TBMM Dilekçe Alt Komisyonu, 'devre mülk' ve 'devre tatil' sektöründe yaşanan sorunları rapor haline getirdi.

Gözden kaçırmayın

26-28 Mart Afyon'da vefat edenler26-28 Mart Afyon'da vefat edenler

TBMM Dilekçe Alt Komisyonu, 'devre mülk' ve 'devre tatil' sektöründe yaşanan sorunları rapor haline getirdi.

Hediye tatil', 'bedava yemek', 'ücretsiz yat gezisi' gibi vaatlerle tesise davet edilen tüketicilerin farklı pazarlama yöntemleriyle sözleşme imzalamaya zorlandıkları belirtildi. Raporda, devre mülk ve devre tatil satışının yapıldığı yerlerde polis ve jandarma kontrolü olması istendi.
 

TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde oluşturulan, ‘Devre Mülk ve Devre Tatil Sektörlerinde Yaşanan Mağduriyet İddialarının Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu’ çalışmalarını tamamlayarak rapor haline getirdi. Alt komisyon, TBMM Dilekçe Komisyonu’na sektöre ilişkin gelen şikayet dilekçelerini inceleyerek, mağdurların şikayetleri doğrultusunda incelemelerde bulundu.

Komisyon raporunda; binlerce vatandaştan gelen devre mülk sektöründe faaliyet gösteren bazı firmalar tarafından tüketicilere psikolojik baskı uygulanarak sözleşme imzalatıldığı, taahhütlerin yerine getirilmediği, tüketiciler hakkında icra takibi başlatıldığı, firma yetkililerinin cezalandırılması gibi şikayet ve taleplerin incelendiği belirtildi. Raporda, bazı satıcı-sağlayıcı şirketler ile tüketiciler arasında yapılan sözleşmelerde birtakım usulsüzlüklerin yapıldığı ve tüketicilerin dolandırıldığı, tüketicilerin mal ve hizmet satın almamasına-yararlanamamasına rağmen, çeşitli ödentileri ödememeleri gerekçesiyle icra takibatına uğradıkları tespitine yer verildi.


Raporda, ‘devre mülk’ ve ‘devre tatil’ satışlarında ‘saldırgan satış yöntemi’ kullanıldığına dikkat çekilerek, “Tüketiciler alışveriş merkezleri ya da şehirlerin ana caddelerinde yapılan anketler vasıtasıyla iletişim bilgilerine ulaşılarak aranıp, ‘hediye tatil’, ‘bedava yemek’ veya ‘ücretsiz yat gezisi’ gibi vaatlerle tesise davet ediliyor. Böylelikle tüketiciler kendilerine vaat edilen imkânlardan yararlanmak amacıyla tesis, otel, ya da tekneye gittiklerinde hiç beklemedikleri bir şekilde ‘devre tatil’ tanıtımına katılmaya mecbur bırakılıyor. Hazırlıksız yakalanan tüketiciler yüksek müzik altında, profesyonel satış ekiplerince farklı pazarlama yöntemleri kullanılarak ve cezbedici vaatler verilerek sözleşme kurmaya zorlanmaktadır” denildi.
SALDIRGAN SATIŞ YÖNTEMLERİ KULLANILIYOR

POLİS VE JANDARMA BULUNDURULSUN

Raporda, Ticaret, Çevre ve Şehircilik, Adalet, İçişleri, Hazine ve Maliye, Kültür ve Turizm, Sağlık Bakanlıkları, RTÜK, Türkiye Noterler Birliği, Sigortacılık ve Emeklilik Düzenleme Denetleme Kurumu ile Türkiye Sigorta Birliğinden koordineli çalışmaları istendi. Devre mülk ve devre tatil tesisi yapan firmaların sektörde faaliyet gösterebilmeleri için belli mali kriterleri sağlaması, bunu yerine getiremeyen firmalara izin verilmemesi talep edildi. Saldırgan satışın sonlandırılması, satışa ilişkin belgelerin tam elde edilmesi ve vatandaşların psikolojik baskıdan kurtulmaları için ise satışın yapıldığı yer ve tesislerde polis, jandarma ve diğer kolluk kuvvetlerinin bulundurulması istendi. Raporda, satışı yapan firmaların, fahiş fiyatlarda yıllık aidat almasının önlenmesi gerektiği de ifade edildi.

Ayrıca ön ödemeli devre tatil inşaatı yapacak müteahhitlerin sınıflandırılması, iş bitirme, sermaye yeterliliği gibi nitelikleri taşımayan ve ön ödemeli satış için yerine getirilmesi zorunlu teminat türlerinden birini sağlamayan şirketlere yapı ruhsatı verilmemesi, kentsel dönüşüm projelerinde hayata geçirilen hak ediş ve bina tamamlama sigortası teminat sistemlerinin ön ödemeli devre mülk sektöründe de uygulanması ve tapu kayıtlarına tescil ve şerhlere ilişkin sorunlarla ilgili konuların çözüme kavuşturulması gerektiği kaydedildi.

Kaynak: Sözcü Gazetesi