Afyon sucuğu ve pastırması’ için başvuruda bulunarak patentini alan Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) şimdi de 2 kilometre uzunluğunda, 1 ton ağırlığında dünyanın en büyük kangal sucuğunu yapmak için çalışmalara başladı. Konu ile ilgili ATB’de bir basın toplantısı düzenleyen ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, Afyonkarahisar ile özdeşmiş ‘Afyon sucuğu ve pastırması’ için 31 Aralık 2003 tarihinde Türk Standartları Enstitüsü’ne yaptıkları patent başvurusunun olumlu sonuçlandığını kaydederek, “Sucuk ve pastırmamız Türkiye sınırları içerisinde koruma altına alınmıştır” dedi.
Afyon sucuğunun Guinness Dünya Rekorları kitabına da girmesi için gerekli hazırlıkları başlattıklarını söyleyen Mühsürler, “2 kilometre uzunluğunda,1 ton ağırlığında dünyanın en büyük kangal sucuğunu yapmayı düşünüyoruz. Bunun için gerekli çalışmalara başladık şu anda eksik olan tek şey 2 kilometrelik sucuğun doldurulacağı bağırsak.Onun yapımı için de gerekli çalışmaları başlattık” dedi.
Toplantıda ATB adına patent işlemlerini yürüten Özener Marka ve Patent Danışmanlık Ofisi Yetkilisi Huriye Özener Kayabaşı ise yapılan müracaat ile ‘Afyon sucuğu ve pastırması’ isimlerinin yurt dışına taşınarak Avrupa birliği ve üye ülkelerinin tamamında korunması için ilk adımın atıldığını kaydetti. Kayabaşı, “Alınan patent ile coğrafi işaretlerimizin tanınacak bir marka olma sürecinde dünyaya açılmasını sağlayacaktır. Bu durum gerek ülkemizde iç tüketimde gerekse dış ülkelerdeki tüketim ile ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Atılan bu ilk adım aynı zamanda 81 ilimizde mevcut bulunan diğer coğrafi işaretlerimize ve ülkemiz adına örnek teşkil edecektir” ifadelerini kullandı. GÖKTEN CEYLAN (İHA