Özkaya, “Haşhaş tarihinin en önemli dönemini yaşıyor. Bir kilo haşhaş 25 lira ediyor. Ülkedeki haşhaş üretiminin yüzde 25’i Afyonkarahisar’dan çıkıyor. Şehrimizde ciddi bir üretim var.

Gözden kaçırmayın

AkParti Adayından Gövde Gösterisi!AkParti Adayından Gövde Gösterisi!

“Haşhaş tarihin en önemli dönemini yaşıyor”

 Özkaya, “Haşhaş tarihinin en önemli dönemini yaşıyor. Bir kilo haşhaş 25 lira ediyor. Ülkedeki haşhaş üretiminin yüzde 25’i Afyonkarahisar’dan çıkıyor. Şehrimizde ciddi bir üretim var. çiftçilerimiz çok memnun. Ben hafta sonu 4 ilçede incelemelerde bulundum. Hemşehrilerimiz haşhaşı daha fazla ekmek istiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi haşhaşın kapsülünü alıp işleyip morfin haline getirip dünyaya satıyor. Allah nasip ederse yarın Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürümüz ile randevumuz var. Haşhaşın şehrimizde tekrar en yüksek şekilde ekilmesi, kotanın belirlenmesi ve yeni dönemde de 30 Eylül itibariyle bilgisayar ortamında herkesin haşhaş ekeceğiz alanları girmesini sağlayacağız. Bununla ilgili yarın görüşmelerimizi yapacağız ve daha sonra da bakanlık bu konuya ilişkin açıklama yapacak. Buğday fiyatları 2 lira, arpa fiyatları yaklaşık 1,5 lira” dedi.

“Pandemi dolayısıyla patateste sorun yaşandı ama yakında çözülecek”

“Patates üretimi beklentimiz bu yıl 5 milyon tonun üzerinde” diyen Özkaya şöyle konuştu; Yıllık ihtiyacımız ise 4 milyon 400 bin ton civarında. Yaklaşık 600 bin ton civarında fazla olduğu düşünülüyor. Tabi geçen yıl 52 milyon turist geldi, bu yıl 70 milyon turist beklentimiz vardı. Turizmin bu salgın hastalık nedeniyle devam etmemiş olması, devlet dairelerinin, yurtların vs kapalı olması nedeniyle patates konusunda sıkıntı yaşandı. Hemen görüşmelerimizi yaptık. Ticaret Bakanlığı ihracatı serbest bıraktı. Tabi dünyada ciddi bir üretim var. Belçika Başbakanı televizyonda vatandaşlarından haftada 3 gün patates yemesini rica etti. Çünkü Avrupa’da da patates üretimi fazla. Az önce Bakan Yardımcımız Akif Özkaldı aradı, Sandıklı’da yaptığımız patates depolarını nasıl yaygınlaştırırız diye sordu. Ben de kendisine izah ettim. Bizim çiftçimizin üretim sorunu yok. Sorun depolama ve pazarlama ile ilgili bir sıkıntıdır. Afyonkarahisar Borsamız Dinar’da 30 bin tonluk bir silo yaptılar. O silo yapıldıktan sonra bu yıl tek bir sıkıntı yaşanmadı. Kimse bir beklenti içine girmedi. Herkes ürününü oraya koydu. İnşallah bunu patateste de yapmamız lazım. Tarım Kredi Kooperatifleri ulusal marketlerle görüşme aşamasında. Eğer sonuçlanırsa bölgemizdeki patatesler alınıp marketlerde satışa sunulacak.

“Cumhurbaşkanımız don dolayısıyla 10 milyon lira gönderdi”

Özkaya, “Cumhurbaşkanımız don dolayısıyla 10 milyon lira ödenek gönderdi. Bu paralar gelecek hafta zarara uğrayan vatandaşlarımızın hesaplarına geçecek. Şov yapanlar da bunu görecekler” ifadelerine yer verdi.