Faturaların internet bağlantısı üzerinden elektronik ortamda oluşturulmasını sağlayan e fatura uygulaması faturanın bu alandan paylaşılmasını ve izlenmesini sağlar. Herhangi bir baskı aracı kullanmadan ve kağıt israfının önüne geçerek sunucular aracıyla fatura oluşturabilirsiniz. Kağıt kullanmadan fatura oluşturulmasına olanak sağlayan sistem çevre sağlığını korur. 

Sunucular arasında firmadan firmaya e fatura iletimi yapabilirsiniz. 1 Eylül 2013 yılından itibaren e fatura sistemi alıcı ve satıcının hayatına giriş yapar. E fatura sisteminden sadece sisteme tanımlanmış kullanıcılar yararlanabilir. Uygulamaya ait standartlar Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenir.

Düzenlediğiniz elektronik belgeleri kağıt formu ile aynı nitelikte uygulama üzerinden hatırlayabilirsiniz. Elektronik belge ile kağıt fatura arasındaki değer aynı hukuki değere sahip olarak yer alır. Uygulamadan yararlanabilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı web sayfasını ziyaret edebilir, bu alandan başvuru işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

E fatura kullanma avantajları nelerdir? 

E fatura uygulamasını kullanmak kullananlara birçok açıdan avantaj sağlar. Bu avantajlardan bazıları şu şekilde sıralanır:

•  E fatura uygulaması çevreye büyük oranda katkı sağlar. Maliyet açısından da kullananlara avantaj sağlayan uygulama birçok firmaya fayda getirir. E fatura uygulamasına geçerek denetim ve yönetim kalitesini yüksek oranda arttırabilirsiniz. 

•  Basım işlemine oranla hızlı bir şekilde hazırlanan e fatura hızlı bir şekilde de iletilir. Elektronik fatura ile birlikte çalışanlarınıza hem zamandan hem de emekten tasarruf ettirebilirsiniz. Kesilen fatura müşteriler tarafından anında görülebilir. Tahsilat süreçlerinizi hızlandırabilirsiniz. 

•  Elektronik ortamda kesilen fatura direkt olarak baskı, postalama, arşivleme giderlerini azaltır. Belgelerin karşılaştırılması, eşleştirilmesi gibi süreçleri en aza indirir. Otomatik süreç içinde hazırlanan fatura birçok açıdan tasarruf elde etmenize olanak sağlar. Çalışan süreçlerinde de maliyetleri en aza indirir. 

•  Baskı faturadan güvenilir olarak yüksek güvenilirliğe sahip e fatura sistemi hata yapmayı en aza indirir. Muhasebe programları sayesinde hata payı düşük faturalar elde edebilirsiniz. Sipariş formu, teslimat notları gibi belgeleri otomatik olarak kontrol edebilir, düzenleyebilirsiniz. 

•  Elektronik faturalar çevre dostu olarak yer alır. Kağıt tasarrufu sağlayan sistem şirketin nakliye süreçlerinde ortaya çıkan karbonun en aza indirir.