Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na dört ayrı soru önergesi verdi.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da CHP İl Başkanlığı ve adaylarıyla toplantıAfyonkarahisar'da CHP İl Başkanlığı ve adaylarıyla toplantı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na dört ayrı soru önergesi verdi.

ÇİN'DEN GETİRİLEN COVİD-19 AŞISININ ÇİN'DE
KULLANIMININ HENÜZ YASAL OLMADIĞI DOĞRU MU?

Milletvekili Köksal önergesinde, Çin’in bulduğu ve Türkiye’ye getirilen Covid-19 aşısının faz 3 aşamasında olup Çin’de kullanımının henüz yasal olmadığı iddialarının doğru olup olmadığını sorarak, "Bu konuda Çin Başkonsolosunun iktidara yakın olan A Haber kanalındaki değerlendirmeleri ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Çin’de kullanımı yasal değilse Türkiye’de niçin kullanılacak?" dedi.

COVİD-19 NEDEN MESLEK HASTALIĞI OLARAK KABUL EDİLMİYOR?

Koronavirüs salgını nedeniyle 300'den fazla sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini kaydeden Köksal, "Covid-19 nedeniyle hergün yüzlerce vatandaşımız ve bugüne kadar 300’den fazla sağlık çalışanımız yaşamını yitirmişken aşının geciktiği hergünün daha çok vatandaşımız ve sağlık çalışanımız için ölüm riskiyle karşı karşıya kalmak demek olduğunu düşünmüyor musunuz? 300’den fazla sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmişken Covid-19’u niçin meslek hastalığı olarak kabul etmiyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

GERÇEK VAKA SAYILARI İLE VEFAT EDEN VATANDAŞLARIN SAYISI NEDEN GİZLENDİ?

Önergesinde pandeminin başından beri gerçek vaka sayılarının ve vefat eden vatandaşların sayılarının halktan niçin gizlediğini soran Köksal, "Şuanda gerçek vaka ve vefat eden vatandaşlarımızın sayılarını doğru olarak açıklıyor musunuz? Niçin sadece Çin aşısı için anlaşma yapıldı? Alman aşısını bile Türk bilim insanının gayreti ve desteğiyle getirebileceğiz. Dünya ülkeleri faz 3 aşamasını geçmiş tüm aşı firmaları ile çoklu anlaşmalar yapıp fazlasıyla aşı alırken biz niçin sadece Çin aşısına mahkum olduk?" şeklinde konuştu.

ERDOĞAN'IN COVİD-19 AŞISI OLDUĞU DOĞRU MU?

Çin'den alınan aşının kaç paraya alındığını da soran Köksal, "Çin’den gelen aşı için önce aracı firma yok denildi ancak Keymen firmasının aracılık ettiği iddiaları ortaya atıldığında bu firmanın lojistik destek verdiğini belirttiniz. Bu aşıyı niçin Bakanlık olarak Çin’den getirtip dağıtımını yine bakanlık olarak yapamıyorsunuz? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bakanların bazı AKP’li Milletvekillerinin ve Saray çalışanlarının Covid-19 aşısı olduğu doğru mudur?" diye konuştu.

AMELİYATHANE TEKNİKERLERİNİN MAĞDURİYETİ GİDERİLECEK Mİ?

Bakan Koca'nın cevaplaması istemiyle verdiği bir diğer soru önergesinde ise ameliyathane teknikerlerinin atanma sorununu gündeme getiren Köksal, "20 bin ameliyathane teknikeri görev tanımında “ameliyathane teknikerleri steril olarak ameliyata dahil olur cerrahı asiste eder” maddesi olmadığı için atanma sorunu yaşamaktadır. Bu konuda görev tanımında gerekli değişikliğin yapılmasına ilişkin Bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır? Ameliyathane teknikerleri 2 yıl boyunca eğitim almalarına rağmen 2 aylık eğitimle sertifika alan kişilere onların işi yaptırılmaktadır. Bu nedenle özel hastanelerde dahi işe girememektedirler. Bu durum hakkaniyete uygun mudur? Bu yüzden ameliyathane teknikerlerinin yaşadığı mağduriyet giderilecek midir?" dedi.

ODYOMETRİ BÖLÜMÜ MEZUNLARINDA KADRO DAĞILIMI HAKKANİYETE UYGUN MU?

Odyometri bölümü mezunlarının da akıbetini Bakan Koca'ya soran Milletvekili Köksal, "Yaklaşık 18 bin odyometri bölümü mezunlarına bakanlığınızca son 12 bin kişilik kadro dağılımında 13 kişilik kadro ayrılmıştır. 18 bin mezunu olan bir bölüm için 12 bin kişilik kadro dağılımında niçin sadece 13 kişilik kadro verilmiştir? Bu durum hakkaniyete uygun mudur? Yenidoğan bebeklere ve okul çağındaki çocuklara yapılan işitme testlerini 1 haftalık eğitimle verilen sertifikaları alanlara yaptırmak yerine işitme taramasını alanında uzman olan odyometristlerin yapması daha doğru değil midir?" ifadelerini kullandı.

ANESTEZİ VE REANİMASYON ALIMI YAPILACAK MI?

Ortaöğretim mezunu anestezi ve reanimasyon bölümü mezunlarında son 2 yılda 100 kişilik alım yapıldığını kaydeden Köksal, "Sayıları yaklaşık 5000’i bulan ortaöğretim mezunu anestezi ve reanimasyon bölümü mezunlarına son 2 yılda sadece bakanlığınızca 100 kişilik alım yapılmıştır. Pandemi dönemi sahada çalışan sağlıkçıların yükünü hafifletmek adına ortaöğretim anestezi ve reanimasyon bölümü mezunları için bakanlığınızca yeni bir alım yapılacak mıdır? Yapılacaksa sayı son alımlardan yüksek tutulacak mıdır?" dedi.