Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz bugün Ankara’da ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz bugün Ankara’da biraraya gelerek GAP kapsamında Diyarbakır’da yapılan sulama projelerini değerlendirdi.
Toplantıya Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve bakanlıkların ilgili bürokratları da katıldı. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, burada yaptığı konuşmada GAP’ın sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en büyük entegre projelerinden birisi olduğunu ve takriben 35 milyar dolarlık bir yatırım yapılacağını, bu sayede GAP bölgesinin bütün dünyaya gıda üreten ve ihraç eden bir üretim merkezi haline geleceğini belirtti. DSİ Genel Müdürlüğü’nün orada büyük yatırımlara imza attığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Hükümetimizden önce GAP’a ayrılan para 135 milyon TL idi. Bugün ise sırf GAP’taki sulamalara ayrılan para 1,5 milyar TL’nin üzerindedir. Bu da Hükümetimizin GAP’a ne kadar önem verdiğinin açık bir göstergesidir. Bugün burada GAP’taki sulamaların daha da hızlanması, ana kanalların tamamlanması hususunda faydalı görüşmeler yapıldı” dedi.
“2013’LE BİRLİKTE YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYACAK”
GAP kapsamındaki enerji yatırımlarının yüzde 75’inin tamamlandığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ilısu Projesinin de yüzde 35’inin tamamlandığını söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu önümüzdeki nisan ayında Diyarbakır’da bir toplantı gerçekleştirerek GAP’taki son durumu ele alacaklarını ve Silvan Barajı’nın temelini atacaklarını ifade etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker de “GAP Eylem Planı’nın sadece ana sulama kanalları ve sulama yatırımları çerçevesinde değil, bölgede tarım ve hayvancılık sektörünün ve diğer sosyal sektörlerin de gelişmesi bakımından önemli olduğunu belirtti.” Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz ise: ”Bu yıl eylem planının ilk 5 yıllık boyutunu tamamlamış olacağız, ama bununla kalmayacak 2013’le birlikte yeni bir dönem başlayacak” dedi.
AĞAÇLANDIRMA PROTOKOLÜ İMZALANDI
Öte yandan programda Orman ve Su İşler Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında ağaçlandırma protokolü imzalandı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından imzalanan protokol gereğince mera vasfını yitiren bölgeler ağaçlandırılacak. Bu protokolün önemli bir ayağının erozyonu önlemek olduğunu ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2011 yılı sonuna kadar 1 milyon 927 bin hektarlık alanda ağaçlandırma ve bozuk orman ıslahı yaptıklarını hedeflerinin bu yılsonunda da 2 milyon 400 bin hektarda ağaçlandırma yapmak olduğunu belirtti. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu şunları söyledi; “Seferberlik kapsamında 18 bin okul bahçesine 3 milyon 707 bin adet fidan diktik. 952 sağlık ocağını ve hastane bahçesini, 5.987 km karayolunu, 2.134 km köy yolunu ağaçlandırdık.
6.386 ibadethane ve mezarlığa 846 bin adet fidan diktik. Türkiye, bugün ağaçlandırmada dünyada ilk üçe giriyor. Dünyada ormanlık alanlar azalırken bizde alan olarak ve odun serveti olarak artıyor.”