DİYABETTEN GELECEĞİNİZİ KORUYUN
Diyabet(Diabetes Mellitus), insülin hormonunun vücutta bulunmaması ya da azlığından kaynaklanan bir hastalıktır. Bu hastalık vücudun besinlerden yararlanmasını sağlayan normal süreçleri bozar ve kandaki glukoz düzeylerinin çok yükselmesine neden olur.
Diyabet tedavi edilmediğinde son derece ciddi sağlık sorunları oluşturabilen, kronik bir hastalık olmasına rağmen ülkemizde insanlar tarafından çok fazla ciddiye alınmamaktadır. Özellikle Tip 2 diyabet, kişiler belli yaşta başka rahatsızlıkları ile hastanelere gittiklerinde tesadüfen ortaya çıkmaktadır. İnsanlar sık susama, acıkma, halsizlik, zayıflık gibi belirtileri çok ciddiye almadıklarından ve diyabet olabileceklerini düşünmediklerinden aramızda teşhis koyulmamış pek çok diyabetli bulunmaktadır. Kişinin diyabetli olma riskini bilmesi iyi bir başlangıç olabilmektedir. Fazla kilolar, ailede, diyabetli olma durumu gibi etkenler riski belirleyebilmektedir. Kilo verme, egzersiz ve iyi bir beslenme planı da riski azaltabilmektedir.
Risk taşısın taşımasın, aşırı kilo alma ve verme şikâyeti olan kişilerin kan şekeri ölçümünü yaptırarak bu hastalık için teşhis yoluna bakmaları gerekmektedir. Sık idrar ve de susama illaki bu hastalığın belirtisi olmamaktadır. Unutmamalıyız ki bu hastalığa yakalanan kişiler tedavilerinde önem verdikleri takdirde uzun bir ömür sürebilmekte, aksi takdirde kalp, böbrek, göz vb. pek çok organının büyük tahribata uğramasına sebep olmaktadır.
Sağlıklı bir yaşam için erken teşhis ve diyabet eğitimi önemlidir. Diyabetli bir hastanın iyi bir diyabet eğitimi ile ve gerekenlere dikkat ederek standartları yüksek bir yaşam sürmemesi için bir sebep yoktur. Sağlıklı ve düzenli beslenme ile üstesinden gelinebilecek en basit hastalıklardan biri olan diyabette; düzenli olmak ve yediklerimize gerçek anlamda içerik bakımından dikkat etmek esastır. Unutmayalım, erken teşhis, pek çok hastalıkta olduğu gibi diyabet içinde önemlidir.
Uz.Dr.Lütfi AKGÜN
Halk Sağlığı Müdürü