 'Muhalif' diyorlar, başlarına bir bela geldiğinde de bizi suçluyorlar. Vazgeçin artık adam kayırmaktan. Eğitimde liyakatı esas alın." ifadelerini kullandı.

 

MEB KİTAB BASACAK KAĞIT BULAMIYOR MU?

 

AKP'liler tarafından Ülkede kriz olmadığının iddia edildiğini ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nın kitap basacak kağıt bulmadığının gündemde olduğunu ifade eden Köksal, "Türkiye'de kriz yok deniliyor ama bu sene Milli Eğitim Bakanlığı'nın kağıtlar çok pahalı olduğundan dolayı kitap basmakta zorlandığı veya zorlanacağı söyleniyor. Ekonomik kriz bakanlığı vurdu mu vurmadı mı?" diye sordu.