Afyonkarahisar İl Özel İdaresince Dinar Köylere Hizmet Götürme Birliğine tahsis edilen ödenek ile iş makinesi ve diğer araçlar marifetiyle köylerimizde evsel atık(çöp) toplama ekibi, alt yapı bakım onarım ekibi, asfalt yama ve vidanjör ekibi ile faaliyet göstermektedir.

İlçemize bağlı 6 adedi kapanan belde belediyesi olmak üzere toplamda 17.095 nüfusa sahip 60 Köyümüzde evsel atıklarının (çöp) toplanması hizmetleri 2 adet (3-4 tonluk) küçük çöp toplama aracı ve hizmet alım yolu ile çalıştırılan 6 personel marifetiyle sürdürülmektedir.

Toplanan atıkların Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliğine ait Sandıklı ile Şuhut atık transfer merkezlerine teslim edilmesi ve İlçemiz yüz ölçümünün (1.286 m² ve 3 ova) büyük olması, mevcut çöp toplama araçlarının da küçük olması, Sandıklı transfer merkezinin İlçemize yaklaşık 50 km ve Şuhut transfer merkezinin İlçemize yaklaşık 90 km uzaklıkta olması sebebiyle çöp toplama hizmetleri sağlıklı olarak sürdürülemediği, Evsel atık (çöp) toplama hizmetlerinin aksamasının vatandaşları ve çevre sağlığı yönünden olumsuzluklara yol açabileceğinden dolayı, Dinar İlçesine bağlı köylerin evsel (çöp) atıklarının Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliğine gönderilmek üzere Dinar İlçesine Çöp transfer merkezi kurulması veya İlçenin uygun görülen bir mevkiine vahşi depolama yapılabilmesi için gerekli yer tespiti yapılması için 18.05.2018 tarihinde Dinar Köylere Hizmet Götürme Birliğince Afyonkarahisar İl Özel İdaresinden talepte bulunulmuştur.

Konu ile ilgili Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliğinin 31.05.2018 tarihli cevabi yazılarında “Dinar İlçesine katı atık aktarma istasyonu kurulabilmesi için Kasım 2018 ayında Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliği, Birlik Meclis toplantısında aktarma istasyonu yapılması hususunun görüşülerek karar alınacağının ayrıca yatırım maliyetinin nasıl karşılanacağı konusunun da karar alınacağı bildirilmiş, Kasım 2018 ayı içerisinde yapılacak toplantıda alınacak kararlar beklenilmektedir.

Ayrıca İl Özel İdaresi Dinar İlçesi 3 Adet Hizmet Noktası faaliyetleri kapsamında evsel atık (çöp) toplama ekibi yanında, alt yapı bakım onarım ekibi, asfalt yama ekibi ve 4 İlçede (Dinar Dazkırı, Başmakçı, Evciler) görev yapmakta olan Vidanjör ekibi olmak üzere toplamda 4 ekipte, 15 personel görev yapmaktadır. İl Özel İdaresince tahsis edilen ödenek kapsamında personel ücretleri belirlendiğinden Dinar Köylere Hizmet Götürme Birliğince bu konuda yetki bulunmamaktadır.

Çöpte yaşanan durumla ilgili ilave araç ve personel talebinde bulunulmuştur. Ancak belediyeler dâhil ilçemizde Katı Atık Bertaraf Tesisinin olmaması mevcut durumu zorlaştırmaktadır. İlcemizde geçici kullandığımız katı atık Vahşi depolama alanlarımızın rehabilitasyonu ve çevresinin kapatılması için çalışmalar İl Özel İdaresinin desteğiyle Kurumumuzca yürütülmektedir.