DİNÇER, HALK İSTEDİ BİZ YAPTIK Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okullarda seçmeli ders olarak okutulmaya başlanan Kur’an-ı Kerim derslerinden dolayı hükümete yapılan ‘dindar nesil yetiştirmek istiyorlar’ söylemlerine, “Müfredata koyduğumuz her bir derse bir takım çevreler bin bir türlü kılıf uydurdu. Koyduğumuz bütün derslerin her birinin anlamı var ve bunlar vatandaşın ihtiyaç ve beklentileri ile alakalı” yanıtını verdi.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bayram tatilini geçirmek üzere geldiği Afyonkarahisar’ın Çobanlar ilçesinde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile birlikte bir dizi tesisin toplu açılış törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Dinçer, Ağustos ayının son günlerinde adeta bütün gazete ve televizyonlarda yeni eğitim sistemiyle ilgili bir dünya eleştiriye maruz kaldıklarını ve yeni eğitim sistemine hazır olmadığına, bir kriz çıkmak üzerine olduğuna dair olumsuz haberler yapıldığını kaydederek, “Televizyonlar, siz de şahit oldunuz gerek benim şahsım, gerek Milli Eğitim Bakanlığı, gerekse hükümetimizle ilgili bir yıpratma kampanyası düzenledi. Peki ben burada sormak istiyorum. 17 Eylül bütün okullarımızı açtık, bir krizle karşılaştınız mı? Evet bence de karşılaşılmadı. Peki bu haberleri niye yapmışlardı? Çünkü yaptığımız şeyden ideolojik olarak hoşlanmayanlar, aslında bir uygulama sorunu çıkarsa bunun üzerinden bizi eleştirmek istiyorlardı. Çok şükür bunun için bir fırsat vermedik ve sizin güveninizi sarsacak, sizi mahcup edecek bir işe imza atmadık. Çünkü biz yeni kurduğumuz sistemle aslında sizlerin arzu ettiğiniz sistemi bu ülkede uygulamaya başladık. Şimdiye kadar biz yaptığımız eğitim uygulamalarıyla aslında tek tip bir eğitim hizmeti sunuyor, sadece tek tip bir insan yetiştirmeye çalışıyorduk. Çocuklarımızın ilgisi ve kabiliyeti farklı farklı, acaba onlar şeye ilgi duyarlar mı diye düşünmüyorduk. Herkese aynı hizmeti vermeye çalışıyorduk ve böylece hem toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilecek bilgi ve kabiliyeti kazanamıyordu çocuklarımız hem de küresel düzeyde rekabet edecek bilgi ve kabiliyetleri kazanamıyorlardı. Ama şimdi yeni yaptığımız uygulamayla önce ilkokul, ortaokul ve lise diye eğitimi kademeleştirdik” dedi. “17 MİLYON ÇOCUĞUMUZUN TERCİHİ NEYSE BİZİM İÇİN O SAYGIDEĞERDİ”
Yeni müfredatta yer alan her seçmeli ders için de bir dünya eleştiriye maruz kaldıklarını söyleyen Bakan Dinçer, şöyle konuştu:
“Hem çocukların erken yaşta başlamalarıyla ilgili hem de eğitimin 12 yıla zorunlu hale çıkarılmasıyla ilgili bizim tahminlerimiz çok açık ve net yapılmıştı. Aslında seçimlik derslerle ilgili çocuklarımızın ilgisine yönelik eğitim vermeye başladık. Lütfen 5’inci sınıf çocuklarına hangi dersleri seçtiniz diye sorun. Size turnusol kağıdı gibi bu toplumun ihtiyaçlarını açığa çıkaracak cevaplar vereceklerdir. Biz bu seçimlik dersleri koyduğumuz zaman eleştirildik. Din derslerini koyduk diye eleştirildik. İşte dindar nesil yetiştirmeye çalışıyorlar dediler. Kürtçe dersleri koyduk diye bölücülük yaptığımıza dair iddialarda bulundular. Diğer derslerle ilgili bin bir kılıf uydurdular. Aslında koyduğumuz her bir dersin bir anlamı var ve o da vatandaşın ihtiyaç ve beklentileri ile alakalı bir durum. Nitekim bazı gazeteler Kur’an-ı Kerim’i öğretmenlerin seçtiklerini iddia ederek, onlar üzerinden mahalle baskısı yönünde haber yaptılar. Ama bu yönde de yapılan haberler doğru değildi. Çünkü 17 milyon çocuğumuzun tercihi neyse bizim için o saygıdeğerdi ve ona anlayışlar bakıyorduk. Biz Türkiye’de daha demokratik ve esnek bir eğitim sistemi kurmayı çalışıyoruz. Ama çocuklarımız ve velilerimiz bu tür haberler yapan medya mensuplarına çok güzel dersler verdi. Kur’an-ı Kerim’in en çok seçilen seçmeli dersler arasında yer alınması ile de aslında bir mesaj verilmişti. O da; ‘biz matematiği de yabancı dili de çok iyi öğrenerek dünya vatandaşı olmayı istiyoruz, ama aynı zamanda kendi dinimizi öğrenerek, Müslüman kalarak dünya ile rekabet gücü yüksek ülke vatandaşları olmak istiyoruz’ şeklindeydi. Onun için bizim yaptıklarımız aslında sizin istek ve taleplerinizdi.”
Bakan Dinçer ve Bakan Eroğlu, daha sonra Vali İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile birlikte Çobanlar ilçesinde yapımı tamamlanan iki cami, Değirmendere taşkın koruma tesisi ve bilgi evinin açılışını yaparak, Zafer İlköğretim Okulu Ek binası, Kocaöz İlköğretim Okulu, Göynük köyü taşkın koruma tesisinin temelini attı. GÖKTEN CEYLAN (İHA)